Gőzös sütőben hogy lehet ropogós héjú kenyeret sütni?
Az alap kenyér programot használom (IKEA gőzös sütő), ami 180 fok, egy óra, gőzben, de a kenyér héja csak vastag lett, nem ropogós.
Jénaiban sütöm, tető nélkül.
Lehet, hogy a 180 fok kevés, az egy óra meg sok?
Ez nagyban függ a recepttől és a kenyér méretétől, hogy jó-e a hőfok és az idő.
Az Ikea sütőt nem ismerem, de én is gőzzel sütöm, és ropogós a héja.
Ami receptet én használok (ha kell, küldöm, artizán kenyér fehér lisztes) ott kb 750-800 grammos kenyér lesz, 25 perc sütés kell extra magas hőmérsékleten (240 fok körül) gőzzel.
Ez a legjobb recept, amit eddig használtam, akár 3 napig lehet a hűtőben tartani a tésztát, csak jobb lesz a kész kenyér állaga.
180 fok biztos keves ... ezen a hofokon hust szokas sutni.
tesztafeleket 200 fok felett keszitunk! ... es nem orakig, az is a hushoz kell
(1)-es, igen, jó lenne a recept, mert egyszerűen nem értem, mit csinálok rosszul...
(3)-as tanácsa szerint ma 230 fokon, 20 percig sütöttem (gőzben). A kenyér héja már majdnem megégett, meg is spriccoltam hideg vízzel, de aztán olyan puha lett, mint egy szivacs... áááá
Az én receptem:
400 dkg BL80
100 dkg rozsliszt
350 ml víz (langyos)
25 gr porélesztő
20 gr teavaj
1 evőkanál olaj
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
10 percig keverem a lisztet és a vizet (autólízis, állítólag jót tesz a tésztának), pihen 10 percet
20 percig keverem a hozzáadott élesztővel, olajjal, teavajjal, cukorral, a sót 2 perc keverés után adom csak hozzá, hogy ne nyírja ki az élesztőt.
Keverés után átrakom a kivajazott jénaiba és 3x20 percig 40 fokon, lefedve a tetejét kelesztem a sütőben. (Azért 3x20 perc, mert az IKEA sütő kelesztő programja 20 perces, de szerintem az kevés, ezért mindig újraindítom - lehet, hogy elég lenne 1x20 perc és csak simán a meleg sütőben hagyni még 40 percre? Nem tom...)
Ezután kiveszem a sütőből pihenni, addig begyújtom a sütőt. Azt nézem, nincs-e túlkelve, de nem szerintem nincs...
És itt jön a próbálkozás, gőzben sütve, 180 fok, 60 perc -> puha, de vastag héj, 230 fok -> 20 perc -> puha, de majdnem megégett, a héja puha, vékonyka és a tésztáján is érzek némi ragadósságot, tehát lehet, hogy 200 fokon kellett volna 30 percig, hogy jobban átsüljön.
De hogy a héja mitől lesz ropogós, továbbra is rejtély...
Most azon gondolkodom, hogy nem is gőzben kellene sütni, hanem légkeverésben?
Ezt a receptet nem ismerem, de a kenyerbe felesleges a vaj, olaj és a cukor is.
Én ezeket rakom bele
460 g liszt
2 tk élesztő
2 tk só
360 ml hideg víz
Ezeket kell összekeverni, kicsit ragacsos tésztát kapsz. 2-3 óra kelesztés kell neki szobahőmérsékleten. Utána lehet sütni vagy még jobb, ha hosszabb időre hűtőbe rakod, és mondjuk másnap sütöd.
Itt a teljes recept, ha van kérdés, akkor írj, de szerintem érdemes kipróbálni.
Amit én megfigyeltem, nem csak kenyér esetén, hogy a sütőben kelesztés nem jó ötlet, a 40fok túl sok, jobb lesz a tészta, ha tovább, de alacsonyabb hőmérsékleten kel.
A kenyér minél tovább van a hűtőben, annál finomabb lesz. Én kb 24 órát hagyom bent.
A recept szerint fele fele aranyba mehet tk liszttel is.
Sok kenyeret sütöttem már, mostanában kacsasütő jénaiban szoktam. A Limara jól bevált fehérkenyerét nyugodtan próbáld ki, az szinte mindenkinek sikerül, igaz öregtészta kell hozzá.
Ha anélkül szeretnéd, itt egy recept :
3 dl víz, 1 dl tej, 2 tk. só, 1 tk. cukor, 1 ek. olaj, 70 dkg sima liszt, csipetnyi aszkorbin sav, 1 csomag instant élesztő.
Ezeket a kenyérsütő gépbe tettem, miután összedolgozta a gép kivettem a kelesztő tálba, amit előtte kicsit beliszteztem, majd a tésztagombóc tetejére is szórtam kis lisztet. Letakartam, 40 perc alatt duplájára kelt. Akkor kicsit átgyúrtam, visszatettem a tálba ismét 40 percre. Újra duplájára kelt, ekkor lisztezett deszkára tettem, veknit formáztam belőle. Sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, letakartam és még 20 percig pihentettem. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 230 °C-ra. A veknit bemetszettem, majd alaposan bespricceltem vízzel (a jénai tetejét is). Rátettem a tetejét és betoltam a forró sütőbe. Kb. 35-40 percig sült (ekkor már szép színe van). Ekkor kivettem a jénaiból és még a rácsra tettem (hogy az oldala is szép színt kapjon) kb. 5-10 percre, amíg a kívánt színt elérte.
Ekkor kivettem a sütőből, rácsra tettem, bespricceltem vízzel és a hideg kamrába (azt tapasztaltam, hogy a hirtelen hőingadozás hatására szebben cserepesedik) tettem hűlni.
Csodás lett !!!! Könnyű, légies, nagyon finom ízű, kívül ropogós, belül puha állagú kenyér sikeredett.
Köszönöm szépen a válaszod, megnéztem a receptet és még lenne pár kérdésem, ha nem gond:
Sütés:
(1) Az én sütőm csak 230 fokot tud. Az elég lehet?
(2) A fenti recepttel 230 fokon és gőzzel 20 perc alatt kicsit megégett a héja, ráadásul a belseje egy picit olyan, mintha még ráfért volna egy kis sütés, nagyon kicsit ragadós. Viszont, ha tovább sütöm, akkor meg nagyon megég a héja… remélem, ezzel az új recepttel jó lesz… majd megírom a tapasztalatomat!
(3) Miben sütöd a gőzben? Jénaiban? Fedővel vagy anélkül? (a receptben dutch oven van, ez olyasmi, mint egy római tál csak vasból?)
(4) Én a jénait kivajazom, hogy ne ragadjon bele, Te hogy oldod ezt meg? Sütőpapírral?
Hűtő:
Oké, kész a tésztám, kelesztem szobahőmérsékleten 2 óráig, beteszem a hűtőbe, eddig tiszta. Másnap, harmadnap, amikor kiveszem, mi a pontos eljárás? Kiveszem és hagyom x órát szobahőmérsékleten lefedett jénaiban felmelegedni (és esetleg még keleszteni) vagy egyből be a forró sütőbe úgy hidegen és lehet is kisütni?
Szia, próbálok válaszolni mindenre.
A 230 fok elég lesz, max 2-3 perccel tovább tart majd a sütés.
Én nem jénaizom, csak simán tepsibe teszem sütőpapírra, teljesen jó. Nem fedem le semmivel. Amúgy a jénai abszolút jó lehet hozzá, úgy szép lesz a forma. Lefedni nem kell szerintem, ha lefeded, akkor tök felesleges a gőz funkció, mert a lezárt jénaiba nem megy bele a gőz.
Ha a jénait választod, akkor szerintem nem kell semmivel kikenni, de a vajazás biztos nem árt.
Ha kiveszed a hűtőből, akkor 45 percet álljon szobahőmérsékleten, utána tedd be a sütőbe.
Majd írd meg milyen lett!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!