Ajánlana valaki finom, puha gluténmentes kenyér receptet?
Több receptet is szedtem le netről, különböző oldalakról és kipróbálgattam őket, de...
Valahogy egyik sem vált be. Vagy borzalmas lett az íze, vagy tömör lett és nem jött fel olyan szépen, ahogy elvileg kellett volna neki, pedig szó szerint követtem a recepteket. (Általában nem szokásom szentírásnak venni a recepteket, de gluténmentes téren annyira tapasztalatlan vagyok még, hogy nem mertem eltérni a receptektől.)
Tippek, ötletek, hogy ne mindig agyontömörödött kenyeret kelljen ennem? :D
A spáros kész glm kenyér elég ehető, de az meg elég dárga a jelenlegi tárcámhoz, így mindennap nem szeretném azt enni.
Ezt esetleg próbáltad már?
Limara receptjeiből már tucatnyit próbáltam, mind tökéletesen bevált. De azok nem gm. kenyerek voltak...
Nem véletlen, hogy glutén (amit 50 éve még csirizként ismertünk) nélkül nehezen áll össze a kenyér. Hiszen az a ragasztóanyaga.
Kérdező, nagyanyáink még kovászolták a kenyeret. A kovászolás során a glutén gliadinra és gluteninre bomlott, és nem okozott áteresztő bél szindrómát, mint a mai kenyérnek látszó tárgyak. Tehát ha nem vagy gluténérzékeny, próbáld meg a kovászolást, ha meg az vagy, cseréld le a kenyeret biztonságos szénhidrátokra.
Sajnos az vagyok, nem régiben derült ki. Korábban nagyon sok kenyeret megettem, reggelire vacsorára mindig szendvicset ettem, ez nálam valahogy így állt be. Volt, hogy nap közben is.
Tudom, hogy az lenne a legjobb, ha teljesen elhagynám, viszont gyenge vagyok hozzá, hogy csak így a semmiből, egyik napra letegyem :D
Csökkenteni mindenképp szeretném a kenyérfogyasztásomat, de elhagyni teljesen nem. Próbálkoztam több recepttel is, de valahogy sosem lett finom, vagy ha jó lett az állaga, akkor az íze nem volt jó.
Nem várom el, hogy olyan nagyra és szépre megkeljen, mint egy gluténos kenyér, tudom, hogy a glutén nagy szerepet játszik abban, hogy olyan szép levegős legyen. De amiket eddig sikerült produkálnom, azok naaaagyon tömörek lettek. Abban reménykedem, hátha van GYIk-en valakinek jó kis bevált receptje. :D
javítás:
Csökkenteni mindenképp szeretném a kenyérfogyasztásomat, de elhagyni teljesen nem. Próbálkoztam több recepttel is, de valahogy sosem lett puha, vagy ha jó lett az állaga, akkor az íze nem volt jó.
Mire gondolsz? Hogy ha nem ehetek gluténosat, ne is egyek semmilyent? Magyarul dobjam a tésztát, mert abban is van, ki ne próbáljam a gluténmenteset, mert az is "erőszak"? A kenyeret, a tésztát, a rántott ételeket, az édességek nagyját, dobjak el mindent? És életem hátralévő részében éljek húson és zöldségen? De a hús se mindegy, hogy van elkészítve, rántani pl nem lehet, de fő, hogy semmiképp ne legyen erőszak, így inkább dobjam azt is?
Nem értem, miért lenne "erőszak" az, ha valamit másképp készítenek el. Kenyérből is van ezer féle, miért pont a glm lenne "megerőszakolás"?
Sajnos elég sok ételben/élelmiszerben van búzaliszt, vagy valamilyen búzaszármazék. Így eleve kicsi a mozgás terem. Nem tudom, miért baj az, hogy amit tudok, azt meg szeretném oldani magam, glm verzióban. Nem sok kedvem van életem végéig csak zöldségeken élni. Nincs azzal semmi bajom, ha valaki úgy tesz, de én nem szeretnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!