Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Gőzös sütőben hogy lehet...

Gőzös sütőben hogy lehet ropogós héjú kenyeret sütni?

Figyelt kérdés

Az alap kenyér programot használom (IKEA gőzös sütő), ami 180 fok, egy óra, gőzben, de a kenyér héja csak vastag lett, nem ropogós.

Jénaiban sütöm, tető nélkül.

Lehet, hogy a 180 fok kevés, az egy óra meg sok?



#kenyér #kenyérsütés #gőz #Ropogós héj #Gőzös sütő
2021. jan. 4. 03:38
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:

Ez nagyban függ a recepttől és a kenyér méretétől, hogy jó-e a hőfok és az idő.


Az Ikea sütőt nem ismerem, de én is gőzzel sütöm, és ropogós a héja.


Ami receptet én használok (ha kell, küldöm, artizán kenyér fehér lisztes) ott kb 750-800 grammos kenyér lesz, 25 perc sütés kell extra magas hőmérsékleten (240 fok körül) gőzzel.

Ez a legjobb recept, amit eddig használtam, akár 3 napig lehet a hűtőben tartani a tésztát, csak jobb lesz a kész kenyér állaga.

2021. jan. 4. 06:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/21 anonim ***** válasza:
100%
A legvégén, mielőtt végleg kiveszed, spricceld meg vízzel! Ez a tuti módszer, Limara szerint is.
2021. jan. 4. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/21 anonim ***** válasza:

180 fok biztos keves ... ezen a hofokon hust szokas sutni.


tesztafeleket 200 fok felett keszitunk! ... es nem orakig, az is a hushoz kell

2021. jan. 4. 12:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/21 A kérdező kommentje:

(1)-es, igen, jó lenne a recept, mert egyszerűen nem értem, mit csinálok rosszul...

(3)-as tanácsa szerint ma 230 fokon, 20 percig sütöttem (gőzben). A kenyér héja már majdnem megégett, meg is spriccoltam hideg vízzel, de aztán olyan puha lett, mint egy szivacs... áááá


Az én receptem:

400 dkg BL80

100 dkg rozsliszt

350 ml víz (langyos)

25 gr porélesztő

20 gr teavaj

1 evőkanál olaj

1 teáskanál cukor

2 teáskanál só


10 percig keverem a lisztet és a vizet (autólízis, állítólag jót tesz a tésztának), pihen 10 percet

20 percig keverem a hozzáadott élesztővel, olajjal, teavajjal, cukorral, a sót 2 perc keverés után adom csak hozzá, hogy ne nyírja ki az élesztőt.

Keverés után átrakom a kivajazott jénaiba és 3x20 percig 40 fokon, lefedve a tetejét kelesztem a sütőben. (Azért 3x20 perc, mert az IKEA sütő kelesztő programja 20 perces, de szerintem az kevés, ezért mindig újraindítom - lehet, hogy elég lenne 1x20 perc és csak simán a meleg sütőben hagyni még 40 percre? Nem tom...)


Ezután kiveszem a sütőből pihenni, addig begyújtom a sütőt. Azt nézem, nincs-e túlkelve, de nem szerintem nincs...


És itt jön a próbálkozás, gőzben sütve, 180 fok, 60 perc -> puha, de vastag héj, 230 fok -> 20 perc -> puha, de majdnem megégett, a héja puha, vékonyka és a tésztáján is érzek némi ragadósságot, tehát lehet, hogy 200 fokon kellett volna 30 percig, hogy jobban átsüljön.


De hogy a héja mitől lesz ropogós, továbbra is rejtély...


Most azon gondolkodom, hogy nem is gőzben kellene sütni, hanem légkeverésben?

2021. jan. 4. 23:46
 5/21 A kérdező kommentje:
Ja, és amikor kiveszem, spriccolom kézzel, kenem rá a vizet, de mint halottnak a csók... :(
2021. jan. 5. 00:05
 6/21 anonim ***** válasza:

Ezt a receptet nem ismerem, de a kenyerbe felesleges a vaj, olaj és a cukor is.


Én ezeket rakom bele

460 g liszt

2 tk élesztő

2 tk só

360 ml hideg víz


Ezeket kell összekeverni, kicsit ragacsos tésztát kapsz. 2-3 óra kelesztés kell neki szobahőmérsékleten. Utána lehet sütni vagy még jobb, ha hosszabb időre hűtőbe rakod, és mondjuk másnap sütöd.

Itt a teljes recept, ha van kérdés, akkor írj, de szerintem érdemes kipróbálni.

[link]


Amit én megfigyeltem, nem csak kenyér esetén, hogy a sütőben kelesztés nem jó ötlet, a 40fok túl sok, jobb lesz a tészta, ha tovább, de alacsonyabb hőmérsékleten kel.

A kenyér minél tovább van a hűtőben, annál finomabb lesz. Én kb 24 órát hagyom bent.


A recept szerint fele fele aranyba mehet tk liszttel is.

2021. jan. 5. 06:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/21 anonim ***** válasza:

Sok kenyeret sütöttem már, mostanában kacsasütő jénaiban szoktam. A Limara jól bevált fehérkenyerét nyugodtan próbáld ki, az szinte mindenkinek sikerül, igaz öregtészta kell hozzá.

Ha anélkül szeretnéd, itt egy recept :

3 dl víz, 1 dl tej, 2 tk. só, 1 tk. cukor, 1 ek. olaj, 70 dkg sima liszt, csipetnyi aszkorbin sav, 1 csomag instant élesztő.


Ezeket a kenyérsütő gépbe tettem, miután összedolgozta a gép kivettem a kelesztő tálba, amit előtte kicsit beliszteztem, majd a tésztagombóc tetejére is szórtam kis lisztet. Letakartam, 40 perc alatt duplájára kelt. Akkor kicsit átgyúrtam, visszatettem a tálba ismét 40 percre. Újra duplájára kelt, ekkor lisztezett deszkára tettem, veknit formáztam belőle. Sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, letakartam és még 20 percig pihentettem. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 230 °C-ra. A veknit bemetszettem, majd alaposan bespricceltem vízzel (a jénai tetejét is). Rátettem a tetejét és betoltam a forró sütőbe. Kb. 35-40 percig sült (ekkor már szép színe van). Ekkor kivettem a jénaiból és még a rácsra tettem (hogy az oldala is szép színt kapjon) kb. 5-10 percre, amíg a kívánt színt elérte.

Ekkor kivettem a sütőből, rácsra tettem, bespricceltem vízzel és a hideg kamrába (azt tapasztaltam, hogy a hirtelen hőingadozás hatására szebben cserepesedik) tettem hűlni.

Csodás lett !!!! Könnyű, légies, nagyon finom ízű, kívül ropogós, belül puha állagú kenyér sikeredett.

2021. jan. 5. 10:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszod, megnéztem a receptet és még lenne pár kérdésem, ha nem gond:


Sütés:

(1) Az én sütőm csak 230 fokot tud. Az elég lehet?

(2) A fenti recepttel 230 fokon és gőzzel 20 perc alatt kicsit megégett a héja, ráadásul a belseje egy picit olyan, mintha még ráfért volna egy kis sütés, nagyon kicsit ragadós. Viszont, ha tovább sütöm, akkor meg nagyon megég a héja… remélem, ezzel az új recepttel jó lesz… majd megírom a tapasztalatomat!

(3) Miben sütöd a gőzben? Jénaiban? Fedővel vagy anélkül? (a receptben dutch oven van, ez olyasmi, mint egy római tál csak vasból?)

(4) Én a jénait kivajazom, hogy ne ragadjon bele, Te hogy oldod ezt meg? Sütőpapírral?


Hűtő:

Oké, kész a tésztám, kelesztem szobahőmérsékleten 2 óráig, beteszem a hűtőbe, eddig tiszta. Másnap, harmadnap, amikor kiveszem, mi a pontos eljárás? Kiveszem és hagyom x órát szobahőmérsékleten lefedett jénaiban felmelegedni (és esetleg még keleszteni) vagy egyből be a forró sütőbe úgy hidegen és lehet is kisütni?

2021. jan. 5. 13:23
 9/21 anonim ***** válasza:

Szia, próbálok válaszolni mindenre.


A 230 fok elég lesz, max 2-3 perccel tovább tart majd a sütés.


Én nem jénaizom, csak simán tepsibe teszem sütőpapírra, teljesen jó. Nem fedem le semmivel. Amúgy a jénai abszolút jó lehet hozzá, úgy szép lesz a forma. Lefedni nem kell szerintem, ha lefeded, akkor tök felesleges a gőz funkció, mert a lezárt jénaiba nem megy bele a gőz.


Ha a jénait választod, akkor szerintem nem kell semmivel kikenni, de a vajazás biztos nem árt.


Ha kiveszed a hűtőből, akkor 45 percet álljon szobahőmérsékleten, utána tedd be a sütőbe.


Majd írd meg milyen lett!

2021. jan. 5. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/21 A kérdező kommentje:
Rendben, így lesz, szuper vagy, köszönöm szépen a sok segítséget! Drukkolj nekem! :))))
2021. jan. 5. 13:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!