Miért olcsóbb a 1,5%-os tej, mint a 2,8-as és a 3,5-ös, ha valóban csak ennyi a különbség?
A jelenlegi élelmiszerpiacon megfigyelhető az a trend, hogy ami felkapott, "egészséges termék" az akkor is picit magasabb, mint az "egészségtelen, hagyományos" alternatívája, ha amúgy töredékébe kerül az előállítása.
Fehérkenyér->teljes kiőrlésű->magos kenyér
Normál termék->Laktóz/glutén/akármi mentes termék. Még a komplett marketingbullshit "E mentes" is, ahol citromsav van írva E330 helyett.
Erre rétegződött be a piac, ezen belül még ott vannak a népszerűbb márkák, ahol a marketingköltséget is ráhárítják a fogyasztóra, meg a sajátmárkás termékek is, amik még mindig olcsóbbak sokszor még ha amúgy több/jobb/egészségesebb a tápanyag is bennük.
A tej viszont kilóg ebből a sorból és ki is lógott mindig.
Gyerekként abban a tudatban éltem és egybevágott az ízérzékeléses tapasztalatommal is, hogy a 3,5-ös (akkoriban még ritkán kapható) tej van a legközelebb ahhoz, amit nagyszüleimnél ittam egyenesen a tehénből. A 2,8-as köztes, a 1,5-es meg az abszolút selejt melléktermék (mint a húsiparban a párizsi), amit egy pici profitért még el lehet adni. A teljesen vízízű, semmilyen, amiből nem csak azt az 1-2% zsírt vonták ki, hanem minden mást is, ami maradt miután lett sajt, tejföl, tejszín, stb. Ami forraláskor sem bőrösödik.
Szóval miért lóg ki ennyire a sorból a tejeknek az árazása?
Minél kevesebb a zsírtartalma, annál több tejszín, vaj, stb állítható elő az alapanyagul szolgáló nyers tejből. És azon van a haszon. Örülnek, hogy a szinte üres tejet is eltudják adni, majdnem olyan áron, mint a 3,5-et. Nekik a 1,5%-es tej szinte melléktermék.
Nagyon leegyszerűsítve az a kérdés, hogy min keres többet a gyártó: 1 liter 3,5%-os tejen, vagy 1 liter 1,5%-os tejen plusz a kb 20 gramm vajon, amit "kiszedett" belőle.
Más termék árazása is kilóg a sorból. Pl. a korpás liszt drágább, mint a fehér. Vagy a barnacukor is drágább a fehérnél.
A 3.5 tej még teljes tej és egészséges. AS 2.8-asról már leszűrték a tejföl javát. 1.5-ös, visz9ont nem tej. hanem tejipari hulladékkal feljavított savó-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!