Haluskát ti hogyan készítitek, hogy jó "gyenge" legyen?
A haluska, meg a galuska, egyáltalán nem ugyanaz!!!
A galuska, az a nokedli, a haluska meg a sztrapacska.
A haluskába reszelt krumpli kell, és elvileg(!) nem kell bele tojás.
Egyébként pont ettől lesz lágy is, hogy nincs benne tojás, a burgonya és a liszt keményítője fogja össze a tésztát.
Gyakorlatilag viszont így azért jelentősen nő az esélye, hogy szétfőljön, leszűrni is nehezebb, mancsosabb, elcsirízesedik a főzővíz, mivel nincs benne tojás, elkezd a vízbe kiázni a keményítő.
Szerintem érdemes bele rakni tojás, de ha a lágyabb tészta a cél, akkor kevesebbet, mint amennyit mondjuk a galuskába raknál.
Én amúgy nem szeretem ilyen lágyan a tésztát, inkább legyen tartása, legyen kicsit keményebb, az a "feltétet" (juhtúró, káposzta, bármi...) csinálom kicsit "szottyosabbra" . A túl lágy tésztának könnyen elkezd szétmállani a felülete.
5-ös, (7-es vagyok, és senkit nem pontoztam eddig...)
igen, vannak tájegységek, ahol a szélesmetéltet vagy a lebbencstésztát hívják haluskának, de ez egy téves elnevezés.
Az eredeti haluska (halusky) szlovák (tót) kaja, és gyakorlatilag a sztrapacska, legalábbis legtöbben így ismerik nálunk.
Aztán idővel deformálódott a dolog, és amire klasszikus sztrapacska feltétet raktak, azt is elkezdték haluskának hívni, így lett a gyúrt tésztából haluska. De amúgy az nem az. :)
Van aki azt mondja a kutyára, hogy ellik, ezután is haluskának fogom hívni helytelenül is. ☺️
Pá
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!