Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Haluskát ti hogyan készítitek,...

Haluskát ti hogyan készítitek, hogy jó "gyenge" legyen?

Figyelt kérdés
Gyenge , lágy, ( nemtudom a megfelelő szót rá), finom legyen.

2021. dec. 1. 06:12
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
82%

Ha nem ragaszkodsz a házihoz én mostanában használtam ilyesmit, teljesen jó:


[link]

2021. dec. 1. 06:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
0%
Itt galuskának hívják, esetleg nokedlinek. :)
2021. dec. 1. 07:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
64%
Nálunk is haluska, a nokedli az egész más...
2021. dec. 1. 08:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:
9%
Írtam, hogy esetleg... Nyilván nem somlói nokedlit eszik az ember, de az esetek többségében ugyanazt értjük e két szó alatt.
2021. dec. 1. 08:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:
86%
Nálunk a haluskát nyújtják a nokedlit pedíg szaggatják és kész. Köszi a lepontozást!
2021. dec. 1. 08:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
83%
Már, hogy lenne ugyanaz? Esetleg főzd picit tovább, akkor ellágyul. 🤷‍♂️
2021. dec. 1. 08:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
94%

A haluska, meg a galuska, egyáltalán nem ugyanaz!!!


A galuska, az a nokedli, a haluska meg a sztrapacska.


A haluskába reszelt krumpli kell, és elvileg(!) nem kell bele tojás.

Egyébként pont ettől lesz lágy is, hogy nincs benne tojás, a burgonya és a liszt keményítője fogja össze a tésztát.

Gyakorlatilag viszont így azért jelentősen nő az esélye, hogy szétfőljön, leszűrni is nehezebb, mancsosabb, elcsirízesedik a főzővíz, mivel nincs benne tojás, elkezd a vízbe kiázni a keményítő.


Szerintem érdemes bele rakni tojás, de ha a lágyabb tészta a cél, akkor kevesebbet, mint amennyit mondjuk a galuskába raknál.


Én amúgy nem szeretem ilyen lágyan a tésztát, inkább legyen tartása, legyen kicsit keményebb, az a "feltétet" (juhtúró, káposzta, bármi...) csinálom kicsit "szottyosabbra" . A túl lágy tésztának könnyen elkezd szétmállani a felülete.

2021. dec. 1. 08:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 A kérdező kommentje:
7 es 👍
2021. dec. 1. 09:02
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

5-ös, (7-es vagyok, és senkit nem pontoztam eddig...)

igen, vannak tájegységek, ahol a szélesmetéltet vagy a lebbencstésztát hívják haluskának, de ez egy téves elnevezés.

Az eredeti haluska (halusky) szlovák (tót) kaja, és gyakorlatilag a sztrapacska, legalábbis legtöbben így ismerik nálunk.

Aztán idővel deformálódott a dolog, és amire klasszikus sztrapacska feltétet raktak, azt is elkezdték haluskának hívni, így lett a gyúrt tésztából haluska. De amúgy az nem az. :)

2021. dec. 1. 09:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:
14%

Van aki azt mondja a kutyára, hogy ellik, ezután is haluskának fogom hívni helytelenül is. ☺️

2021. dec. 1. 09:15
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!