Mennyire sózzam a vizet tésztafőzéshez?
Figyelt kérdés
Nagyon béna vagyok a fűszerezéshez (és úgy a főzéshez is) és mindig félek, hogy elsózok valamit. Ezért mindig sótlan minden ételem :D
200g tésztához(átlagban ezeket szoktam: penne/orsó/szarvacska/makaróni) mennyi sót tegyek a vízbe? Fél evőkanálnyit? - ennyit még nem mertem, de valahol azt olvastam, hogy 4 literhez egy púpos evőkanál só kell - én átlagban 2-3 literben főzöm a ~200g tésztát.
Olajból csak cseppenteni szoktam, de sose ragad össze szerencsére :D
2021. aug. 17. 16:10
1/27 anonim válasza:
Én mindig 1 kávéskanállal rakok. Ha nem raknál semennyit, akkor vizes ízű lenne a tészta, így meg nem érződik rajta a víz íz. Úgyis raksz rá majd valamit, majd attól lesz íze.
2/27 anonim válasza:
Mehet abba egy egesz kanálnyi is simán. De ahány ház,annyi szokás. A tésztafeltét adja úgyis az ízét,az legyen fűszeresebb.
3/27 anonim válasza:
Vakon, érzésre, nem kimérve kb egy kávés, vagy teás kanálnyi mennyiség. Nem tudod elsózni.
4/27 A kérdező kommentje:
Most pl pörkölthöz ettük, mert nem volt itthon krumpli, és így nagyon semmilyen íze volt a tésztának (pörköltnek sem volt elég szaftja). Máshoz tényleg nem érződik, ha nem sózom eléggé, de most feltünően íztelen lett - hiányzott a só. Fél kávéskanálnyit rakhattam bele.
2021. aug. 17. 16:27
5/27 A kérdező kommentje:
De ment mindenkinek a zöld kéz és legközelebb tuti legalább egy teáskanállal. Köszönöm!
2021. aug. 17. 16:28
7/27 anonim válasza:
Literenként kb 1 teáskanál sót szoktam tenni, úgy mindig jó lesz.
Olajat meg teljesen fölösleges tenni, semmi értelme sincs.
8/27 anonim válasza:
Egy olasz szakacs azt mondta egy fozomusorban "tesztat olyan sos vizben kell fozni mint ha tengerviz lenne".
9/27 anonim válasza:
Egy barátnőm úgy csinálja, hogy só nélküli vízben főzi és utána sós vízben leöblíti. Szívbeteg az apukája, azért tanulta így otthon, gondolom kevesebb lesz a só a végén a tésztában ugyanolyan ízélmény mellett. Ha így csinálod, akkor ki tudod kísérletezni, neked mennyi só kell, mert a leöblítést meg tudod ismételni sósabb vagy kevésbé sós vízben kóstolás után.
10/27 anonim válasza:
Néhány válasz már kitért a technológiai lehetőségekre. Egyébként nem lehet megérteni a gondolkodásodat. Éppen a főzés az, aminél a rendszeres analízis, ellenőrzés lehetősége "kéznél van", hiszen bármikor megkóstolhatod és meg is kell kóstolni! A túlsózott főtt tésztát lehet leöblíteni tiszta vízzel és így csökkenthető a sótartalma. Ha só nélkül főzted, akkor utólag is meg lehet sózni, hiszen a magas víztartalom miatt a só gyorsan bediffundál a tésztába. Ha a fazékba tett hideg főzővizbe kisebb mennyiségekben adagolod a sót és kevered, akkor a feloldódás után megkóstolod. Ha nem eléggé sós, akkor újra teszel bele, feloldod és megkóstolod. Ha megfelelőnek találod, akkor teszed bele a tésztát és főzöd meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!