Hogy fejleszthetném tovább a főzési tudásom?
Ne érts félre utolsó, tényleg jóindulatból írok. Tudod, hogy valójában mit tartalmaz a Maggi marhahúsleves kocka, amiért ennyire rajongsz érte? Ha megérted, akkor fogsz a következő szintre lépni a főzésben. Minden konyha"tündér"nek van egy fejlődési folyamata.
Nos, az összetevők:
Jódozott só, Pálmazsír (pálmazsír, antioxidáns: rozmaringkivonatok), Kukoricakeményítő, Ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-5'-ribonukleotidok), Cukor, Szárított élesztőkivonat (élesztőkivonat, étkezési só), Aromák, Színezék (szulfitos-ammóniás karamell), Szárított marhahúspor (marhahús 0,4%, jódozott só, antioxidáns: rozmaringkivonatok), Szárított petrezselyemlevél 0,3%, Őrölt kurkuma 0,16%, A %-os értékek az összetevők termékben jelen levő mennyiségét jelentik.
Nos, az ízfokozó miatt érzed sokkal finomabbnak az adott ételt. Sajnos elég erős függőséget okoz, ezért van az, hogy gyorséttermi vagy delikátos-húsleveskockás kaján felnőtt gyerekek/emberek számára nem finom egy napérlelte paradicsom csak úgy magában. Vagy a töltött káposzta első osztályú alapanyagokból, de delikát nélkül. Csak ha megszórja bármivel, amiben ízfokozó van. Le lehet róla jönni, de ehhez a felismeréshez meg kell érni.
#11: nagyon igazat adok a 12-esnek! Mindjárt bemásolom ide is a gasztronómiai Stockholm-szindrómáról szóló cikkrészletet.
A saját ízlelőbimbóidat teszed tönkre, és már nem tartod elégnek a finom friss zöldségek és húsok VALÓDI ízét.
Tessék, itt van egy másik leveskockás kérdés alatt:
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__1..
Molnár B. Tamás - Bittera Dóra: Aromapróféták
...
....
Civilizált világunk hemzseg a drogfüggő állatoktól, amelyeket senki sem gyógyít. A dílereket sem körözik. A kutyák és a macskák, haszonállatok tömegei élnek műaromamámorban a legismertebb tápszereknek köszönhetően. A nagyipari tápkeverékek kellemetlen alapízét ugyanis száz meg száz aromatrükkel fedik el a gyártók, másképp az állat hovatovább nem venné észre, hogy táplálékkal áll szemben.
Az aromaipar „friss, fűszernövényes szénára” emlékeztető ízt ajánl például a marháknak (HerbaromL), „harmonikus, vaníliás-tejes ízvilágot” a sertéseknek (NectaromP). A csont- és halliszt mellékízének kasírozására állítólag a MastaromP egészen kiváló. Jószághizlaláshoz gyakran használnak mesterséges édesítőszert, mert ez – más szubsztanciapótlókhoz hasonlóan – azt üzeni az emésztőrendszernek, hogy készüljön fel dús szénhidrátok, zsírok, egyebek emésztésére. Amikor a szervezet az ígértnél szegényesebb tápot kap, vagyis becsapták, a fölöslegesen termelt nedvek kielégületlenséget, savasodást, pszeudoéhséget okoznak. Az emlős még több tápot kér, hisztérikus éhsége támad, elégedetlenség vesz rajta erőt. Így lesz szenvedélybeteg a hízósertés: egyre több műtápot kér, függővé válik, természetellenesen felpumpálódik.
Hasonló folyamatok mennek végbe akkor, amikor egy főemlős „lájtos” termékeket, aluljáró-pogácsát, gyümölcsjoghurtot, zacskós levest fogyaszt, esetleg az ismert gyorséttermekbe jár. Epres joghurtjába fűrészporból készül a növényi eredetű aroma (alkohol, víz és más adalékok hozzáadásával). A világ egyik legdrágább fűszerével, a vaníliarúddal díszített fagylaltosdobozból vanilines fagylaltot kap, mely aromát a papírgyártás melléktermékéből állítják elő. A négyadagos zacskós leves két gramm dehidratált húsgranulátumot („száraztyúkot” tartalmaz, ami hét gramm tyúkhúsnak („nedves tyúknak” felel meg. Mivel ennyi húsból senki sem főzhet négy emberre tyúklevest, számos adalékra van szükség. A vegyészek nem is levesnek, hanem „hasonló oldatnak” nevezik.
........
........
Világszerte nő, nálunk meg kétségbeejtő arányokat ölt az ipari készítmények fogyasztása a háztartásokban és az éttermekben.
„Korszerű rágóanyagnak” nevezte el ezt a fajta ételt Jürgen Dollase, a Frankfurter Allgemeine szakírója: ha ehhez valaki túlzottan hozzászokik, az igazi ételt idegennek fogja érezni, ízlése infantilizálódik, ami persze fontos előfeltétele az engedelmes fogyasztói tömeg előállításának.
..........
.........
Az emlősnek létfenntartó ösztöne az ízlelés: így tudja megkülönböztetni a táplálékot a nem tápláléktól. Az alig vagy nem táplálékkal „dezinformált” ember viszont elveszti az iránytűt: nem tudja többé, mi az igazi és mi a hamis. Megszokja az értéktelent, sőt megszereti, ragaszkodni kezd hozzá, hagyományként kezdi ápolni, s ezzel lassú, de biztos önpusztításba kezd. Ez a gasztronómiai Stockholm-szindróma."
16: azért ez a Kínában mennyi matuzsálem van kb. olyan hogy "messziről jött ember azt mond amit akar..."
Igen, sok káros anyag lehet most már a zöldségekben, egyéb alapélelmsiezrekben is... Pont ezért nem kell még MEGFEJELNI azzal, hogy plusz műanyag izéket teszünk az ételbe.
" Kínában mindenben van ízfokozó"
azért ne azonosítsd Kínát az itthoni kínai éttermekkel.... :)))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!