Mézeskrémeshez bevált tésztarecept?
Mézes krémes
Hozzávalók
(30 darabhoz)
5 dkg margarin
1 tojás
15 dkg kristálycukor
3-4 evokanál
tej
6 dkg méz
40 dkg liszt
1 kiskanál
szódabikarbóna
a töltelékhez:
3 dl tej
6 dkg búzadara
20 dkg kristálycukor
20 dkg margarin
1 citrom reszelt héja
kb. 15 dkg baracklekvár
A margarint, az egész tojással, a cukorral, a tejjel és a mézzel vízgoz fölött kevergetve suru krémmé fozzük. Ha langyosra hult, a lisztet meg a szódabikarbónát hozzáadjuk, és sima tésztává gyúrjuk. Belisztezett deszkán négy cipóra osztjuk, és legalább fél órán át pihentetjük. Egyenként késhát vastagságúra nyújtjuk, és sütopapírral borított sütolapon vagy a tepsi hátán elomelegített sütoben 180 °C-on (légkeveréses sütoben 165 oC) 8-10 perc alatt megsütjük. A töltelékhez a tejet fölforraljuk, beleszórjuk a búzadarát és lassú tuzön, folyamatosan kevergetve surure fozzük. Ha kihult, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert margarint, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A lapokat egyenként lekvárral vékonyan megkenjük, majd krémet simítunk rájuk, és egymásra helyezzük. Tetejét porcukorral meghintjük, és néhány órányi pihentetés után szeleteljük.
Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés.
Egy adag: 196 kcal / 819 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor (Tokaji aszú 5 puttonyos '98).
Mézes-krémes recept
Kategória:
Sütemények, édességek
Hozzávalók:
1/2 kg liszt, 5 dkg margarin (vagy zsír), pici só, pici szódabikarbóna,1 egész tojás,3 ek.méz,tej
krém: vagy vaníliás-grízes pudingporból vagy tejbegrízből készül,amennyiben tejbegrízből,akkor 3 dl tejből,kevés grizzel kell megfőzni.
20 dkg Rama margarin,20 dkg p.cukor.
Elkészítés:
A hozzávalókat annyi tejjel dolgozzuk el,hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A krémet vagy vaníliás-grízes pudingporból készítjük,vagy a szokásos módon 3 dl tejből,kevés grízzel sűrű tejbegrízt főzünk. A p.cukrot és margarint habosra kavarjuk,majd ezt a vajas krémet a teljesen kihűlt tejbegrízzel összekeverjük,csomómentesre.A tésztát 4 lapban kell kisütni a tepsi hátoldalán (kis méretű tepsi legyen).Ha a lapok kisültek,megtöltjük a krémmel. Másnapra,vagy néhány óra alatt puhul meg a tészta hűtőben.
Elkészítési idő: 60 perc
Mézes krémes lepény
# Hozzávalók: 40 dkg liszt
# 2 tojás
# 10 dkg cukor
# 2 ek meleg méz
# 5 dkg margarin
# 1 kk szódabikarbóna
# 1 kk mézes fűszerkeverék, 1 kk fahéj
a krémhez:
# 20 dkg margarin
# 15 dkg porcukor
# 5 ek liszt
# 1/2 l tej
# vaníliás cukor, narancshéj
# (a csokis változathoz 2 ek kakaópor)
a tetejére lehet csokimázat kenni:
# tortabevonó étcsoki
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk, kisütjük őket, (5-7 perc alatt megsülnek).
2. A krémhez a margarint a porcukorral, vaníliás cukorral, habosra keverjük.
3. A lisztet kevés tejjel kikeverjük, a többi tejet melegítjük, hozzáöntjük a kikevert lisztes sűrítő keveréket, reszelt narancshéjjal ízesítjük, kevergetve sűrűre főzzük.
4. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral kikevert margarinhoz, elkeverjük, (ha csomós lett, botmixerrel segíthetünk rajta).
5. A kisült tésztalapokat sorban egymásra rakva megkenjük a krémmel.
6. A tortabevonót felolvasztjuk, rákenjük a harmadik lap tetejére, és hidegre tesszük.
7. Másnapra puhul meg a tészta teljesen, kb. 2 x 4 cm-es szeletekre vágjuk.
Mézes krémes
Hány személyre: 4-6
» 2 ek. méz
» 15 dkg cukor
» 1 tojás
» 5 dkg zsír
» 3 ek. tej
» kis kanál szódabikarbóna
» 1/2 kg liszt
» Krém:
» 20 dkg vaj
» 15 dkg cukor
» 1 vaníliás cukor
» 2 dl tej
» 2 ek. liszt
» kajszilekvár
A mézet, cukrot, tojást, zsírt, tejet és szódabikarbónát gőz felett 5 percig verjük, majd még melegen belekeverjük a lisztet. 4 egyforma cipót formálunk belőle, és fél órát pihentetjük. Kinyújtjuk őket, majd tepsi hátán megsütjük.
Krém készítése: a vajat a cukorral és vaníliás cukorral jól kikeverjük. A tejet kevés cukorral és a liszttel sűrűre főzzük, és ha kihűlt összekeverjük a cukros vajjal.
A lapokat egyenként megkenjük a krémmel, majd a kajszilekvárral, és egymásra helyezzük őket. A tetejét porcukorral szórjuk meg. Másnap tálaljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!