Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Melyik az az étel, amit ha...

Melyik az az étel, amit ha valaki jól el tud készíteni, azt mondjátok, hogy jó szakács?

Figyelt kérdés

2021. júl. 9. 14:47
 1/10 anonim ***** válasza:
69%
Wellington belszin
2021. júl. 9. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
64%
Benedict tojas
2021. júl. 9. 14:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
95%
Nekem nem az a jó szakács, aki x ételt jól tud elkészíteni, hanem az, aki adott alapanyagokból képes finomat alkotni. Minden étel készítését meg lehet tanulni gyakorlással, a kihívás az, hogy tud e valamit alkotni recept nélkül pár élelmiszerből.
2021. júl. 9. 14:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
95%
Aki JÓ szakács, az nem egy vagy két ételt tud jól elkészíteni - erre bármelyik hétköznepi háziasszony is képes -, hanem aki sok mindet jól föz, aki képes néhány meglévö alapanyagból jól összeállított menüt készíteni, aki képes különféle élelmiszerekböl új valamit kreálni, illetve aki képes egy ismeretlen receptet úgy elkészíteni, ahogy azt tényleg kell. Meg természetesen aki képes gazdaságosan dolgozni, nem pazarol, és nem költekezik indokolatlanul.
2021. júl. 9. 15:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
89%

4-esnek ment a zöld!


Jól főzni anyám is tud, komplikált ételeket is, ehhez pont nem kell szakácsnak lenni.

Ez egy hobbista háziasszony szint.


A szakácsság, egy szakma, és mint ilyen, egy üzletben folytatott tevékenység.

Méghozzá termelő tevékenység.

A jó szakács az, aki hasznot termel. A világ legbonyolultabb ételét is megcsinálhatja akárki úgy, hogy aki kóstolja, elélvezik tőle, ha az veszteséges, akkor egy rakás szart nem ér a munkája, és úgy b@sszák ki a munkahelyéről, mint macskát szarni.


Millió ilyen van még.

Ahogy a 3-mas, 4-es is mondta, a kreativitás is nagyon fontos. Magától is tudjon alkotni, ne csak úgy, hogy "tollba mondanak " neki egy receptet, amit követni kell. Az kis túlzással csak betanított munka.


Fontos, hogy egész egységként kezelje mind az egész konyhát, mind az egész vendéglátó egység teljes működését.

Fontos, hogy "lásson" a konyhán, ne csak nézzen! Pláne igaz egy pörgős a la-carte étteremre. Ne vesszen el a saját világának a részleteibe, hanem az egész konyha működését figyelje, kontrollálja, küszöbölje ki a "kritikus pontokat".

Fontos a rutin.

Ahogy nem csak 1 ételt kell tudni jól elkészíteni, úgy nem csak 1 ágazatban kell jónak lenni.

Egy jó szakács megállja a helyét egy csárdában is, egy szállodában is, egy caterint szolgáltatásban is, egy hideg konyhán is, egy menza konyháján is, meg egy fine dining étteremben is.

Mert az is a kisujjában van, hogy 100 adagra mennyi rizst kell párolni egy menzán, meg az is, hogy egy lagziba mennyi csigatésztát kell rendelni a húsleveshez.

1 ételt, legyen az bármi, pár próbálkozás után meg lehet tanulni, ki lehet kísérletezni még ha bonyolult is.


Amit meg felsoroltam, ahhoz első körben tehetség kell. Ha az megvan, akkor egy 10-15 év alatt el lehet sajátítani. Tanulóidővel együtt inkább 20.

2021. júl. 9. 15:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
89%

Az 5-ös szerintem egy kicsit túlmisztifikálja a dolgot. Egy jó szakácsnak alapvetően a főzés a feladata, esetleg még az alapanyagok megrendelése.

Aki a konyhai munka egészét szervezi, képben van, az a konyhafőnök. Neki kell azt kiszámolni, hogy egy ételt megéri-e feltenni az étlapra, illetve mennyiért. Az ő munkája tényleg bonyolult, de közel sem kell 20 év ahhoz, hogy jól tudja végezni.

2021. júl. 9. 16:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
95%

Mármint háziasszonyoknak bókként vagy szakmai szinten?

Szakmait nem tudom, háziasszonynál bármi, hogyha van egy specialitása, ami a palacsintánál bonyolultabb.

2021. júl. 9. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
24%

6-os, ez igaz lehet olyan országokban, ahol az éttermek zömében 6-8-fős szakács gárda dolgozik.

Magyarországon (ami nem Budapestet jelenti) az éttermek 99%-ában 1-4 fő szakács van, ahol 4, ott 2 műszak van, 1-1 műszakvezetővel.

Tehát ha jó (!!!) szakácsként akar valaki ebben az országban érvényesülni, annak ezeket igenis tudni kell, mert nem lesz más, aki tudja!


Nincs ebben az ég világon semmiféle misztifikáció. 30 év tapasztalat az ország "minden" (legalábbis elég sok) pontjáról! Az van benne!

És ehhez, ha beleszámoljuk a tanulóéveket, simán kell 20 év.

Csak azt számold, amiket felsoroltam, hogy valaki tapasztalatot szerezzen egy sima étteremtől kezdve egy szállodán keresztül , pl. egy hidegkonyháig, ahhoz, hogy ne csak kipróbálja valaki, hanem profin menjen, ahhoz évek kellenek, mindenhol.

Amiről te beszélsz, az egy tipikus "beosztott szakács" aki egy több fős konyhán dolgozik (kb. 500-ból 1 van ilyen az országban) és van aki gondolkozik helyette. Átlag szakács. Nem jó, hanem átlag.

2021. júl. 9. 16:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
29%

...

"1-4 fő szakács van"


Ezt úgy értem, hogy önállóan dolgozni tudó, egyenrangú szakácsok. A magyarországi éttermek 99%-ában abszolút semmi szükség a klasszikus "konyhafőnök / beoszott szakácsok " felállásra, mert olyan létszámmal mennek a konyhák, hogy nincs kinek a konyhafőnökének lenni.

Így az összes értelmes szakács, aki nem 1 bites követő, és szakmán belül jónak számít, az igen, konyhafőnöki tudással rendelkezik. És kell is rendelkeznie!

Menzán, ahol van 6 szakács, meg 6 főzőasszony, ott igen, más a helyzet, oda kell klasszik séf, de átlag magyar éttermek zömében teljesen értelmetlen, pont ezért nincs is!

2021. júl. 9. 16:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
8%
Pirítós kenyér velővel és fokhagymával.
2021. júl. 9. 19:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!