Mi az hogy a vajon 80% zsírtartalom van írva? Ez nem tejből lehet akkor hanem zsírból?





Akkor egy normális válasz:
A tejnek van zsírtartalma. Kb 1 liter tejben 2.8 százalék a zsír. A tejszínnek még nagyobb a zsírtartalma mert az a tejnek a zsíros része. Ugyanúgy tejből van, csak kimegy belőle a víz és aránylag így 30 százaléka zsír. Ezt a zsiros tejszínt tovább feldolgozzák, kiveszik belőle a maradék vizet és csak a tejnek a szilárd részecskéi és a zsír marad. Ennek már 70-80 szazalék a zsírtartalma. Tehát a jó vaj igazából zsír. A rama is zsír. De nem úgy kell elképzelni mint az olajat vagy a sertészsírt. Ez teljesen másfajta, sokkal jobb minőség. Tehát egész nyugodtan hadználhatod, az igazi vajtól (ami 70-80 százalékos) minden süti sokkal finomabb lesz















"süteménybe jó a ráma is ha vaj van írva nem"
Ez a dilemma többek közt abból is adódik, hogy jó, vagy nem jó, mert egy margarinnak (rama, vagy bármi más) a zsírtartalma jóval kevesebb, mint a vajnak.
Tehát ha a recept vajat ír, az többek közt a zsírtartalom miatt írja.
És nem mindegy, hogy mondjuk 10 deka vajban 8 deka zsír van, és annyi kerül a süteménybe, vagy 10 deka margarinban 4 deka zsiradék van, és csak annyi kerül a süteménybe!
Lehet helyettesíteni , és legtöbb esetben nem is eget rengető a különbség, de ugyanolyan nyilván nem tud lenni.










"És nem mindegy, hogy mondjuk 10 deka vajban 8 deka zsír van, és annyi kerül a süteménybe, vagy 10 deka margarinban 4 deka zsiradék van, és csak annyi kerül a süteménybe!"
Süteményhez természetesen sütőmargarint ajánlott használni, nem a kenyérre szánt csészés verziót. Azokban általában 70% a zsírtartalom, ami valóban kicsit kevesebb, mint a vajé, de nem sokkal, pláne hogy a vaj se mind 80%-os. Van belőle 60%-os, azzal már nem minden sütemény működik.





Az a véleményem, hogy ugyan tényleg elég drága a vaj, de ha már hozzávesszük egy átlagos sütemény többi hozzávalóját, akkor egy kb. két-háromezer ft-os összeg esetén már az a háromszáz ft különbség nem igazán jelentős.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!