Mit rontok el a fritőz használata közben?
Vettem egy olajos fritőzt, de eddig egyszer sem sikerült sütni benne. Hasábburgonyával próbálkoztam, de egyszerűen annyira csapkodja az olajat, hogy nem lehet belerakni és kivenni. Legutóbb amint beleért a kosár az olajba, megcsapta a kezem, beledobtam és az olaj fele lávaként robbant ki a sütőből mindent (is) összekenve. Azóta már félek kísérletezni is.
Betartottam a használati utasítást, ami szerint 190 fokra kell előmelegíteni és utána beletenni a krumplit. A zacskóból kivéve mindig hagytam pihenni, a jeget amennyire tudtam leráztam róla.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy mit rontok el?
Nem tudom mi a baj, én évek óta használok fritőz, semmi baj nem szokott lenni. Mennyi olajat teszel bele? Szerintem amúgy a 190 fok az nagyon sok, elég lenne a 160 is. Akkor picit vissza is hül az olaj, de utána gyorsan visszamelegszik. Nincs rajta ilyen hőmérséklet jelző gomb, ami elalszik ha elérte a megfelelő hőmérsékletet?
Rendesen leszárítod a krumpliról a vizet?
#10 és 11
Sütés előtt kb 20-30 perccel vettem ki a fagyasztóból és öntöttem egy adagot a kosárba. Utána hagytam csepegni, valamint többször is megráztam közben, hogy a jég leessen róla.
A sütőben van egy min és egy max felirat, a kettő között van az olaj szintje.
Van rajta jelzőgomb, mindig akkor tettem bele, amikor elérte a hőmérsékletet.
Nem túl sok az a 190, lemértem maghőmérővel. Abból pillanatokon belül 170-180 lesz, annyi meg kell.
Valós 160 meg kevés, mert abból meg a fagyos krumplitól 140-150 lesz, akkor meg csak fő, olyan sokáig pötyög, mire megpirul, hogy addigra kiszárad, és tiszta olaj lesz.
Ezek a hőfokszabályzók nem valami precíz szerkezetek, simán lehet, hogy 200-ig is hevít, vagy még jobban, ha 190-re veszed.
Mivel ennek a jelenségnek egyértelműen 2 oka lehet, túl forró olaj, túl sok víz (jég) . És az a kettő minél több, annál kevesebb cucc is előidézi ezt.
Ezért a következőket próbálnám ki:
Vedd vissza a hőmérsékletet 180, vagy akár 170-re, lehet, hogy akkor lesz a valóságban 190-180 fokod.
Vagy vedd még lejjebb, de ha így nagyon visszahűti az olajat, vedd ki a krumplit, és süsd 2-szerre.
Mivel elégtelenül meleg olajban csak fő, és megszívja magát, fél perc sütés után vedd ki, várj 1-2 percet, amíg krumpli nélkül visszafűti a gép az olajat, és úgy tedd vissza.
Vagy az is lehet, hogy alapból túl sok krumplit teszel a kosárba, lehet csak a mennyiséget kell csökkenteni.
... amúgy meg, ez legyen a legnagyobb baj, hogy erős a gép! :D
Sose baj, ha van benne egy kis erőtartalék, mert visszavenni könnyen lehet!
De ha túl gyenge! Na az már több bosszúságot okoz! Wattokat nem lehet belevarázsolni! :)
Mi az, hogy beledobtad?
Finoman, lassan kell beleengedni a kosarat az olajba.
#18
Tudom, hogy lassan kell, de ahogy rácseppent a forró olaj a kezemre reflexből elengedtem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!