Olaj nélküli tésztafőzés. Mennyire jó? Olaj helyett mit?
Figyelt kérdés
Nem vagyok olajat használó, csak tészta kifőzéséhez szoktam a vízbe rakni, de nagyon lassan használódik el így. Szóval elhagyható?2013. okt. 22. 17:13
2/9 anonim válasza:
Anyósomtol tanultameg: amikor forr a viz, kap bele egy kevés sót, és emnyi. Nem ragad a tészta. Nem tudom hogy a so miatt e vagy amúgy se ragadna de mivel igazi tésztakirálynö ezért nem is érdekel. Amugy az olaszok mint igy főzik a tésztát.
3/9 A kérdező kommentje:
Értem és köszönöm :) Én mióta főzök ki tésztákat olaj+só (vagy vegeta) kerül a vízbe. De ezek szerint kicsit túlspiláztam már :D
2013. okt. 22. 17:56
4/9 anonim válasza:
Az olaj teljesen felesleges, semmit sem tesz a tésztával, mert a víz felszínén úszik.
5/9 anonim válasza:
Csatlakozom, tényleg nyugodtan hagyd el az olajat :)
6/9 anonim válasza:
A vegetát meg pláne. :)
(aláírás: egy vegeta-ellenes troll)
7/9 anonim válasza:
Én is csak sót teszek a tészta-főző vízbe.
Attól kezdve, hogy forrni kezd a tésztával együtt a víz, akkor már nem fog leragadni, és nem fog összeragadni sem. Tehát valójában csak addig kell kavargatni, amíg nem forr fel a tésztával együtt ismét a víz. (amikor a forrásban levő vízbe belerakjuk a tésztát, egy pillanatra leáll a forrás, 1-2 perc sem kell hozzá, ismét forrni fog). Elég csak addig kavargatni, az olaj szerintem csak csinál semmit!
8/9 anonim válasza:
* csak csinál semmit = nem csinál semmit!
9/9 anonim válasza:
Így bő 7 év után én el is magyarázom. Az olaszok (kijelenthetjük) azért értenek a tészta ételekhez. Azért TILOS a főzővízbe olajat tenni, amiért al dente-re főzik a tésztát. Az olaj a tésztán egy filmet képez, amitől aztán képtelen lesz a raguból, vagy a rá kerülő mártásból magába szívni bármennyit is. Ha nincs rajt olaj, akkor pontosan ebben az utolsó 1-2 percben éri el a tészta a megfelelő állagát. Ha kevés a szósz, a tészta főzővízének lehetőleg az aljából pótoljuk, az még a benne maradt keményítő miatt kissé sűríteni is tudja a szószunkat, s krémesebben burkolja be a tésztánkat, megtapad rajt, bevonja azt. Megfelelő helyen kaphatsz is egészen durva felületű tésztákat is, (ezek többnyire olaszok és nem olcsók) pontosan az elmagyarázott okokból kifolyólag, hogy a mártás, ragu krémesen megtapadjon a tészta felületén, be tudja vonni azt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!