Sertéstarjából milyen (finom) ételeket lehet készíteni?! Van valakinek valami jó receptje?!
Az egyik kedvenc kaja a családban.:-) Vastag (kb. hüvelykujjnyi) szeletekre vágom, miután a nagyon inas, zsíros részeket leszedtem. Körben bevagdalom (kb. 2 centi mélyen) a szeleteket, borsozom, vööshagymát, fokhagymát szeletelek közé, és egy órát hagyom állni. Meg lehet kenni kevés mustárral, ketchuppal is, ha valaki amerikai módra szereti, sót viszont nem szabad rátenni.
Ezután forró zsiradékban (legjobb a mangalicazsír) mindkét oldalát hirtelen, nagy lángon átsütöm a szeleteknek (megpirult, barnás kéreg legyen rajta), majd kizsírozott tepsibe teszem, hozzárakom a páclevet hagymástul, megsózom, és a serpenyőben visszamaradt pecsenyelét is ráöntöm. Kevés vizet vagy vörösbort öntök alá, esetleg kis Worcester-szószt is, mellédobok pár szem borókabogyót, esetleg a tetejére egy-két szelet bacont (akkor kevesebb só kell), szorosan (akár duplán) lefóliázom, és sütőben, 150-170 fokon jó két órán keresztül párolom. Isteni omlós, puha és szaftos, petrezselymes krumplival, salátával vagy savanyúsággal tálalom.
Majd ha szagos, ízes gugli lesz akkor lesz értelme a borókabogyóra guglizni.:D
Kérdező: én szoktam mustáros szeletet készíteni, vagy cigány pecsenyét.
A mustárosnál egyszerűen zsíradékon megsütöm gyorsan a kiklopfolt, megpucolt húst, majd a szaftját felöntöm 2 dl vízzel, 1 ek mustár bele (dijonit szoktam de jó a hagyomásnyos bugaci is), 1 ek ecet, kicsit összefőzöm. mehet bele ső és bors ízlés szerint. A húsokat jénaiba teszem, nyakon öntőm ezzel a szósszal és sütőben kb 30 perc alatt készre sütöm.
A cigány pecsenye kicsit nehezebb, zsírosabb.
Előző este kis olajjal öszekeverek borsot,sót és paprikát, nyomok bele pár gerezd fokhagymát.
Ezzel éjszakára bepácolom a kiklopfolt húsokat.
Sütés eéőtt veszek annyi szelet ujjnyi zsírszalonnát ahány szerlet tarjám van. Bevagdalom "kakastaréj"-nak. Kisütöm a zsírját, a zsíron pedig kisütöm a húsokat, a végén pedig a húsra teszem a tarajat.
Hasábburgonyával tálalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!