Hogy kell jó húslevest főzni?
Marhalevest csak szegyből lehet igazán jót főzni,és ha van,velőscsont kell bele. Lassú tűzön kell főzni,megsózni,egész borsot,pici gyömbért,szerecsendiót tenni bele. Kb-2-3 óra hossza után bezöldségelni: sárgarápa,zöldség,egy fej vöröshagy héjastól,pár gered fokhgyma,aki szereti zeller,káposzta,és ha van sáfrányos szeklice. Ettől szép színe lesz.
Ha kész egy pár percig állni hagyni,és óvatosan leszűrni. A húst pedig sokféleképpen ellehet készíteni. A tésztát pedig külön kell kifőzni,nem a levesben.
21.16os
Ha már puha a hús, akkor nem késő a zöldségféle bele? Az sem jó,hogy a húst nem lehet kiszedni,mert szétpotyog.
2116 vagyok, nálam a puha az nem a szétesős, hanem amit még bőven rágni kell...csak mindig elfelejtem, hogy másnak nem...;)
szegény párom panaszkodott, az elején, hogy rágós a kajám, de már megszokta :D
Bármilyen húsból lehet húslevest főzni!
Ajánlataim:
-Marha:szegy,uszály,oldalas,puha hátszin
-Sertés:húsos karaj- és,vagy tarjacsont(orja)
-Tyúk vagy gyöngytyúk
-Csirke-,liba-,kacsa-,pulykaaprólék(nyak,far és hát,szárny)
-Fácán,galamb
-Marha vagy sertés velős ill. fehér csont (ezeket forrázni kell) csontlevesnek.
Az alapanyagokat mosd meg alaposan!
A húst vagy a csontot tedd fel,hideg vízben főni!
Vigyázz arra hogy a levesed nem forrhat fel,mert ez okozza legtöbbször a zavarosodását!
A tetején összegyűlt habot,szépen merd le róla,akár többször is!Ne habozz habozni!:D
Ha ezzel megvagy,már teheted bele a zöldségeket is!Ne félj nem fő szét,hiszen nem forralunk!
Sárgarépa,petrezselyemgyökér,zeller,karalábé ,vöröshagyma az általános,de tehetsz még bele gombát,paprikát ,paradicsomot,kelkáposztát,fokhagymát,paszternákot!
A zöldségeknek is lesz némi habja ,ezt is merítsd le!
Fűszerként fekete egész borsot,ha csípősen szeretitek egy kis cseresznyepaprikát ajánlok!Szép sárga színt ad neki a sáfrányos szeklice(elhanyagolható),és egész szerecsendió egy kis gyömbér,lestyánzöld is kerülhet bele(csak vigyázva ha használod őket, mert nagyon aromás fűszerek,inkább csak akkor próbáld ki őket, ha kísérletezgetős hangulatban vagy!Amúgy szerintem elhanyagolhatóak.)!Sózd!Ételízesítőt csak akkor ajánlok ,ha netán kevésnek érzed benne,vagy gyengébb minőségűnek a zöldségeket!Akkor nagyon hasznos,de amúgy felesleges!
Alacsony tűzön,gyöngyözve fődögél a leves!Hagyd is így 3-4 órán keresztül!
Ha készen van, sűrű szövésű szűrőn,szépen lassan merd át a levest(tényleg óvatosan, mert a levesed ennél a műveletnél is "megtörhet", és megint csak ott tartasz, hogy zavaros lehet.)!A zöldségeket szedd ki tálra!
A húst hagyd még "pihenni" a főzőedénybe,hagy dermedjen egy kicsit,akkor nem ,vagy csak kissé eshet szét,és szép marad!5-10 perc és tálalhatod a húst is!
Ennyi volna,amiket javasolnék,remélem segíteni tudtam vele,mert egy jó húsleves az nagyon finom tudd lenni!:)
Még egy praktika!Ha minden igyekezeted ellenére zavaros a leves,a szűrés előtt tégy a tetejére egy kis tojáshabot és várd meg,amíg megköt!Némileg segíthet a problémán!Aztán szedd le róla mintha haboznád!
Azt meg ugye írnom se kéne ,hogy a húslevest nem szabad megkeverni!:D
Minden jót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!