Vannak olyan receptjeitek, amiket csak évszakonként (eseményenként) készitetek el?
Pl egyik exemnek az anyja csak karácsonykor volt hajlandó krumplisalátát csinálni. Vagy nagyon sokan csak szilveszterkor esznek lencsét.
De vannak olyan receptjeitek, amiket mondjuk csak télen csináltok meg, más évszakban nem nagyon?
Pl én gyümölcslevest csak nyáron szoktam csinálni. Sütőtöket meg csak ősszel szoktam sütni.
Lecsó -> nyár
Gyümölcsleves -> nyár
Sült kacsa, liba -> késő ősz és tél
Kocsonya -> tél
Kimondottan karácsonyiból szinte csak sütemények vannak, macerásabb sütiket csak akkor szoktam csinálni, na meg mézest és bejglit is.
Belsosegekbol keszult dolgokat inkabb telen szoktam enni: velorozsa rantva, szalontudo ... hazi hurka-kolbasz is csak a teli disznovagaskor van ... kocsonya is jobban dermed mint ha hutoszekrenyben keszul.
Nyaron viszont vannak a kihagyhatatlan strand kajak: langos-palacsinta-sulthal - na meg ott a bogracsozas/grillezes es a kertben megtermo cuccok :)
Krumplisali az pont nalam is ilyen. Csak karacsonykor:)
Keksztekercs/ golyo szinten csak teli idoben, leginkabb kari v szilveszter.
Nehez sultek kaposztaval : osz vagy tel, ahogy a toltott kaposzta is.
Sajtos teszta csak nyar.
Mézeskalácsot csak és kizárólag karácsony környékén csinálok, pedig amúgy semmi értelme, máskor is tök jó lenne. De valahogy a családban annak nálunk szinte már szertartásos kerete van, ahogy kollektívan egy napot ennek szentelünk (meg persze az utána való takarításnak, mosogatásnak).
Rétest csak szilveszterkor sütök, de ennek inkább az az oka, hogy nem szeretem csinálni, így az évi egy alkalommal belefér.
Lecsót én is csak nyáron, de ez meg ugye logikus, akkor könnyen elérhetők hozzá a jó minőségű zöldségek, amiknek íze is van.
Ezen kívül mindent össze-vissza csinálok, ahogy jólesik.
Elég szezonálisan étkezünk azt eszük ami éppen terem. Eperlevest csak eper szezonban. Csak a két ünnep között van töltött káposzta. És cukkinis dolgok csak nyáron vannak amikor terem.pl:cukkini saláta, cukkinis répás lepcsánka. Pavlova torta is akkor van mikor a bogyós gyümölcsök érnek.
Juhtúrós puliszka csak télen van, mert ahoz öreg krupli a jó.
Szaftosgombóc is régi krumpliból jó télvégén szoktunk csinálni. Petrezselymes krumpli meg csak nyáron van.
Csicsóka is télen van. Abból ínyenc csicsókát. Vagy csicsóka krémlevest csinálok.
Spárgás diós tészta, spárga krémleves tavasszal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!