Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy fejleszthetném tovább a...

Hogy fejleszthetném tovább a főzési tudásom?

Figyelt kérdés
Melyik fűszer mivel, hogy lesz jobb a rizs. Esetleg, hogy finomabb legyen a csirke. Úgy bármilyen információ. Ti honnan tanultatok? Nem vagyok szakács nyilvan. De szeretnék jól főzni.:) köszi a tippeket.
2022. febr. 10. 19:54
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
83%
Az előttem szólókkal egyet tudok érteni, a főzési rutin szépen kialakul az idő múlásával. Pasiként engem mindig kikapcsolt, ha egy kicsit tevékenykedhetek a konyhában. Eleinte a mérleg volt az istenem, minden pontosan lemértem, hogy ugyanolyan legyen az étel. Aztán rájöttem, hogy káposzta és káposzta közt van különbség, de még a só és só között is. Ugyanannyi sóval volt, hogy elsóztam az ételt. Szóval jó, ha van egy alaprecept, de a végleges pofiját a kajának kóstolással kell beállítani. Ha rendszeresen főzöl 5 év múlva már nevetni fogsz a mostani önmagadon. Gyakorlás...gyakorlás a kulcsszavak a főzésben. És, hogy konkrét dolgot is említsek, nagyon kedvelem az egyik ételízesítőt, ez pedig a Maggi marhahúsleves kockája. Sok félét kipróbáltam már, de valahogy ez lett a befutó. És nem csak levest csinálok vele, hanem tepsis krumplit, pörköltet és sült húsokra is teszem, kevés olajban feloldva.
2022. febr. 11. 13:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/25 anonim ***** válasza:
73%

Ne érts félre utolsó, tényleg jóindulatból írok. Tudod, hogy valójában mit tartalmaz a Maggi marhahúsleves kocka, amiért ennyire rajongsz érte? Ha megérted, akkor fogsz a következő szintre lépni a főzésben. Minden konyha"tündér"nek van egy fejlődési folyamata.


Nos, az összetevők:

Jódozott só, Pálmazsír (pálmazsír, antioxidáns: rozmaringkivonatok), Kukoricakeményítő, Ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-5'-ribonukleotidok), Cukor, Szárított élesztőkivonat (élesztőkivonat, étkezési só), Aromák, Színezék (szulfitos-ammóniás karamell), Szárított marhahúspor (marhahús 0,4%, jódozott só, antioxidáns: rozmaringkivonatok), Szárított petrezselyemlevél 0,3%, Őrölt kurkuma 0,16%, A %-os értékek az összetevők termékben jelen levő mennyiségét jelentik.


Nos, az ízfokozó miatt érzed sokkal finomabbnak az adott ételt. Sajnos elég erős függőséget okoz, ezért van az, hogy gyorséttermi vagy delikátos-húsleveskockás kaján felnőtt gyerekek/emberek számára nem finom egy napérlelte paradicsom csak úgy magában. Vagy a töltött káposzta első osztályú alapanyagokból, de delikát nélkül. Csak ha megszórja bármivel, amiben ízfokozó van. Le lehet róla jönni, de ehhez a felismeréshez meg kell érni.

2022. febr. 11. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/25 anonim ***** válasza:
100%

#11: nagyon igazat adok a 12-esnek! Mindjárt bemásolom ide is a gasztronómiai Stockholm-szindrómáról szóló cikkrészletet.

A saját ízlelőbimbóidat teszed tönkre, és már nem tartod elégnek a finom friss zöldségek és húsok VALÓDI ízét.

2022. febr. 11. 15:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/25 anonim ***** válasza:
73%

Tessék, itt van egy másik leveskockás kérdés alatt:

https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__1..


Molnár B. Tamás - Bittera Dóra: Aromapróféták


[link]


...


....


Civilizált világunk hemzseg a drogfüggő állatoktól, amelyeket senki sem gyógyít. A dílereket sem körözik. A kutyák és a macskák, haszonállatok tömegei élnek műaromamámorban a legismertebb tápszereknek köszönhetően. A nagyipari tápkeverékek kellemetlen alapízét ugyanis száz meg száz aromatrükkel fedik el a gyártók, másképp az állat hovatovább nem venné észre, hogy táplálékkal áll szemben.


Az aromaipar „friss, fűszernövényes szénára” emlékeztető ízt ajánl például a marháknak (HerbaromL), „harmonikus, vaníliás-tejes ízvilágot” a sertéseknek (NectaromP). A csont- és halliszt mellékízének kasírozására állítólag a MastaromP egészen kiváló. Jószághizlaláshoz gyakran használnak mesterséges édesítőszert, mert ez – más szubsztanciapótlókhoz hasonlóan – azt üzeni az emésztőrendszernek, hogy készüljön fel dús szénhidrátok, zsírok, egyebek emésztésére. Amikor a szervezet az ígértnél szegényesebb tápot kap, vagyis becsapták, a fölöslegesen termelt nedvek kielégületlenséget, savasodást, pszeudoéhséget okoznak. Az emlős még több tápot kér, hisztérikus éhsége támad, elégedetlenség vesz rajta erőt. Így lesz szenvedélybeteg a hízósertés: egyre több műtápot kér, függővé válik, természetellenesen felpumpálódik.


Hasonló folyamatok mennek végbe akkor, amikor egy főemlős „lájtos” termékeket, aluljáró-pogácsát, gyümölcsjoghurtot, zacskós levest fogyaszt, esetleg az ismert gyorséttermekbe jár. Epres joghurtjába fűrészporból készül a növényi eredetű aroma (alkohol, víz és más adalékok hozzáadásával). A világ egyik legdrágább fűszerével, a vaníliarúddal díszített fagylaltosdobozból vanilines fagylaltot kap, mely aromát a papírgyártás melléktermékéből állítják elő. A négyadagos zacskós leves két gramm dehidratált húsgranulátumot („száraztyúkot” tartalmaz, ami hét gramm tyúkhúsnak („nedves tyúknak” felel meg. Mivel ennyi húsból senki sem főzhet négy emberre tyúklevest, számos adalékra van szükség. A vegyészek nem is levesnek, hanem „hasonló oldatnak” nevezik.


........


........


Világszerte nő, nálunk meg kétségbeejtő arányokat ölt az ipari készítmények fogyasztása a háztartásokban és az éttermekben.


„Korszerű rágóanyagnak” nevezte el ezt a fajta ételt Jürgen Dollase, a Frankfurter Allgemeine szakírója: ha ehhez valaki túlzottan hozzászokik, az igazi ételt idegennek fogja érezni, ízlése infantilizálódik, ami persze fontos előfeltétele az engedelmes fogyasztói tömeg előállításának.


..........


.........


Az emlősnek létfenntartó ösztöne az ízlelés: így tudja megkülönböztetni a táplálékot a nem tápláléktól. Az alig vagy nem táplálékkal „dezinformált” ember viszont elveszti az iránytűt: nem tudja többé, mi az igazi és mi a hamis. Megszokja az értéktelent, sőt megszereti, ragaszkodni kezd hozzá, hagyományként kezdi ápolni, s ezzel lassú, de biztos önpusztításba kezd. Ez a gasztronómiai Stockholm-szindróma."

2022. febr. 11. 15:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/25 anonim ***** válasza:
100%

Ooops, közben mégis megtaláltam a komplett cikket! Tessék, olvassátok!


[link]

2022. febr. 11. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/25 anonim ***** válasza:
63%
Tudjátok, én már úgy vagyok ezekkel a kémiai anyagokkal, mint például az ízfokozó, hogy letojom az egészet. Gyakorlatilag nincs már olyan étel, amiben ne lenne valami olyan, amit valaki ne kiáltott volna ki bűnös anyagnak. A növényi élelmiszereket a termesztés folyamán permetezik növényvédő szerekkel, ezek nem tűnnek el teljesen az anyagból. A tengerek higannyal szennyezettek, ergo az halféléket ne egyél, plusz még a most divatos mikroműanyag is van bőven. Elmegy a férfi ember hazai tóból halat fogni. Ugyanabban a tóban rengeteg ólom van, ami leszakad a horgászfelszerelésekről, majd a kifogott halat jó étvággyal elfogyasztja a család. A tisztálkodó szerek vegyi anyagok, de a levegő sincs megtisztítva a gépjárművek káros anyagaitól, ami az otthon termesztett növényeidre is ráhullik, és az otthon nevelt csirke is belélegzi. A gyógyszerek tömény vegyi anyagok. Egyszerűen nincs az életnek olyan területe, ami ne arról szólna, hogy "életidegen" anyag van benne. Bármelyik felvágottat, ha megeszed, abban is benne van minden vacak. Ne tápláljatok hiú reményeket , hogy ha nem eszed meg az ízfokozót, akkor makk egészséges leszel. Az viszont elgondolkodtató, hogy Kínában mindenben van ízfokozó, mégis rengeteg a matuzsálem kort megérő ember. Nem tudsz okos lenni, hogy mi lenne az ideális táplálék. Én éppen ezért nem is foglalkozom vele. Engedélyezte valaki, hát én megeszem. Nem akarok úgy járni, mint egy ismerősöm, aki nagy egészség guru volt, még a sört is melegen itta, nehogy torokgyulladása legyen, aztán 50 évesen meghalt. Mondja az írás, hogy a gyümölcsök, zöldségek vitamintartalma a töredéke a 40-50 évvel ezelőttinek, így azt sem érdemes enni, ha csak a vitaminért eszed. Áááá, tök felesleges ezekkel foglalkozni, egyél, ami jól esik, csak ez az egy életed van.
2022. febr. 11. 16:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/25 anonim ***** válasza:
70%

16: azért ez a Kínában mennyi matuzsálem van kb. olyan hogy "messziről jött ember azt mond amit akar..."


Igen, sok káros anyag lehet most már a zöldségekben, egyéb alapélelmsiezrekben is... Pont ezért nem kell még MEGFEJELNI azzal, hogy plusz műanyag izéket teszünk az ételbe.

2022. febr. 11. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/25 anonim ***** válasza:
100%

" Kínában mindenben van ízfokozó"


azért ne azonosítsd Kínát az itthoni kínai éttermekkel.... :)))))

2022. febr. 11. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/25 A kérdező kommentje:
Wow, koszonom a sok tanacst! Amint latom, egesz jo beszelhetes bontakozott ki. Ma is tanultam valamit!:) koszi!:)
2022. febr. 11. 23:09
 20/25 anonim ***** válasza:
Én is inkább a 16-al értek egyet, de azért ahhoz hozzátenném, hogy létezik bio termesztés is, szerencsére egyre felkapottabb, tehát nem feltétlen kerül a zöldségekre. Igaz, már a magokat is génmódosíthstják, na de mindegy legalább nem mindenhol permetezik.😅 Na meg az itthon termett zöldségre ráhull a kocsikból jövő légszennyezés, meg a tyúkok belélegzik... dehát vidéki térségben, falun azért sokkal kevesebb az autó, ergo a légszennyezés is! Szóval azt mondom, azért a mai világban is meg lehet találni az egészségesebb étkeket, de vallom azt is, hogy nem szabad átesni a ló túloldalára, hogy ördögtől való lenne egy kis ízfokozó, ami az umami "az ötödik ízünk", tehát a többi részével maximálisan egyetértek 16-al.
2022. febr. 12. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!