Szeretitek a salátát, zöldségeket, vagy csak azért eszitek mert egészséges? Van aki régen nem szerette a zöldségeket de erőt vett magán és mostmár a mindennapi étrendje része?
minden egészséges étrend alapja a zöldség, hogyan tudnám megszeretni? másoknak hogy sikerült?
vagy nem kell ízlenie csak gyűrjem le azt kész? mások is így vannak vele talán?
Mindig is szerettem.
Gyerekkoromban kertes házban a kertben termett zöldségeket rágcsáltam.
Szerencsére a gyerekeimet is sikerült rászokatni. Igaz mostmár bolti zöldség.
Kettes vagyok.
Ha nyersen nem megy a zöldség, párold vagy grillezd.
A kakukkfű, oregano, bazsalikom szinte mindhez illik. Grillezd úgy meg finomabb.
A salátákat extra szűz olivával és balzsamecettel vagy balzsamecet krémmel ízesítem+folyékony édesítő
Régen a szendvicshez evett uborka, paradicsom stb. kimerítette számomra a zöldségfogyasztást.
Mostanra megváltozott az ízlésem. Köretként is eszek sok mindent, nyersen salátákat, párolt/grillezett zöldségeket, krémleveseket. Meg lehet szeretni.
Szerettem őket mindig is. Gyerekkoromban is sokat ettem, szinte mindig volt otthon paprika, paradicsom vagy ubi, retek. Sokszor volt otthon valamilyen rakott zöldség vagy rántott zöldség is, szerintem így a legkönnyebb egyébként megszerettetni ezeket. Volt pár olyan zöldség, amit nem szerettem gyerekként pl. répa, cékla, brokkoli, de mára ezeket is imádom. Zöldsalátákat nem nagyon ettünk, ezeket azóta fogyasztok rendszeresen, mióta külön élek. De amellett, hogy szeretem őket, jó érzés is evés közben, hogy tudom valami hasznosat viszek be a szervezetembe, ami az egészségem szolgálja.
Szerintem az nem jó megoldás, hogy legyűröd és kész. Az étkezés akkor jó, ha élvezed is az ízeket. Kísérletezgess. Annyi jó recept van neten, biztos találsz csomó olyat, amiben el van rejtve egy kis zöldség, nem az a meghatározó íz, még is ott van.
Zöldsége válogatja. Most már a többségét szeretem. Gyerekként persze a paradicsom volt a kedvencem, meg a pritaminpaprika, aztán rákaptam a zöldpaprikára is, és így tovább. A salátákat az ecetes meg a majonézes mártás miatt nem kedveltem sokáig, de ha joghurttal vagy tejföllel készül, úgy jó.
Nyilván az is sokat számít, hogy a káposztatorzsát úgy osztotta közöttünk szét anya, mint valami rendkívüli, különleges finomságot, amit szinte megtiszteltetésnek számít megenni. A nyers sárgarépa is nagy sláger volt nálunk. Karalábéból is van zsenge meg fás, nem csoda, hogy a fásat nem szeretik a gyerekek.
Nekem az életmódváltásom és fogyásom miatt kellett kicsit leszoknom róluk (gondolom, így már alig eszem többet a keményebb időszakaimban, mint az átlagember, de néha annyit sem), mit mondjak, nehéz volt... Igazi zöldségimádó vagyok, bizonyos fajták pedig egészen mágikusan hatnak rám. 1 kiló zöldség sokszor elég minimális mennyiség volt nálam, akár egy étkezésre sem sok s akkor még nem is ettem tartalmas ételt.
Csodálatosak a zöldségek, főleg, ha pár napig alig eszem nyersen, mert épp nincs otthon (jó, benyomok egy üveg csalamádét, de az más), ekkor az amúgy általam nem kedvelt kígyóuborkából is minden karika kész gyönyör... S ezt komolyan mondom, lelkileg kikészülve sem tudnám nem észrevenni, mennyire remek.
De hasznosak is a zöldségek, nem lennék hajlandó kihagyni őket, amúgyis rém necces nélkülük egészségesen táplálkozni s ahhoz valószínűleg hús is kell, ami nem az én műfajom.
Bevallom, én nem tudom legyűrni, amit nem szeretek. Fura módon a legtöbb zöld zöldséget nem szeretem, így nem is eszem őket (nagy kivétel a zöldborsó, ami maga a tökély, ketogén diétában is rendszeresen kell, pedig abba nem sok fér). A saláták zömét senki belém nem tudná diktálni (a jégsaláta viszont ropogós és emiatt nekem poén), de saláta nem kell az élethez. A spenót az egyetlen nem kedves zöldem, amit erőltetek (mérsékelt sikerrel), mert az nagyon fontos tápanyagforrásom lenne, nem szeretek kiegészítőket szedni, ha nem muszáj. Azt sem utálom, csak szörnyen unom. De van az az elkészítési mód, amivel okés, sajna az nem fér az étrendembe. Nehéz dolgok ezek. De neked valószínűleg létezik olyan zöldséges étel, ami ízlene. Legfeljebb tele lenne nyomva tejszínnel, sajttal, tojással, hússal vagy valami (ezek mindegyike belefér sokak egészséges étrendjébe, ezért írtam őket). Egyes zöldségek még sütibe is süthetők, bár nem biztos, hogy erre kellene alapozni az étrendet... A répa szerintem csodás rozmaringgal, vajon megforgatva a főtt darabokat, de ez nagyon nagy százalékban répa, így ha nem szereted az ízét, akkor nem fog ízleni. Én szeretem, de ez az elkészítési mód NAGYON feldobja. Lehet játszani a fűszerekkel, hátha az segít...
Úgyhogy én a helyedben próbálkoznék ételekkel s persze zöldségfajtákkal. Ég és föld van zöldségétel és zöldségétel közt. Sok elkészítési móddal még a legnagyobb kedvenceimet sem enném meg (a tipikus kifőzdés zöldborsófőzelék pl. nekem szörnyű, a kedvencem pedig évtizedek óta lelkesedéssel tölt el)...
De az ember ízlése is sokat képes változni. A zöldségek terén nem tapasztaltam ezt saját esetemben (olyan volt, hogy nem ismertem egy zöldséget, de kiderült, hogy fantasztikus. ez volt a cukkini. a sima, ízetlen tököt azonnal ejtettem, ahogy megismertem), de nyilván az is lehetséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!