Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Grízes tésztát csináltam. Mit...

Grízes tésztát csináltam. Mit rontottam el??

Figyelt kérdés
Megcsináltam a tésztát. A darát (1 bogre) 2 ek olajon piritottam, majd önöttem rá 1 és kb negyed bögre vizet. Hagytam pihenni. Összekevertem, de olyan semmilyen szine van és kicsit folyós is 😐 lehetne valamit kezdeni vele?
2021. júl. 15. 16:58
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
66%
Sok volt a víz ha folyós lett. Kezd újra.
2021. júl. 15. 17:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
19%
Minek ontessz ra vizet?Ezt nem ertem.En megpiritom olajon a darat kis cukrot is teszek bele es szep barna lesz aztan rateszem a tesztara es ennyi.Lekvart teszek ra mikor mar kiszedem izles szerint es porcukrot.
2021. júl. 15. 17:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
37%
Ja es ugy nem lesz szaraz ha a meg meleg tesztara teszed ra a grizt es kicsit lefeded de ne tul sokaig nehogy azott legyen az egesz
2021. júl. 15. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 A nagy Levin ***** válasza:
90%
Az lehet a probléma, hogy nem pirítottad meg eléggé.
2021. júl. 15. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 A kérdező kommentje:

Hát megtanultam hogy nem egyszerre kell a vizet hanem apránként.

A piritást meg nem tudom.. már kezdett odaégni ha egy pillanatra nem figyeltem oda. Mégis olyan fura az egész :(

És már össze is kevertem egyből, ját nem kellett volna :(((((

2021. júl. 15. 17:20
 6/15 A nagy Levin ***** válasza:
73%
Én nem teljes lángon szoktam pirítani, hanem takarék felett egy kicsivel. Hoszabb idő,de egyenletes színe lesz.
2021. júl. 15. 17:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
0%
Ugy is kell
2021. júl. 15. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim ***** válasza:
80%

Egyáltalán nem kell apránként rátenni a vizet.

Forrásban lévő vizet kell ráönteni, másfélszeres mennyiséget, pár pillanatig főzni, aztán elzárni, és fedő alatt szépen bedagad.

Amíg nincs összekeverve cukorral, addig ez úgy beáll, mint a beton. Abszolút nem folyós.

Ha nincs színe, akkor kevés ideig pirítottad.


Nekem az olaj is nagyon gyanús, 1 bögre darához jóval több olaj kell. Sokkal több. Az a hőközlő közeg, az veszi körbe a dara szemeket. Anélkül szinte szárazon pirítod.

Persze, hogy azonnal elkezd égni ott, ahol hozzáér a lábashoz, azt meg közvetlenül éri a láng. Ha meg nincs rendesen lepirítva, a vizet is teljesen másképp veszi fel!

Plyan, mint ha rizst öntenél fel lepirítás nélkül. Ehetetlen dzsuva lesz.

Vagy tarhonyát. Egy szétfőtt vizes fos lesz.


Több zsiradék, lassú, egyenletes pirítás, amíg egyenletes, erősen pirult nem lesz (nem égett!)

aztán másfélszeres forrásban lévő vízzel felengedni, lefeded és kész. 100%, hogy ez így olyan kemény lesz, hogy az lesz a problémád, hogy hogy keverd el a tésztával!

Én úgy szoktam, hogy amíg forró, (de már be van állva) addig porcukrot keverek hozzá. Na attól tényleg elfolyósodik egy kicsit, de csak annyira, hogy könnyebbel el lehet keverni a tésztával.

2021. júl. 15. 17:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 A kérdező kommentje:
Hát jó köszi. Legközelebb már lassabban csinálom, óvatosabban ;)
2021. júl. 15. 17:38
 10/15 anonim ***** válasza:
67%

Mennyi olaj volt rajta, a pirítás felétől "felhabzott", teljesen elfolyósodott, fellazult, könnyen keverhető volt? Mert olyannak kell lenni!


Nem tudom csináltál e már száraz rántást, mikor lisztet pirítasz szárazon.

Pokoli nehéz, azonnal megég.

Ugyanez van a darával is. Ha nincs elég zsiradék, itt-ott megég, amire azt hiszed, hogy az már pirult. Pedig közel sem.

2021. júl. 15. 17:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!