Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a "tökéletes" kelesztés...

Mi a "tökéletes" kelesztés "titka"?

Figyelt kérdés
Bocsánat a hülye kérdésért, de kezdő vagyok. Legutóbb csináltam pizzas csigát kelt tésztából és kemény lett. Megkelt ugyan de kemény lett. Valamit tuti nem jól csináltam
2021. márc. 23. 14:13
 1/10 anonim ***** válasza:
77%

Nem biztos, hogy maga a kelesztés volt "titkos". :)


A receptek általában átlagos adatokat adnak meg.

De a lisztek nagyon különbözőek lehetnek, akár gyártó, akár évjárat, akár más minőségi jellemző alapon. Itt jön be a tapasztalat. Tehát mikor több próbálkozáson keresztül rájössz, hogy kb. milyen állagúnak kell lenni a tésztának kelesztés előtt, hogy pont jó legyen... Ezt szükség szerint víz/tej hozzáadásával tudod módosítani (lágyítani).

2021. márc. 23. 14:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
77%

EGy félmondat kimaradt, bocs....

Szóval a lényeg, hogy mennyi vizet/nedvességet "vesz fel" a liszt - ezt kell jól kitapasztalni.

2021. márc. 23. 14:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
68%
Az elözőt még kiegészíteném, ha a sütőd lassan süt, akkor is kemény, száraz lesz az eredmény, mégha rendesen meg is kelt.
2021. márc. 23. 14:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
52%

A tésztát szép finomra dolgozd ki, és olyan helyen kelesztd, ahol magas a páratartalom, hogy ne száradjon ki. És persze legyen lefedve.

Ha jó a tészta, akkor már csak a sütést lehet elrontani.

2021. márc. 23. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
16%
Lehet otthon probalkozni :) (kedves dolgok ezek) ... de azert peknek lenni >>> egy SZAKMA! :)))
2021. márc. 23. 15:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
34%
5-ös: azért azt ne fejetsd el, hogy a jó házi kelttésztához a pékek még csak közelíteni sem tudnak! A pékek szakterülete a kenyér, zsömle, kifli és nem az egyebek!
2021. márc. 23. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
25%

6-os


Latszik, a TESCO pekpultnal nincs tobb informaciod ... ennel azert nagyobb a Vilag :)))

2021. márc. 23. 19:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
34%
Nagyon el vagy tévedve, nem a tescoban vásárolok, éppen ezért tudom mi a különbség
2021. márc. 23. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
48%
Én előszőr érlelem 45-50 percig (ez még nem a kelesztés), aztán levegőt adok az élesztőgombáknak, ez azt jelenti, hogy kibkrítom a deszkára, és jól kinyomkodom belőle a levegőt. Ezt megismétlem negyed óra, vagy 20 perc múlva. Ezután jön a kelesztés, ez 40-50 perc, amikor belenyomod az ujjad és ottmarad a nyoma, akkor kelt meg. Ezután formázom, és ha újra megkelt, sütöm. Ezt egy pékmestertől tanultam, élesztős kenyér recept, de mindenfajta kelt tésztára alkalmazom. Ez a módszer csak akkor működik, ha minimális élesztőt használsz, mondjuk 5g. Attól lesz nagyon jó a kelt tészta, ha minél kevesebb élesztővel keleszted, minél több ideig. Ezt úgy értem, a legjobb az lenne, ha előzőleg este begyúrnád, aztán be a hűtőbe, és másnap jól kidagasztod, majd követed azt, amit az elején írtam. Állagjavításra egy mokkáskanál ecet/citromlé kitűnő, ezt a trükköt is egyre többen ismerik. Ezt akkor is használhatod, ha nem akarsz ennyit tökölni vele. De fontos a liszt minősége is, én fehérlisztet ritkán használok, inkább kenyérlisztet szoktam venni, mert magasabb a sikér tartalma.
2021. márc. 24. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2021. márc. 29. 17:51

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!