Indukciós főzőlap vagy gázfőzőlap? Melyiken jobb sütni/főzni. Melyiknek mik az előnyei hátrányai?
Megszokás kérdése. Nyilván aki 10-40 éve gázon is képes tökéletesen főzni és süticsodákat sütni, az marad a gáznál.
Aki meg indukcióssal ismerkedett meg a főzéssel, annak az lesz a befutó.
Nekem pl. pont palasinta sütéshez nem vált be, valamint olyan serpenyős ételekhez, amikben rázogatni kell az edényt.
Amint megemelem a laptól, a főzőlap azonnal kikapcsol és újra és újra be kell állítani a hőmérsékletet és erősséget.
Főzéshez viszont jó.
A gáz kilowattórája olcsóbb valamivel, ez az előnye. Az indukciósnak a legkisebb vesztesége, a sima elektromos pedig összekovácsolja mindkettő technikai hátrányait.
Viszont egyenletesebb mint a gáz, és nagyobb a hőtehetetlensége, amint amikor az indukciósnál csak maga az edény alja melegszik. Itt az sem mindegy milyen edényt használsz.
Nálunk indukciós van.. szeretem, szokogatom, nem vészes.
De, ha visszamehetnénk és újra választhatnék gáz lenne.
Ezt egyszerűen borzalom takarítani, nem lehet tisztán tartani...
Gázos. Használtam mindkettőt, vidéken gázos, pontosabban gázpalackos van, itt Pesten indukciós vacak.
Kínszenvedés ezen csinálni bármit is, főleg serpenyővel ahol mondjuk sokat kell mozgatni azt. Amint kicsit elmozdul, vagy megemelem egy átfordítás erejéig a serpenyőt, esetleg aláfolyik minimális mennyiségű víz/cucc már ki is kapcsol és pittyeg ez a sz..r hogy gond van.
Gázosnál nincs így. Megnyitod, és megy folyamatosan nem korlátoz le a technika. Jobban is átmelegíti az edény/serpenyő alját és nem válogat mint a egy kényes k..a hogy milyen edényt/serpenyőt használhatsz.
Mindhárommal volt dolgom. Sok-sok évig, minden nap főzök.
De a mindent visz kategória az indukciós lap, egyszerűen összehasonlíthatatlan a többivel.
Áramfogyasztásban jóval kevesebbet fogyaszt a sima elektromosnál.
Az, hogy csak speciális edény kell, úgy, ahogy van hazugság. Ha már van egy csepp vas az edényben, máris lehet használni, nekem gyakorlatilag minden edényemet tudtam továbbra is használni. Igaz, többségében bonyhádim van, és 3 Tefal serpenyőm.
És a legjobb, nem ég oda semmi sem a lapra, sem az edény oldalára. Mert elsődlegesen maga az edény melegszik, és nem a lap. Csak annyira melegszik fel alatta a lap, amennyire az edényben lévő hő "átadódik" az alatta lévő lapra, bocs a hülye fogalmazásért. :D
Az energiatakarékosság szempontjából magasan az indukciós vezet, 1 liter víz felforralása a gázon tart a legtovább, ráadásul ott plusz tényező a gáz minősége is. Próbáld csak ki, nem tudod két azonos ideig felforralni 1 liter vizet.
Az indukciós további előnye a sima elektromoshoz képest, hogy azonnal látod az ételen a fokozat változtatást.
Igazából a nagykonyhákon, éttermekben még mindig a gázos főzőlap a legpraktikusabb, ráadásul ott nagyipari modellek vannak, össze sem lehet hasonlítani az átlagember számára elérhető típusokkal, de otthonra, főleg aki sokat főz, fontos az energiatakarékosság, annak én mindenképp indukciós lapot javaslok.
Még az lemaradt, hogy két indukciós/gázos/elektromos főzőlap között is lehet különbség, tehát csak azért lehúzni, mert egy rossz minőségű modellel volt dolgunk, elsietett.
Meg kell találni az ár-érték arány szerinti legjobbat.
Nekem egy Gorenje indukciós lap van, és amiket itt írtak hátrányokat, egyiket sem tapasztaltam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!