Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Olaj nélküli tésztafőzés....

Olaj nélküli tésztafőzés. Mennyire jó? Olaj helyett mit?

Figyelt kérdés
Nem vagyok olajat használó, csak tészta kifőzéséhez szoktam a vízbe rakni, de nagyon lassan használódik el így. Szóval elhagyható?
2013. okt. 22. 17:13
 1/9 anonim ***** válasza:
Sosem teszek olajat hozzá..
2013. okt. 22. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
Anyósomtol tanultameg: amikor forr a viz, kap bele egy kevés sót, és emnyi. Nem ragad a tészta. Nem tudom hogy a so miatt e vagy amúgy se ragadna de mivel igazi tésztakirálynö ezért nem is érdekel. Amugy az olaszok mint igy főzik a tésztát.
2013. okt. 22. 17:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:
Értem és köszönöm :) Én mióta főzök ki tésztákat olaj+só (vagy vegeta) kerül a vízbe. De ezek szerint kicsit túlspiláztam már :D
2013. okt. 22. 17:56
 4/9 anonim ***** válasza:
Az olaj teljesen felesleges, semmit sem tesz a tésztával, mert a víz felszínén úszik.
2013. okt. 22. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
Csatlakozom, tényleg nyugodtan hagyd el az olajat :)
2013. okt. 22. 21:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
77%

A vegetát meg pláne. :)

(aláírás: egy vegeta-ellenes troll)

2013. okt. 22. 21:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

Én is csak sót teszek a tészta-főző vízbe.

Attól kezdve, hogy forrni kezd a tésztával együtt a víz, akkor már nem fog leragadni, és nem fog összeragadni sem. Tehát valójában csak addig kell kavargatni, amíg nem forr fel a tésztával együtt ismét a víz. (amikor a forrásban levő vízbe belerakjuk a tésztát, egy pillanatra leáll a forrás, 1-2 perc sem kell hozzá, ismét forrni fog). Elég csak addig kavargatni, az olaj szerintem csak csinál semmit!

2013. okt. 23. 08:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
* csak csinál semmit = nem csinál semmit!
2013. okt. 23. 08:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Így bő 7 év után én el is magyarázom. Az olaszok (kijelenthetjük) azért értenek a tészta ételekhez. Azért TILOS a főzővízbe olajat tenni, amiért al dente-re főzik a tésztát. Az olaj a tésztán egy filmet képez, amitől aztán képtelen lesz a raguból, vagy a rá kerülő mártásból magába szívni bármennyit is. Ha nincs rajt olaj, akkor pontosan ebben az utolsó 1-2 percben éri el a tészta a megfelelő állagát. Ha kevés a szósz, a tészta főzővízének lehetőleg az aljából pótoljuk, az még a benne maradt keményítő miatt kissé sűríteni is tudja a szószunkat, s krémesebben burkolja be a tésztánkat, megtapad rajt, bevonja azt. Megfelelő helyen kaphatsz is egészen durva felületű tésztákat is, (ezek többnyire olaszok és nem olcsók) pontosan az elmagyarázott okokból kifolyólag, hogy a mártás, ragu krémesen megtapadjon a tészta felületén, be tudja vonni azt.
2021. jan. 1. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!