Nem tudok fözni, és szeretnék tudni. Akartam csinálni tökfözeléket, de elrontottam a habarást. Hogyan kell?
Én leírom az elejétől az egészet, nagymamám receptje, iszonyú finom.
1 nagy fej vöröshagymát apróra vágva kevés olajon üvegesre pirítasz, megszórod 1 kávéskanál pirospaprikával, de ne égjen meg, mert keserű lesz, húz le a tűzről. Rádobsz 1 kg gyalult tököt (ha lehet, friss legyen) és kb. fél deci vizet öntesz rá. Több ne legyen, mert a friss tök sok levet ereszt. (Ha nem, akkor majd később pótolod, az azt jelenti, hogy már régen lereszelték, elvesztette a nedvességtartalmát.) Fél csokor apróra vágott kaprot is szórsz bele. Addig kevergeted, amíg ki nem ereszti a levét, ekkor lejjebb veszed a lángot, fedő alatt főzöd, megszórod egy evőkanál vegetával, ízlés szerint sóval, én általában egy kávéskanálnyit rakok bele, de kóstolgatni kell, anyukám kétszer ennyivel szereti. Ha puha a tök, 10-15 perc elég neki, behabarod.
A habarás akkor nem lesz csomós, ha a lisztet vízzel kevered ki, és utána adod hozzá a tejfölt. Kb. 2 evőkanál liszthez 1 dl víz kell, ha nagyon sűrű, még egy kevés. Utána 1 egész tejföl, 175 grammos. Ha nem laza, kevergethető a habarás, még kell bele víz, ne legyen krémes. Maximumra veszed a lángot, és amikor jól rotyog, keverés mellett beleöntöd a habarás, és főzöd 5 percig. Ha kevesebb ideig főzöd, nyers marad a liszt és nem lesz jó íze. Ha tovább főzöd, visszahígul. A habaráskor beleszórod a maradék fél csokor apróra vágott kaprot is. Ha kész, még sózhatod, ha nem elég jó.
12,19 vagyok
Ha nem lett elég sűrű, egyébként semmi vész, keversz lisztet vízbe, folyósra (ha nem híg, akkor nokedli lesz belőle), és ezzel újra behabarod a főzeléket.
A krumplipüréport meg az ilyen szarságokat felejtsd el. Akkor már inkább az étkezési keményítő, bár én az sem szeretem, mert gusztustalan kocsonyás állaga lesz a főzeléknek.
Használhatsz keményitőt is...,azzal egyszerübb süriteni!;)
Kis vizben elkeversz keményitőt és mikor forr a fözelék folyamatos keverés mellett belekevered a keményitőt,és még kevered hogy egyet rotyanjon,és kész!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!