Büdös lett az aludttejem. Mit rontottam el? A tej biztos jó volt, mert a másik feléből tökéletes joghurtot csináltam.
Figyelt kérdés
2011. febr. 25. 21:27
1/8 anonim válasza:
Nem tudom,mit ronthattál el.Elmondom,én hogyan szoktam készíteni.Tehenünk volt,elég sokszor készítettem aludttejet.A friss tejet a lehető leggyorsabban felhevítettem,de nem forraltam,csak 70-75 fokig. Ez után a lehető leggyorsabban lehűtöttem.(Hideg vizes edénybe állítottam,majd hűtőszekrénybe tettem.)Másnap a keletkezett tejszínt amennyire csak lehetséges volt,leszedtem róla.A tejet meleg helyre állítottam(mindig 5 literes dunsztosüvegben készítettem,hogy lássam,mikor hol tart a folyamat)Második nap éppen csak alvadni kezd.A 3.napon kezdenek megjelenni benne gáz-buborékok,de az egész még teljesen homogén.Én ilyenkor még nem szeretem.A negyedik napon láthatóan kezd különválni a savójától,aludttejnek szerintem ilyenkor finom. Az ezt követő napokon jelentősebben különválik a savótól.Amikor az üveg alján 2-3 ujjnyi savóréteg van,akkor szoktam túrónak elkészíteni.
2/8 anonim válasza:
Ha pl. nincs elég meleg akkor lehet ilyen. Én legalábbis így jártam mikor a fűtetlen konyhában próbálkoztam vele.
3/8 anonim válasza:
én is kedvet kaptam házi tejtermék gyártáshoz, de ha nagyobb mennyiségben csinálnám, akkor le lehet fagyasztani őket (tejföl,túró,joghurt,vaj)? kb. meddig állnak el?
4/8 anonim válasza:
Tejfölt,túrót,vajat le lehet fagyasztani,és sokáig eláll. Joghurtot nem szoktam készíteni,így azt nem tudom,hogy bírja-e a fagyasztást.
5/8 anonim válasza:
joghurtot nem lehet fagyasztani,de hűtőben elég sokáig eláll,kb a készítéstől 1,5-2 hétig,ha jól zárható edényben teszed el.
6/8 anonim válasza:
köszi:),most már megvilágosodtam a fagyasztást illetően.
amúgy az aludttej tetején van a tejföl vagy a tejszín? előbbire tippelek, de olvastam már ezt is, azt is különböző oldalakon. vannak más rétegek is az aludttejben, vagy a felső réteg után már homogén cucc az aludttej?
7/8 anonim válasza:
Az aludttej tetején ami képződik,azt én el szoktam dobni(első vagyok),mert az nem jó-mi nem szeretjük.Azért szedem le előre a tejszínt a tejről,ha már lehűtöttem,mert ez alkalmas további feldolgozásra. Ha úgy hagyom,ahogy leszedtem,akkor ez a tejszín.Ha ez megsavanyodik,akkor az elvileg tejföl,gyakorlatilag nem jó,én a tejfölt úgy készítem,hogy a friss tejszínbe 10 %-nyi 20 %-os tejfölt keverek.Lehet oltóanyagot is kapni hozzá,de háztartási méretekben felesleges,jó a tejföl.Ezt pár órára meleg helyen tartom,míg el nem kezd tejföllé válni,aztán megy a hűtőbe.A tejszínből vajat is lehet készíteni,nem hiszem,hogy valakinek megérné,de leírom,hogy lehet:A már legalább 1 napos tejszínt kézimixerrel egy nagyobb edényben elkezdjük felverni,lesz belőle tejszínhab,de nem hagyjuk abba,hamarosan elkezdi kidobni magából a nedvességet(írónak hívják)és cseppekben kiválik a vaj.Az írót leöntjük alóla.Ha ez kész,mehet a hűtőbe.Pár óra múlva elővesszük,látjuk,hogy még mindig van alatta író.Ha így hagyjuk,akkor a vaj nem lesz finom,pár nap múlva megsavanyodik.Nagyon hideg (jeges) vizet teszünk egy edénybe,bele a vajat,és abban árgyúrjuk,kimossuk belőle az írót.Most nem tesszük a hűtőbe,hanem meleg helyre tesszük addig,mig nem gyöngyözik belőle a víz. Ezután mehet a hűtőbe.Ha jól átfagyott,leöntjük róla a vizet,ami kijött belőle,kissé meggyúrjuk,és kész a vaj.Egyszerűbb megvenni a boltban.
8/8 anonim válasza:
köszi,nagyon hasznos tippeket adtál.
én mindenképp kipróbálom a vajat is ha már a többi jól megy. lehet hogy pepecs, de egészségesebb mint a bolti,mert tudom mi nincs benne. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!