Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy szoktatok új ételeket...

Hogy szoktatok új ételeket kipróbálni úgy, hogy ne menjen étel a szemétbe?

Figyelt kérdés

Ha új hozzávalóval vagy recepttel kezdek ismerkedni akkor mindig megy valamennyi étel a kukába, amit eddig is sajnáltam, a mostani árak mellett meg igazi luxus.


Ti hogy tudjátok elsőre tökéletesre, de legalább ehetőre elkészíteni az ételeket első próbálkozásra? Honnan ismeritek egyből a trükköket?


Példák:

Először vettem quinolát. Egy csészényit főztem ki, meglepett hogy mennyire megdagad. 3 napig ettem napi 2-3 adaggal belőle, de így se fogyott el.

Először csináltam töltött cukkinit. A sütőben megböktem villával, úgy puhának tűnt. Mikor ettem volna akkor éreztem hogy elég kemény maradt, szóval kellemetlen is volt enni, meg brutális módon fájt is tőle a hasam (elvileg a nyers cukkini okozhat ilyet), másfél óriási cukkini töltve ment a kukába, nem akartam tovább szenvedni.


Szóval az ilyeneket hogy kerülitek el?


Már ott tartok hogy inkább ki se próbálok semmi újat, inkább főzöm a dögunalmas megszokott kajáimat, azokról legalább tudom hogy milyenek lesznek ha elkészülnek. De szívesebben ennék változatosabban.


2022. aug. 30. 08:27
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
100%

Én igazi gasztrofannak vallom magamat (azaz minden érdekel, ami étel és szeretnék minél több dolgot kipróbálni, ha tehetem).


Azonban hiába "szakács" a szakmám (hivatásosként soha nem dolgoztam egy percet se, viszont imádok főzni, nekem ez a legnagyobb szenvedélyem) de én úgy vagyok vele, hogy első körökben, amíg az ember nem ismeri kellőképpen az alapanyagokat, addig jó a mindig bevált és kipróbált módszerekhez folyamodni.


AZAZ, keresni a netem megfelelő receptet, NA DE NEM EGYETLEN FORRÁSBÓL!


Pl. itt a töltött cukkini. Ha én töltött cukkinit szeretnék csinálni (eddig csak spárgatököt és japán sütőtököt csináltam töltve) akkor megnézek egy jó pár receptet az interneten és ha ez nem elég (ugyanis nem vagyok túl vizuális típus) akkor megnézek egy pár videót is. Ha magyarul nem találok, akkor keresek angolul. Aki nem tud angolul, annak az oldalaknál a fordító úgyis segít, a videóknál meg látja hogy mi történik.


A lényeg, hogy én nem azt nézem, hogy ki milyen tölteléket használ a töltött cukkinihez, hanem hogy ki milyen sütési hőfokot és sütési időtartamot, ill. egyéb olyan technikát, amit a cukkini sütésénél alkalmaz - amitől az eredmény tökéletes lesz. Utána ezeket az adatokat összehasonlítom, így már lesz egy viszonyítási alapom, amiből ki tudok indulni. Ugyanígy járok el, ha más - számomra pl. ismeretlen zöldséggel, gyümölccsel vagy egyéb alapanyaggal dolgozom - amit nem ismerek, nem tudom melyen a szerkezete, nem tudom hogy kell sütni, főzni az adott alapanyagot stb.


Nekem ilyenkor nagyon jó kiindulópont egy adott nép konyhája. Pl. a töltött cukkini esetében - mondjuk spanyol vagy esetleg mexikói változat. Ugyanis ami népi szinten is bevált és működik már hosszú idő óta, akkor azt érdemes kipróbálni, hiszen többezrek által kipróbált dologról van szó.


Ha pedig elsőre nem sikerült, én akkor sem adom fel. Pl. amikor töltött japán (Hokkaido) sütőtököt csináltam, nekem se sikerült elsőre úgy, ahogy szerettem volna. (Hasonlóan jártam ahogy te, Kedves Kérdező a töltött cukkínivel.) De ez engem nem tántorított el (én sem vagyok krőzus - azaz vagyonos ember, én is utálok pocsékolni és pénzt kidobni az ablakon). Viszont én tanultam a hibákból, amiket elkövettem, végigvettem hogy mit csinálhattam rosszul és következő alkalommal újra nekifutottam, közbe belegyúrtam egy kis extrát is, hogy legyen benne kis kreativitás, ami az alap recepten amúgy nem sokat változtat, csak földobja azt - ld. sima sajt helyett füstölt sajt került bele, rizs helyett pedig bulgur - de így mégjobban a saját ízlésemhez igyekeztem igazítani.

Amellett hogy másodjára sokkal jobban sikerült, amellett mikor a tesóm is megkóstolta, kérte hogy csináljak ilyet legközelebb is. 🙂


Én ezt csak azért mondtam el Kedves Kérdező, hogy ösztönözzelek téged arra, hogy nem szabad egyből a legelső kudarc után feladni. Igenis meg kell próbálni újra! Tanulni kell a hibákból, átvenni azokat hogy hol hibáztunk és újból nekifutni. Ha az ember elég ügyes és kitartó, idővel megtérül a munkája gyümölcse, utána pedig már örülni is fog annak hogy "jéé, tényleg ilyen jót csináltam?". Hidd el érdemes belevágni, és mindig újat kipróbálni - nem csak a megszokott dolgoknál maradni. Ezáltal te magad is több leszel. Csak fel a fejjel és kitartás! 😉

2022. aug. 30. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/39 A kérdező kommentje:

#19

Ha csak fűszerként fogyasztják, akkor miért az a FŐ hozzávalója egy csomó öntetnek?

Amúgy a felsoroltak közül a fokhagymát szeretem magában is, a többit meg a kajába keverve se. :)


Mint írtam sok recept videót nézek. A legkisebb hozzáférhető kiszerelést veszem az ismeretlen alapanyagokból, ez természetes.


"az ilyen recepthez kicsi, fiatal, zsenge példányok kellenek"

Nem olyat kaptam. Amúgy az illető maga is ajánlotta hogy töltve jó lesz.


"fö probléma, hogy eleve nem tudsz rendesen fözni, alapdolgokkal is gondok vannak"

Hát ahhoz képest soha nem volt panasz az általam főzött ételekre, amiket anyukámtól vagy a mamámtól tanultam anno. Sokak szerint finoman főzök. Ha nem így lenne, akkor a kérdésem arról szólna hogy hogy tanuljak meg főzni. :)


#20

Hát én meg nem akartam összeesni hazafele. Gyerekkoromban arra neveltek hogy ami van ebédre azt megesszük és kész. Valamennyire megmaradt bennem ez is.

2022. aug. 30. 11:05
 23/39 A kérdező kommentje:

#21

Köszönöm!

2022. aug. 30. 11:06
 24/39 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy látom, kérdezö, veled nem csak a fözés a gond! Olyan ételt, ami nem jó, nem eszünk meg!
2022. aug. 30. 11:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/39 anonim ***** válasza:
85%

"Hát én meg nem akartam összeesni hazafele."


Miért, hazafelé nem esett útba egy bolt, ahol legalább egy pékárut vehettél volna? (Tudom, drága! 😃)

2022. aug. 30. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/39 anonim ***** válasza:
100%

Néha a szemétbe megy. Ez van, most ha nem jött be, ökelendezésig együk, mert KELL.

A lónyavalyát.

2022. aug. 30. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/39 anonim ***** válasza:
84%

22. "Gyerekkoromban arra neveltek hogy ami van ebédre azt megesszük és kész. Valamennyire megmaradt bennem ez is."


Jó, de azok bizonyára már BEVÁLT RECEPTEK voltak, nem pedig kísérletezgetések.

2022. aug. 30. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/39 A kérdező kommentje:

#25

A vonatom x időben indul, nincs időm boltokba menni.


#27

Bevált, de általam nem szeretett receptek.

2022. aug. 30. 11:27
 29/39 anonim ***** válasza:
79%

"A vonatom x időben indul, nincs időm boltokba menni."


Jó, de annyi ebédszüneted csak van, hogy legalább egy büfét keress?

2022. aug. 30. 12:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/39 anonim ***** válasza:
83%

Őszintén szólva nem nagyon van problémamegoldó képességed a kommentjeid alapján. Kizárt, hogy ne lenne lehetőséged gyorsan péksütit venni boltban, vagy valami automatából csokit, croissant-ot. Ha az isten háta mögött a semmi közepén dolgozol akkor biztos van ott automata, ha telephely. Ha meg nem az isten háta mögött dolgozol, akkor van két perced kisboltba, pékségbe beugrani ebédszünetben, ahelyett, hogy a rossz kaját eszed.


Tahinire is csak megírták a példát, hogy az fűszer, úgy kell vele bánni, mint más fűszerekkel, senki nem mondta, hogy erős pistaként használd, csak hogy kövesd a receptet, ne az alapanyag ízéről dönts, hogy milyen.

2022. aug. 30. 13:26
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!