Főzőversenyre kellene recept?!
Sziasztok!
Főzőverseny lesz nálunk nemsokára, bármilyen szabad tűzön főzött/sült étellel lehet nevezni.
paprikás krumpli, pörkölt, (bab)gulyás kizárva, esetleg chilis bab jutott eszünkbe...
Van valakinek valami jó ötlete hogy mit főzzünk bográcsban ami nem átlagos, mindennapi étel?
Ha recept is van, azt nagyon megköszönöm!
Rántott hús...
Nem egy mindennapi bográcskaja.
Zsiványpecsenye nyárson
80 dkg sertéscomb, 20 dkg füstölt szalonna, 2-3 fej vöröshagyma, 7-8 darab burgonya - igen finom, ha személyenként 2-3 fej gombát is sütünk hozzá, só.
"A húst még otthon féltenyérnyi nagyságúra vágjuk, klopfoljuk, sózzuk. Fóliába csomagolva vigyük magunkkal. A nyársra felszúrunk egy burgonyakarikát, egy szelet húst, egy karika hagymát, egy szelet füstölt szalonnát, majd kezdjük előröl. Ha gomba is van, azt is beiktatjuk. A krumplit gyengén megsózzuk.
Palócleves bográcsban recept
* 2 nagy fej vöröshagyma
* 1,2 kg birkahús
* 4 evőkanál olaj
* 2 evőkanál pirospaprika
* 2 teáskanál őrölt köménymag
* 80 dkg zöldbab
* 2 babérlevél
* 50 dkg burgonya
* 2 evőkanál liszt
* 4 dl tejföl
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A húst megtisztítjuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Rádobjuk a húst, megpaprikázzuk, sóval, köménnyel, babérlevéllel ízesítjük, és kevés vizet öntve rá, megpároljuk. A zöldbabot és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, a babot kisebb darabokra, a burgonyát kockákra vágjuk. Ha félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a zöldbabot és a burgonyát. Felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és készre főzzük. A lisztet elkeverjük a tejföllel, és behabarjuk vele a levest. Átforraljuk, és azon melegében tálaljuk.
Bográcsos székelykáposzta recept
Hozzávalók 25 főre:
* 3 kg lapocka
* 3,5 kg savanyú káposzta
* 1 pár házikolbász
* némi füstölt dolog, ha akad a háznál
* fél kg hagyma
* fűszerpaprika (kb. fél deci)
* só
* bors
* némi zsiradék
A tüzet jól megrakjuk :). Egy kevés zsiradékon (zsír vagy olaj) az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Amikor már üveges, beleszórjuk a fűszerpaprikát, majd beleszórjuk a kockára vágott húst és füstölt húst, kavarunk rajta egyet, és kevés vízzel feleresztjük. Továbbiakban, mint pörköltet készítjük, azaz zsírjára lepirítjuk, majd újból egy kis vizet adunk hozzá. Amikor már a hús megpuhult, beletesszük a karikára vágott kolbászt is. Majd a káposztát megkóstoljuk és igény, illetve szükség szerint az egészet vagy egy részét átmossuk vízzel, és ráöntjük a húsra. Kb. 15 percet még főzzük a káposztával. Tálalás tejföllel és friss fehér kenyérrel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!