Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A megkelt kenyértésztát újra...

A megkelt kenyértésztát újra át kell gyúrni, mielőtt a sütőformába teszem?

Figyelt kérdés
Apám azt mondja igen, de mindíg panaszkodik, hogy nem nő elég magasra. Véletlenül nem ez lehet az oka, mármint hogy át van gyúrva és kinyomkodom belőle a kis levegőbuborékokat? ( esetleg, ha van valakinek tutibiztos receptje, olyan, aminél szép magasra megemelkedik a kenyér mire kisül, szívesen fogadnám) Előre is köszönöm szépen!
2022. febr. 6. 04:48
 1/10 anonim ***** válasza:
88%
Általában a receptekben az áll, hogy át kell gyúrni.
2022. febr. 6. 04:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
89%

Át kell gyúrni, sőt, elég keményen, szorosan kell utána formára hajtogatni, csak éppen utána még legalább egy óráig kell utókeleszteni, mielőtt a sütőbe teszed. (Vagy ha hűtőben keleszted, akkor 8-10 óráig)

Ha rögtön beteszed, persze, hogy nem jön fel annyira. A másik, hogy a sütés elején telített gőzben kell sütni, mert ha rögtön száraz meleg éri, egyből kéreg sül rá, ami szintén gátolja a megdagadást.

Itt egy elnagyolt változat:

https://www.youtube.com/watch?v=-LM2sJvAWJ4 Ez is jó.


Itt egy jó hosszú , profi változat:

https://www.youtube.com/watch?v=JxBDDP-WLgU


https://www.youtube.com/watch?v=QDCRqIsWstQ


De akármilyen is a recept, átdolgozás után, sütés előtt egy kelt tésztát pihentetni kell, hogy újra feljöjjön. Ez alól csak olyan speciális kivételek vannak, mint pl. a pizza.

2022. febr. 6. 05:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
29%
Én nem gyúrom. Ha megkel, formázom cipóra pulton húzogatásdal de az csak a felületét érinti. Utána még cipó formában szakajtóban kel és úgy megy a sütőbe
2022. febr. 6. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszaitokat!
2022. febr. 6. 17:51
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

"kinyomkodom belőle a kis levegőbuborékokat"


2-es vagyok, szívesen, és az idézett szöveg kapcsán még annyit hozzátennék, hogy átdolgozáskor ugyan összeesik a tészta, de annyira gyúrni nem kell, hogy kinyomd belőle a bubikat.

Említettem pl a pizzát: ha megfigyeled, még annál is, mindig oldalra, kifelé húzzák a tésztát, minél inkább elkerülve azt, hogy függőlegesen lefelé nyomnák.

Ezért hiba nyújtófával nyújtani, kézzel húzás helyett.

És sokan azt hiszik, a pizza pörgetés csak látványos show-elem, de erről szó sincs! Pörgetésnél gyakorlatilag nullára csökken a nyomó erő, ami nyújtásnál fellépne, ehelyett a pörgetés okozta centripetális erő húzza szét a tésztát!

Asztalon nyújtáskor, a felülről érkező nyomás hatására a tésztában lévő buborékok összeragadhatnak, így a pizza egy pászka lesz, és a széle se jön fel.

Minél inkább oldal irányú erővel húzzuk, (erre tökéletes a pörgetés) annál inkább elnyúlnak ezek a kis bubik, de megmaradnak! És sütés alkalmával felfúvódnak!


Csak a példa kedvéért írtam, hogy inkább átdolgozásnak hívjuk, mint kemény átgyúrásnak, ahol teljesen összenyomódnának a buborékok. Egy gyúrt tésztához képest, elég kíméletesen kell bánni egy kelt tésztával.

2022. febr. 6. 18:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:

Pékségben ha megdagasztották, akkor pár percet pihen, megy osztásra, virgolják, mire végére érnek, az elejét kezdik formázni, és megy a szalagra / formába / tepsire. Betolják a kelesztőbe fél óra, ha kell megvágni akkor megteszik, majd sütő. Nincs utángyúrás meg ilyenek.


Házilag a technológia kicsit más, de én szerintem otthon sem kell újragyúrni.

2022. febr. 7. 09:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

"Pékségben ha megdagasztották"


És nem több lépcsőben dagasztják, pihentetéssel?

2022. febr. 7. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
Nem, ahol én voltam, ott nem.
2022. febr. 7. 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

Értem...

Viszont mégis van pár dolog, amire még gondolok.

Az egyik, hogy pékségben olyan liszttel, meg adalékanyagokkal dolgoznak, amivel otthon nem igazán.

A másik, hogy formázás után nálatok is volt egy fél órás kelesztés a sütés előtt!

Még ha olyan nagy átdolgozás nem is volt, de a formázástól is megzuhan a térfogata, és igényli az utókelesztést.

2022. febr. 7. 14:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
Igen, de csak annyi, míg el nem fogyott (ki nem osztották) egy üst tészta (valami 100 kenyérnyi körül ha jól rémlik). Aztán ha jól emlékszem, ment a szalagra, mert ott etázskemence volt a kenyérnek.
2022. febr. 7. 15:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!