Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy fejleszthetném tovább a...

Hogy fejleszthetném tovább a főzési tudásom?

Figyelt kérdés
Melyik fűszer mivel, hogy lesz jobb a rizs. Esetleg, hogy finomabb legyen a csirke. Úgy bármilyen információ. Ti honnan tanultatok? Nem vagyok szakács nyilvan. De szeretnék jól főzni.:) köszi a tippeket.
2022. febr. 10. 19:54
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
100%

Keresel recepteket - a neten rengeteget találsz - ahhoz az alapanyagokhoz, amit el szeretnél készíteni, vannak videók is, és próbálkozol. A füszereket is ki kell próbálni, nem csak a megszokottakat tenni azt ételekbe. Egyszerre csak egy újat próbálj, aztán meglátod, hoyg neked ízlik-e vagy sem.

Jobban fözni csak úgy lehet, hogy fözöl és idövel egyre nagyobb tapasztalatod lesz

2022. febr. 10. 20:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/25 anonim válasza:
92%
Keress recepteket a neten, és láss hozzá. Én így tanultam meg főzni, mert anyukám sokat dolgozott annak idején.
2022. febr. 10. 20:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/25 anonim ***** válasza:
75%
Nézz a tvben ilyen adasokat. Tv paorika, tv2sef, stb
2022. febr. 10. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/25 anonim ***** válasza:
40%
Ne bonyolítsd túl. Akkor nem tudod elrontani. Feleségem egy időbe nagyon ráált a fűszerekre, húsokra is 4-5 féléből keverte ki magának a jót a páchoz, plusz még sütés közben is szórt rá valamit, meg utána is, aztán gyakran csak csodálkozott, hogy "nem lett olyan jó". Én só mellé maximum borsot rakok rá, és még sosem volt ilyen, mindig olyan, mint kellene lennie. Ha te mindenáron ragaszkodsz a különleges ízekhez, akkor kísérletezz, egyszer meg fogod találni a jó összetevőket, a jó arányokat. De emiatt lehet, hogy évekig rosszabb lesz az ételek íze a nem tökéletes elkészítés miatt, mint a minimalista verziónál.
2022. febr. 10. 20:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/25 anonim ***** válasza:
100%
Egyrészt szeress főzni.:) Másrészt tényleg tapasztalatot kell szerezni. Én még régen szakacskönyvekből tanultam mert még nagyon net se volt. Kérdezhettem volna de sokkal jobban szeretek rájönni inkább a dolgokra. Mai napig napi szinten főzök és jó kedvvel, szeretettel. Fontosnak tartom még a mai netes világban, hogy mindig egyszerre több receptet olvass el és azokból mazsolázz, szerkeszd a saját elképzeléseidhez, megérzéseidhez. +Tipp: használd az orrod mielőtt egy fűszert az ételbe teszel.:)
2022. febr. 10. 21:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/25 anonim ***** válasza:
87%
Én elsősorban azt javaslom, hogy légy nyitott mindenféle megoldásra, receptre. Amit látok itt az oldalon, hogy ha valaki bedob egy receptet és az nem egyezik meg azzal, amit az olvasó ismer, akkor azonnal lepontozza. Nagyon ostobák az ilyen emberek. Hányszor olvastam már olyat, hogy " Na, hozzátok sem mennék vendégségbe" . Meg sem kóstolják, csak lehurrogják. Ilyen volt például a tojásos nokedli. Én dinsztelt hagymát vagy vöröshagyma krémet teszek a tojás részhez, majdnem felháborodás volt a vége a dolognak. Ugyanezt teszem a rizzsel is, ha már azt kérdezted. Próbáld ki és számolj be róla. A receptemet lepontozták és le mernék fogadni, hogy egyikük sem próbálta még ki. Érdekes mód a pörköltből senki sem hagyná ki a hagymát, de vannak ételek, amihez nem veszi be a gyomruk, hogy azt is feldobja és nem is kicsit. Itt nézd a 2-es posztot. https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__1..
2022. febr. 10. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/25 anonim ***** válasza:
81%

"Én só mellé maximum borsot rakok rá, és még sosem volt ilyen, mindig olyan, mint kellene lennie."


Ha az "olyan, mint kellene lennie" alatt az igénytelent és unalmast érted, akkor jóhogy.

2022. febr. 10. 22:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/25 anonim ***** válasza:
22%
Amig nem árulod el, hogy eddig mire jutottál a fözés elsajátitásában (zsiroskenyeret meg teát tudsz-e már fözni, vagy összerittyentesz már egy ünnepi ebédsort, csak tovább szeretnél fejlödni), hogyan tudnánk megmondani a következö lépéseket?????? (Na meg tanulj meg kérdezni! mert az látszik, hogy nem megy!)
2022. febr. 11. 00:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/25 anonim ***** válasza:
100%

Keresel neten recepteket amik kiesnek a komfortzónadbol. Hs nem izliky vagy a recelt a rossz vagy nekdd nem az izlésed. Ezeket megjegyzed. Egy idő után egyre gyakrabban fogod tudni eldonteni hogy melyik recept lesz neked joy esetleg alakitod, aztan meg kitalalsg hasonlokst

Szoval sok gyakorlással

2022. febr. 11. 00:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/25 anonim ***** válasza:
77%

Elsősorban az alapanyagok ismerete tesz jó szakáccsá, másodsorban a rutin és a jó recept.


De én minden ilyen kérdésnél elmondom, hogy az étel íze sokkal nagyobb arányban függ az alapanyagok minőségétől, mint a főzni tudástól. Ez a saját tapasztalatom. Egyszerű példa:


a télen készült lecsó friss paradicsomból és paprikából a aligha lesz olyan ízletes, mint nyáron, amikor minden napérlelte, hazai, és teljesen friss.


Ebből adódik a másik alapelvem a főzés terén: SZEZONALITÁS. A menő, gourmet éttermeknek kizárólag szezonális étlapjaik vannak, minden évszakban más és más. Mindenfajta étel akkor a legfinomabb, amikor a fő alapanyagoknak szezonja van. Például október-novemberben a legfinomabb a sütőtökkrémleves. Vagy savanyú káposztás (nem savanyított!!!) étel is november végétől tavaszig a legfinomabb, hiszen ilyenkor készül a hagyományos savanyú káposzta. Eleve az erre való téli káposzta október második felére érik meg, és a hagyományos erjesztés folyamata legalább 6 hét.


A természet is így működik, évszázadok alatt kialakult étkezési szokások is remek támpontot adhatnak, például az olajos, kalóriadús magvak mind mind ősszel érnek meg, (na jó, a mák kivétel) és ekkor is szokás őket fogyasztani a sötét, hideg időben. Nyáron ritkán eszünk mondjuk diós desszerteket. Ellenben a lédús napérlelte, zamatos barackból nyáron isteni hideg krémlevest készíthetünk, vagy a málnából isteni pohárkrémet.

A tavasz első "zöldsége", a medvehagyma is tipikus tavaszi ételek alapanyaga, de a zöld leveles hozzávalók (csalán, spenót, sóska) is mind mind tavasszal válnak frissen elérhetővé. A hosszú, napfényhiányos sötét tél után így lehet a vitaminraktárakat feltölteni.

2022. febr. 11. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!