Serpenyőben való sütéshez (elsősorban tojás) teavaj használható olaj helyett (illetve egészségesebb-e) vagy nem? Illetve mikkel lehet helyettesíteni az étkezési olajat?
a vajat érdemes higitani olajnal, mert meg tuud égni, legalábbis egyszer így olvastam valahol.
az olaj helyett használható kókuszzsír, sima zsír, de a hagyományos napraforgó olaj helyett lehet olivaolajat is használni, mi ezt szoktuk többnyire mindenhez használni, kivéve ha tésztába megy pl., mert oda jó ha semleges íze van az olajnak.
Használható. Ha nem bő olajban való sütésnél helyettesítenéd. Nem egészségesebb. Különösebben egyik se egészséges nagyobb mennyiségben.
Egyébként sokszor teljesen el is hagyható, csak egy jó serpenyő kell.
Én többnyire libazsírt használok sütéshez. Veszek libahájat, kisütöm tepertőnek, a zsírját meg elrakom. Minden finomabb ebben sütve.
Ha valamihez csak kis zsiradék kell indításnak (pl pörkölt, lecsó, gulyás) akkor meg frissen sütök ki zsírszalonnát, és többnyire a pörcöt is benne hagyom.
Ritkán olívaolajon vagy vajon is szoktam sütni (pl steak, kacsamell rozé).
Napraforgó olajat nem használok.
Jó de a sok közül (egyébként főleg csak tojáshoz érdekel és ahhoz is keveset használok, tehát nem bő, sőt minnél kevesebbet) valamelyik egészségesebb kell legyen engem csak az érdekelne. Serpenyő csere felejtős ami van ahhoz meg kell valami. Én csak azt szeretném, hogy ne tocsogjon az olajban annál csak egészségesebb valami 😀
#5 valakivel keversz.
Az étkezési zsiradékok kérdése nagyon összetett.
Mindegyikről elmondható, hogy valamilyen módon káros az egészségre, ezért jobb mértékkel fogyasztani őket. (Nem kerülni, mert bizonyos mértékben egyenesen szükségesek!)
A legjobb, h alaposan utánaolvasol az egyes zsiradékok előnyeinek és hátrányainak, legjobb felhasználási területeinek, majd pedig mindegyiket a megfelelő módon, váltogatva használod.
Amúgy a tükörtojást én az disznózsírban sütöm, mert szerintem úgy a legfinomabb.
Nem egeszsegesebb es konnyen leeg, raadasul dragabb is. Repce vagy napraforgo vagy suteshez valo olivaolaj vagy kokuszzsir
Ugye a vaj az allati zsir tehat telitett. Az olajok novenyiek, telitetlenek
Erdemes az egesz napi zsirbevitelt kb 60-40 szazalekra tenni a novenxek javara.
Az olajokkal akkor van baj ha tul sokst eszunk belole mert magas a kaloriatartalmuk
Akkor ha transzzsirsavakat tartalmaznak ami a repce, kokusz es a napraforgo olajat kiveve minden novenyi olaj hevitesenel tapasztalunk illetve ha fel vannak dolgozva (pl. Hidrogenezett margarinok)
Ha tul sok allati (telitett ) zsirt fkgyadztunk
Szoval a lenyeg a mertekletesseg es a valtozatossag. Heviteshez kokusz, napraforgo vagy repceolajat javaslok
írtam az előző kérdésedhez is, hogy ne 70%-os teavajat vegyél,hanem rendes 82%-os vajat (lidl-aldiban mindig van)
Kevés olívaolaj + vaj együtt jó kombó, az olaszok is általában így használják.... Így nem ég meg a vaj, mert a pici olajban olvad fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!