Milyen egészséges kaját hordjak nap mint nap a suliba?
Már meguntam, hogy mindig a pékségbe járok, ráadásul hízlalnak a péksütik. Zabkását néha hordok, de kezdem megunni.
Valami ötlet a feldarabolt zöldségeken/gyümölcsökön kívül? :)
Pitaszendvics
Tízórai tippek
Hozzávalók 2 db-hoz:
kevés olívaolaj
6-8 db koktélparadicsom vagy 2 db paradicsom
1/4 (kígyó) uborka
4-6 szelet sonka
4 szelet (Gouda, Cheddar, stb.) sajt
2 maroknyi (rukkola, lollo rosso, stb.) saláta
2 db pita
2 gerezd fokhagyma
A fokhagymagerezdeket felaprítjuk és kevés olívaolajon pár perc alatt illatosra pirítjuk. A fokhagymát kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a piták mindkét oldalát.
A megpirult pitákat félbehajtjuk és sonkával, baconnel, salátával, paradicsommal és uborkával töltjük meg.
Tortillatekercs
Tízórai tippek
Hozzávalók kb. 10 db tekercshez:
2-3 db tortillalap
5 dkg zöldfűszeres krémsajt
10 dkg csirkemellsonka
8-10 dkg gouda sajt – szeletelve
néhány levél jégsaláta
1. A tortillalapokat mikrohullámú sütőben vagy sütőben pár perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
2. Ha kihűlt, megkenjük a zöldfűszeres krémsajttal, ráterítjük a salátaleveleket, a sonka- és sajtszeleteket úgy, hogy teljesen beterítsék a tortillalapot.
3. Ha minden rajta van, szorosan feltekerjük a tortillát, majd kb. 2 cm széles darabokra vágjuk és szorosan egymás mellé rakjuk őket a tízórais dobozban, majd fogpiszkálót szúrunk az egyes darabokba, hogy ne essenek szét szállítás közben sem.
Pulykás-almás tekercs
A tortillalapra kenj alapként bármilyen típusú mustárt, amit kedvelnek a gyerekek, sőt akár tehetsz még erre egy vékony réteg majonézt is az íze kedvéért, ha ezt a nyalánkságot szeretik. Mustár és majonéz helyett tökéletesen megteszi a margarin is. Erre szórj vékony csíkokra vágott vagy reszelt cheddar sajtot, majd fektesd rá a pulykamellszeleteket. A legjobb, ha több, kifejezetten vékonyra vágott szelt húscsíkot használsz, mert így könnyebben feltekerhető a tortilla. A pulykára jönnek az almaszeletek, majd végül az egész kompozíció tetejére fektess egy szép salátalevelet. Tekerd fel, és vágd össze kis hengerekre.
Házi müzliszelet
Hozzávalók:
6 evőkanál vaj
10 dkg (aprított) mandula
10 dkg kókuszreszelék
6 dkg (sótlan) napraforgómag
8 evőkanál méz
30 dkg zabpehely
10 dkg (durvára aprított) dió
ízlés szerint (vagy vanília) vaníliás cukor
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
A sütőt előmelegítjük 120 fokra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy edényben összekeverjük a zabpelyhet a mandulával, dióval, kókuszreszelékkel, napraforgómaggal és a fűszerekkel. Alacsony hőmérsékleten felmelegítjük a vajat a mézzel, hozzátesszük a vaníliát, majd ezt a folyadékot öntsük rá a száraz hozzávalókra, és keverjük össze. Ha túl száraznak tűnik, adjunk hozzá még egy kis mézet.
Töltsük bele az egészet a tepsibe, és süssük nagyjából 75 percig. Vágjuk fel, mialatt hűl, és ami lepotyog a szeletekről, azt nassoljuk el, vagy osszuk meg a családdal.
Diákcsemege :D
De tényleg, én is azt szoktam vinni. A Lidl-ben van 100 grammos 250 ft, az nekem pl tökéletes adagra.
Ezen kívül főtt tojás (nyilván már otthon, előre meghámozva), aszalt gyümölcsök, kevés sajt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!