Most hogy felmentek az élelmiszerárak, milyen spórolási tippeket fedeztetek fel magatoknak a konyhában?
Mi pl régebben a krumplit legtöbbször paprikás krumpliként fogyasztottuk, azaz sok krumpli, kevés kenyér és legtöbbször még kolbász vagy virsli is került bele. Most már ezt ritkábban tesszük, helyette a krumplis tésztát készítünk, vagy újabban a főtt krumplit liszttel gyúrja össze a párom, megekelszti és kisüti. Egyaránt lehet belőle cipó, és kalács, a cukortartalomtól függően.
A kenyéret korábban főtt szalonnával, kolbásszal, sonkával, felvágottakkal ettük. Most azonban, hogy mindezek drágák, átálltunk a sűrített paradicsomra: zúzott foghagyma, sűrített paradicsom, kevés étolaj, és paprika vagy paprikakrém. Ezt kenjük a kenyérre. Ha kalács sül, akkor a krumpli mellett mazsola és/vagy kókuszreszelék is kerül a lisztbe, amik ugyancsak nem annyira drágák, jóízű lesz a kalács, de mindenféle gyümölcs kerülhet bele a banántól a szilváig, vagy gyümölcs hiányában citromlé.
A túrós tésztából nyugodtan ki lehet hagyni a túrót, viszont a tejföl ne maradjon ki és tegyünk bele olajban dinsztelt foghagymát, és/vagy hagymát is. Fokhagymás/hagymás tejfölös tésztát kapunk, amihez legalkalmasabb a csőtészta, vagy összetört makaróni.
Korábban kedveltük a pörköltet, paprikást, de miután felmentek az árak, a húst zöldségekel próbáltuk helyettesíteni: borsópörkölt, vörösbab pörkölt, zöldbab pörkölt. Ezen az úon továbbhaladva végül a zöldséget is elhagytuk, és kiderült, hogy bőven elegendő a tészta ízesítéséhez a pörköltszaft, ami áll olajból, hagymából, fokhagymából, sűrített paradicsomból, és paprikakrémből.
Mindezek után sok pénzt megtakarítunk, ám mindannyian fokhagymaszagúak vagyunk.
Ha kihagynátok a pörköltszaftból a hagymát és a fokhagymát (értendő a bolti krémre is) akkor nem lennétek büdösek.
És ha már a sprórolásnál tartunk, van olyan lehetőség is hogy csatornaolaj, ez Ázsiában mindennapos és biztosan lehet kapni itt is a megfelelő helyeken, szerintem jóval olcsóbban jöttök ki ha avval készíted az ételeket.
Mindjárt küldök linket is.
Olaj nem draga?
Zsir olcsobb
Amugy meg husboltban olcso a hus. Csirkeszarny, csirkecomb, farhat, husos csontok. Csirkemaj
De szerintem kamu
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!