Húslevest hogy lehet 4-5 óráig főzni?





Attól függ, miből főzöd.
A hagyományos tyúkhúsleves több éves állatból készül, aminek bizony sok idő kell, akár 4-5 óra is.
Más esetben természetesen hamarabb elkészül.










Az idősebb tyúkot 5-6 órán át főzöm, annak kell annyi idő.
Abból fő a legfinomabb leves.





A csirke természetesen rommá fő 2 óra alatt... Az átlag bolti/hentesnél vett csirke 6-7 hét(!) alatt jut el tojáshéjas fenekű kiscsibéből a fazekadig.
A kapirgálós, levesnek való tyúk általában 2-3 éves...
Ebben rejlik a 2 óra és 5 óra közötti különbség.





Általában az ilyesmit csontból főzöm, és van hozzá "főzős" meg tálalós zöldség.
Szóval berakom a csonot meg a gyökérzöldséget megpucolva de egészben, és hagyom gyöngyözni 4-5 órát, és közben néha szedem a habját.
Aztán átborítom egy szűrőn.
A csont mehet a kutyának, a szanaszét főtt zöldségből meg lesz valami szósz (pl vadas) vagy zöldségpüré. Ezt le is lehet fagyasztani, ha épp olyanod van, csak kiolvasztod, nem kell vele sokat tökölni.
A lébe belefőzöm a betéteket, szépre vágott zöldséget, szárnyat, combot, galuskát.
Általában ezek a népszerűbb zöldségek, pl krumpli és sárgarépa, de ha csak ezekkel főne az alaplé, túl édes lenne.
A zellert, fehérrépát, karfiolt, fokhagymát, vöröshagymát kevesebben szeretik, de az íze miatt kell bele.
Általában tálalni külön szoktuk, egy tálon a hús, a másikon a zöldség, harmadikban a tészta vagy galuska, és a lé külön.
Így könnyen vehet mindenből mindenki, és nem duzzad bele a tészta vagy a galuska pár óra alatt, nincsenek szabadon úszkáló darabkák, meglepetés bors vagy fokhagyma senki tányérjában.





kieg a 8as válaszomhoz:
Természetesen ez egy nagy kondér leves, egy 15-20 fős leülős családi összejövetelhez, pláne ahol vannak babák is, akiknek pont jól jön az a zöldség püré.
Egy szerdai ebédhez ennyire nem fogom körülményesen csinálni, 1-másfél óra alatt is össze lehet ezt dobni, kis mennyiségben annyira nem érződik a különbség az ízén.
Szóval ne érezd magad rosszul ha hétköznap 2-3 főrr nem így főzöd...mi se.





Attól függ milyen húsból csinálod.
Ha házi kapirgálós csirkéből kell a 3 óra hossza főleg ha idősebb a tyúk.
Bolti csirkének elég 1-2 óra hossza.
Tényleg a hústól függ
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!