Hogyan szoktál házi kenyeret sütni sütőben úgy, hogy szellős legyen a tésztája?
Ha olyat akarsz, amit pékségben sütnek, akkor rossz hírem van: ahhoz gyakorlatilag kémiai labor kell. Különféle állománymódosítókkal érik el azt az állagot, erre normális alapanyagokkal esélyed sincs.
Ha otthon sütöd a kenyeret, annak kötöttebb, "otthonsütöttkenyér" állaga lesz. Cserébe lehet belőle vékonyabb szeleteket vágni.
Nem kell labor hozzá, nekem sikerült, és ez alapján másnak is. Nagyon jó oldal, eddig minden tökéletesen sikerült amit innen csináltam. Türelemjáték, de megéri, mert százszor kenyerebb a boltinál. A kelesztés a titka, meg a pára, amit jénaiban old meg.
1 kg félfogós liszt, só
5 dk élesztő 3,5 deci vízben felfutattva.
5 evőkanál burgonyapehely, kis vízzel feloldva (olyan legyen, mit a sűrű tört krumpli)
Jól megdagasztom a gépben, majd megkelesztem. Átgyúrom, megformázom , egy ovális jénait vékonyan kizsírozok. Beleteszem a kenyeret, tetejét 3 helyen keresztben bevágom. Hagyom újrakelni. Ha megkelt, a sütőbe teszek egy edénybe vizet és beteszem a kenyeret a begyújtott sütőbe (gáztűzhelyen 6-os) fokozaton sülni.
Mindig szellős, levegős a kenyerem.
Már 8 éve sütök kenyeret kenyérsütőgéppel a családnak, csakis ez a jó nekik, mert finom, lyukacsos és főleg, hogy napokig friss marad, lehet vinni szendvicsnek.
Van benne tojás is, amit itt le szoktak pontozni, de nekem akkor is ez a tuti recept.
300 ml langymeleg víz, 1 és fél kis adagolókanál só, 2 és fél kis adagolókanál cukor, 1 nagy evőkanál zsiradék /zsír vagy vaj vagy olívaolaj/, 1 tojás, 550g liszt, 1 és fél kis adagolókanál instant /por/ élesztő.
900 grammos kenyeret süt a gép, hármunknak 3 napig elég, nem eszünk sok kenyeret.
5/5 vagyok
Bocsánat, 700 grammosra van állítva a kenyérméret, egy lapátos gépem van / 900 és 700 g választható/.
A lisztet pedig valóban mindig át kell szitálni, két tálam van, könnyen megy.
Limara receptjeit használom :)
Nála minden infot megtalálsz, nem kell drága alapanyag sem.
Liszt, vìz, élesztő, cukor, só, olaj, öregtészta (liszt, vìz, élesztő keveréke, amit hagysz túlkelni)
A tésztát 2-3 alkalommal gyúrom át formázás előtt, így könnyű, habos tésztát kapok, a kenyér pedig napokig friss marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!