Egyszerű, gyors, (viszonylag) egészséges ebéd ötleteket tudnátok írni, amiket egy kezdő szakács is el tud készíteni?
Teljeskiőrlésű lisztből, élesztőmentes (icipici olívaolajjal) lepény feltéttel. Összvissz 20p alatt kész.
Bármilyen főzelék, mellé husi- nem agyonfűszerezve.
A friss fűszereket is érdemes bevezetni így tavasszal, salátáknál nélkülözhetetlen. És ha nincs egy igazán jó serpenyőd, ideje beszerezni. Egy csepp olajjal bármi ízletesre sül.
Én mondjuk tegnap almát dinszteltem, olaj nélkül, kis cukorral, fahéjjal. Tejszínhabbal vagy csak úgy magában is tökéletes desszert.
Krémleves. Megfőzöd a bármilyen zöldséget, fűszerezed, botmixerrel pürésíted, ha akarod, raksz bele még kis tejszínt, megszórhatod pirított kenyérkockával, vagy parmezánnal... A legegyszerűbb, 20 perc és kész van. Én most pl zöldborsókrémlevest csináltam mentával, de bármit lehet. Pl:
Sárgarépa-sütőtök
Sárga cukkini-kukorica
Krumpli-sárgarépa-tejszín baconchipssel
Főtt cékla-petrezselyem-hagyma
Piros kaliforniai paprika-paradicsom-bazsalikom
Vörös lencse-koriander-sütőtök
Panzanella (olasz kenyérsaláta)
Igazi olasz klasszikus
A hozzávalókat tekintve az olaszok kivételesen nem túl szigorúak: a kenyér mellé sok helyen kerül olajos szardella, zeller, kapribogyó, főtt, tojás, esetleg tonhal, de van, aki hideg sült hússal vagy párolt tenger gyümölcseivel, sárgarépával, édesköménnyel, sajtkockákkal gazdagítja ezt a remek salátát. A panzanella elkészítésnek tehát csupán a fantáziánk és persze a jóérzés szabhat határt.
Hozzávalók: 4 adag
só, frissen őrölt fekete bors
6 ek. extra szűz olívaolaj
1 db lila hagyma
8-10 levél friss bazsalikom
4 db érett paradicsom
200 g uborka
300 g vastagabb héjú száraz kenyér
4 ek. fehérbor ecet
Elkészítés
A kenyeret nagyobb kockára vágjuk, és 1-2 percig hideg vízben ázni hagyjuk. (Lehet, hogy kevesebb idő is elég, ez a kenyér textúrájától függ.) Ezután leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk, és egy keverőtálba rakjuk.
A lila hagymát megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük, az uborkát 1-2 mm vastag karikákra, a paradicsomot falatnyi darabokra vágjuk.
A zöldségeket, a bazsalikomlevelekkel, a fehérborecettel és az olívaolajjal a kenyérhez adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.
Fokhagymás-baconos sült karfiol
20 perc alatt elkészül, remek egytálétel, nemcsak kezdőknek
Hozzávalók:
4 főre:
1 fej karfiol
6 gerezd fokhagyma
1 csomag kockázott bacon
olaj
só
bors
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Közben készítsük elő a karfiolt: Mossuk meg és vájuk apró rózsáira. A fokhagymát törjük össze és pár kanál olajban hagyjuk állni pár percig. A karfiolt és a bacont egyszerűen csak dobjuk bele a tepsibe, öntsük rá a fokhagymás olajat és ízesítsük sóval, borssal. Tálalásnak tejföllel és petrezselyemzölddel díszítsük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!