Gőzös sütőben hogy lehet ropogós héjú kenyeret sütni?
Az alap kenyér programot használom (IKEA gőzös sütő), ami 180 fok, egy óra, gőzben, de a kenyér héja csak vastag lett, nem ropogós.
Jénaiban sütöm, tető nélkül.
Lehet, hogy a 180 fok kevés, az egy óra meg sok?
7-eshez: Jénaiban fogom csinálni, ez a hőmérséklet visszavevés jó ötlet...
2-eshez: Elkészült az artizan tésztája, meglepett, hogy a duplájára megkelt, igaz, kellett neki a 2 óra, de olcsóbb, mint egy órán keresztül a sütőt járatni…
valóban kissé ragadós, nyúlós, de szép tészta lett, majd meglátjuk, most egyelőre beraktam a hűtőbe és szerintem holnap elő is veszem…
A recept két teáskanál élesztőt ír, az, ahogy mértem, hat gramm, de lehet, hogy bele fogok tenni egy 7 g-os zacskóval és akkor nem kell méregetni… :)
Nyugodtan mehet egy tasak élesztő, én is annyit rakok.
Remélem jó lesz!
Kedves kérdező! Igen a 7g instant élesztő az reálisabb, mint az előszörre leírt receptedben szereplő 25g. Általában egy tasak instant élesztő 1 kg liszthez való, és 10-11g szokott lenni. Mondjuk én a Metroban veszem a legolcsóbbat. Nem tudom a 7g-osat hol árulják. És 500g liszthez csak egy fél tasakkal teszek. Amúgy az általad leírt recept arányaiban jó, az élesztőt kivéve. Keleszteni akár a konyhapulton is keleszthetsz, csak ne hagyd, hogy a felszíne a kenyérnek kiszáradjon. Én egy nagy nylonzsákba teszem tepsistől, aztán levegőt fújok bele, hogy ne érjen a kenyérhez, és elkötöm a száját. Így látom kelés közben a kenyeret, és nem szárad ki. Lehet így hosszabb mint a kelesztőprogramon a sütőben, de cserébe ízletesebb is lesz a kenyér a hosszabb időn át tartó kelesztés és fermentálódás miatt.
A sütésnél azért kell gőzös sütéssel kezdeni, hogy a kenyér tudjon emelkedni, a térfogata nőni. Ekkor még a héjnak puhának kell maradni. A tapasztalataidat olvasva én 220-230 fokos gőzös sütőben sütném 15 percet. Aztán kinyitnám a sütőajtót, átállítanám légkeveréses sütésre és 190-200 fokra visszavenném. Visszacsukva az ajtót sütném még 15-20 percet.
Ropogós attól lesz, hogy kivéve a sütőből a forró kenyeret azonnal jéghideg vízzel kell megkenni, vagy megspriccelni. A spriccelés nem jelent eláztatást. Csak éppen hogy... És aztán rácsra kitéve kell hagyni kihűlni teljesen, ha ropogós héjat szeretnél. Ilyenkor ha közel hajolsz, hallható a hűlő kenyér zsugorodása közben a héjnak a percegése, ropogása. Kenyértartóban tárolva 1-2 napig ropogós marad a héja. Ha kihűlés után becsomagolod, akkor a bélzet nagyobb nedvesség tartalma átjárja a héjat is, és felpuhul hamar az is.
(kenyértartó: [link] )
Sütöm... nem úgy megy, ahogy szerettem volna, de meglátjuk... (15) az utolsó másodpercben jött a javaslatod, amúgy én is gondolkodtam a légkeverésen, asszem írtam is. Bár ebben a sütőben "hőlégbefúvás" van, de gondolom, az is valami hasonló... (állítólag az a különbség, hogy a légkeverés a benti levegőt keringeti, ami lehet hideg is, míg a hőlégbefúvás eleve forró levegőt fúj be, így az egyenletesebben forró. Legalábbis ez a marketing... )
Amúgy nem is gondoltam volna, hogy a sütés úgy általában ilyen bonyolult és összetett feladat és mennyi előregondolkodást igényel.. csak vegyük az utolsó mozzanatot: vegyük ki a kenyeret és spricceljük le jéghideg vízzel... aha, persze... Hová tegyem, jaj a rács nincs ott, mibe tegyem a vizet, hol a bögre, de nem elé hideg a víz, hűtsük be, vegyük ki, de forró, hol a kesztyű, mivel spricceljem, jó lesz-e a vízcseppek mérete... hölgyeim, le a kalappal előttetek, mi, férfiak, elbújhatunk a tudományunkkal... :D :D
Csak lesz belőle valami 🙂
Én írtam a receptet. Én nem vizezem a végén, anélkül is szuper ropogós a héja. Mondjuk ez biztos függ a tésztától, recepttől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!