Ki mit tart változatos, egészséges és jó minőségű étkezésnek, és mennyiból oldja ezt meg havi szinten?
Egy itteni kérdés inspirált, amely arra iránnyult, hogy havi 40 000 forint elég-e erre. Az egyik hozzászóló egyenesen 60-80 000 forintből fedezi 4 felnőtt havi táplálkozását, egy másik szerint elég az üsszeg arra, hogy elég flancosan étkezzen, de sajnos egyikőjük sem bocsátkozik részletekbe. Engem pont ez érdekelne.
Tehát kinek mit jelent a változatos, egészséges és jó minőségű egyszerre teljesülése, és ez milyen költségekkel jár?
1-es, 6-os, 7-es vagyok és ahogy ígértem:
Hát akkor fogjunk bele!
Előrebocsátom, hogy négyünk esetében akkor áll meg a havi 80ezer, ha egy bevezetett háztartásban gondolkodunk, ahol az alap dolgok megvannak (fűszerek, krumpli, hagyma, zsiradék, rizs, stb.)
Tehát az összeset ami kell egy ételhez nem kell minden egyes alkalommal megvenni, csak amikor valami kifogy, azt az egyfélét pótolni.
Ilyenkor nem terheli a büdzsét csak egy 200 Ft-os zacskó fűszer, vagy egy kiló rizs.
Mi mindenféle reform zsiradék és olaj után visszatértünk a zsírra, amit táblás szalonna formájában veszünk, kisütünk, így van zsírunk és töpörtyűnk, ami nagyon hasznos pogácsába, vagy töpörtyűkrémnek elkészítve, reggelihez, vacsorához.
Olajat csak fánkhoz, halhoz és lángoshoz használunk.
Próbáltam visszaemlékezni az elmúlt időszak menüjére, lehet, hogy kihagytam valamit, de a lényeg így is átjön.
Ez a rendszer erre az időszakra vonatkozik, amikor az egész család itthon van, mert szünidő van, (bár ez március óta már így van), mi meg itthonról dolgozunk. Amikor "rendes üzem" van és szétszéled a család, akkor csak reggeli-vacsora amit itthon eszünk és a hétvége, az ebédjét mindenki házon kívül intézi, tízóraira vagy uzsonnára viszünk itthonról szendvicset, gyümölcsöt, de a keret adott.
És akkor amiket főztünk az elmúlt hónapban:
Vegyes zöldségleves, benne húsos karajcsonttal, szilvásgombóc
Savanyú tojásleves, töltött karalábé
Pizza (egy tepsi pizza, általam készítve, 40 dkg lisztből és rátéve kolbász, szalámi, ez-az, ami a hűtőben fellelhető maradék volt)
Kelkáposzta főzelék, sült oldalas
Stefánia vagdalt (egyben sült fasírt) krumplipüré, hagymás- petrezselymes paradicsomsaláta
Csilisbab
Paradicsomleves, tojásos nokedli, fejes saláta
Székelykáposzta
Marhahúsleves, fűszeres sült krumplival a főtt hús és meggymártással
Gombapörkölt galuskával,
Rántott csirkemáj rizibizivel, házi friss vegyes savanyúsággal (paprika, uborka, hagyma, káposzta)
Rakott krumpli
Gulyásleves, palacsinta
Sóskafőzelék, sertéspörkölt
Zöldborsóleves csirkeaprólékkal, túrós csusza
Töltött dagadó párolt zöldséggel, utóbbin joghurtos-fokhagymás öntet, rizs
Babgulyás, császármorzsa házi baracklekvárral
Töltött tök, sült, túrós-vaníliás töltött zsemlével
Paprikás csirke nokedlivel, uborkasalátával
Tárkonyos raguleves, rizskoch
Rizseshús, kovászos uborkával
Töltöttpaprika
Zöldbab főzelék, fasírt, kevert barackos süti
Közben valamikor volt lecsó tarhonyával, aki úgy akarta annak tojással, egyszer lapcsánka is.
Volt tepsiben sült "mindenféle" (krumpli, hagyma, zöldség, bacon, kolbász, tojás)
Ahogy írtam, időnként van halétel, ha jó idő van grillezünk is.
A vadat nem szeretnénk megenni, így azokat kihagyjuk.
Idénygyümölcs mindig van itthon, ahogy szezonjában a dinnye is és csemege kukoricát is főzünk.
Viszont nem iszunk cukros italokat, limonádé vagy citromos tea/gyümölcstea több liter van lefőzve és lehűtve a hűtőben, de ezek eritrittel vannak édesítve.
Télen a teánkat citrommal, reszelt gyömbérrel és mézzel ízesítjük.
Majonézes kajákat ritkán eszünk, de néha eszünk, ehhez a majonézt én készítem el 4 tojásból 5 perc alatt és nem a drága boltit veszem, ami mártásban másnapra felhígul és tele van tartósítószerrel.
Hozzáteszem, hogy mi simán megesszük a sült oldalas jó fokhagymás-borsos zsírját kenyéren, paprikával, paradicsommal, biztos nem egészségtelenebb, mint egy mekis kaja és nekünk jobban ízlik.
És ismétlem, senki nincs elhízva, mindenki egészséges, mert nem zabálunk, hanem étkezünk.
Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszodat. Úgy tűnik nekem, hogy a legnagyobb különbség a változatossággal kapcsolatos elvárásom. A Te ételeid valóban sokkal inkább követik a hagyományos vonalat, én az általad felsoroltak nagy részét egyáltalán nem főzöm és fogyasztom. Én is igyekeztem listázni legalább a múlt heti ételeket, hogy a lényeg azért látszódjon.
Sajnos kevés időm van főzni, általában heti 3-4 alkalommal csak, a többi napokon grillezett húst és/vagy sajtot készitek grillezett vagy párolt zöldségekkel és/vagy zöldsalátával.A múlt héten a következőket készítettem:
Póréhagyma leves sajtgaluskával
Karamellás körteleves
Tikka Massala csirkemellből basmati rizzsel és naan kenyérrel
Narancsos kacsamell burgonyakrokettel és gránátalmás salátával
Thai zöld curry királyrákkal jázminrizzselJajangmyeon
Kapros krémsajtos lazac wrap
Pavlova
Pina Colada muffin
Zsírt, tepertőt egyáltalán nem használok, olajból oliva-, mogyoró- és tökmagolajat. Majonézt, ketchupot egyáltalán nem, és hozzáadott cukrot sem, csak mesterséges édesítőszert. Üdítőket szinte soha nem fogyasztok, én is a limonádékra, gyümölcsteákra esküszöm.Én télen is igyekszem friss zöldségeket és gyümölcsöket beszerezni, nem lehetetlen finomabbakat is, csak sajnos nem költséghatékony. Nyáron sem csak idénygyümölcsöt veszek, és mindig aránylag sokat és többfélét. Ez lehet a kiadásaink különbségének egy másik fontos pontja, én erre egyértelműen sokat költök.
Esetleg még a szendvics fogalmával zakhatlak? Látatlanban úgy gondolom, hogy az is olyan, ahol hatalmas eltérések lehetnek mind az összetételében, mind az árában. A pékáru tekintetében miket használtok?
Még egyszer nagyon szépen köszönöm, hogy vetted az időt és fáradságot, hogy megoszd velem az étkezési szokásaidat. Gyanítottam, hogy könnyen lehet, hogy a mienk van elrugaszkodva a magyar valóságtól, és idegenektől sokszor könnyebb egyértelmű visszajelzést kapni, mint saját ismerőseimtől.
#12
Szia!
Igazán nem volt fáradság, szívesen tettem!:)
Pékáru:
A Félegyházi pékség termékeit kedveljük, szerencsére ez közel is van hozzánk.
Én teljes kiőrlésű tönkölykenyeret szeretem és azt eszem, (szerintem ez a legfinomabb pirítva és én mindig úgy eszem) a férjem és a gyerekek a kunsági betyárkenyeret favorizálják. A választásunkban elsősorban az ízélmény vezérelt, nem törekedtünk okvetlenül a legegészségesebb kenyér kiválasztására, de úgy tűnik, mégis nagyjából így sikerült.
Nem eszünk sok kenyeret, részemről egy fél kiló 10 napig is elég, a többieknek is elég egy hétre 1-1 félkilós. Ha csomagolunk és viszünk, akkor az korpás zsemle - könnyebben kezelhető, mint a kenyér - szintén ebből a pékségből.
Sokféle szendvicskrémet készítünk itthon:
- Körözött,
- májkrém,
- húskrém,
- tojáskrém,
- szardíniakrém
- zöldfűszeres vaj
- és amit még elfelejtettem most.
Amire igényes vagyok és ezáltal a családom is, azok a sajtok.
Abból a favoritok a holland és alpesi sajtok, tésztáinkra eredeti olasz parmezánt hozunk, vagy küldenek nekünk, ebben nem ismerünk tréfát:)...inkább kevesebb legyen, de finom!
Felvágottak, húsfélék:
Téliszalámi, bajor sonka, füstölt-főtt fehérpecsenye, prágai sonka,
a Kőrösök vidékéről egy bácsitól a világ legfinomabb házikolbásza, füstölt csemege szalonnája.
...mindez a teljesség igénye nélkül.
De simán viszünk sült paprikát tojással, vagy rántottát kolbásszal, esetleg rántotta sült szalonnamorzsákkal, sült húst, rántott húst zsemlében és a már emlegetett oldalas sült zsírból két szelet kenyeret összeborítva.
Szendvicsekhez paprika, vagy uborka, paradicsom nem, mert csöpög.
De viszünk házi sütit (ha nem krémes), pogácsát, pizzát, gyümölcsöt, volt egyszer, hogy még mákos gubát is.:)
Hirtelen ezek jutottak eszembe.
...és még mindig 13-as vagyok.
Közben eszembe jutott, hogy egy percig ne hidd, hogy én terrorizálom a család étkezését, vagy ízlését!
Próbálkoztam én müzlivel, zabkásával, bulgurral, kuszkusszal, magvakkal, salátákkal, csirkemellel ...és kitört a forradalom.
Nálunk az működik, amiket leírtam.
Sok időt töltünk Olaszországban (minden évben hónapokat) és ott is "magyarul" kell főzni. Mondjuk nekem ez nem esik nehezemre, mert én is ezt szeretem.
16-os, Te valamit nagyon félreértettél. A kérdésem lényege az volt, hogy MÁSOK mit tartanak egészséges, jó minőségű és változatos étkezésnek, mert az, amit én annak tartok (a magam számára), nem oldható meg ebből az összegből. Én is okosan vásárolok, figyelem az akciókat, rengeteg hozzávalót inkább külföldön veszek meg, ahol olcsóbb, és én is főzök. (A három felkiáltójel funkcióját nem egészen értem, hiszen jeleztem, hogy alapvetően én is magam főzök, illetve ha arra nem jut időm, grillezek, párolok, illetve salátát készitek.)
Nem kételkedem benne, hogy rengetegen ki tudják (vagy kénytelenek) hozni a napi étkezésüket napi 1000 forintból, én is ki tudnám különösebb nehézség nélkül, de az nem lenne (számomra) egészséges, jó minőségű és változatos. Éppen ezért nem az érdekelt, hogy a túléléshez mit esznek mások, hanem hogy azok, akik úgy érzik, hogy az étkezésük (számukra) egészséges, jó minőségű és változatos, mit fogyasztanak.
A nem éhezés és két gyerek fillérekből felnevelése nyilván csak perspektivában értelmezhető, hiszen a mennyiségi éhezés mellett minőségi is létezik, és a különböző esetleges hiánybetegségek egészségügyi hatása nem ismert. De ahogy jeleztem, a kérdésem nem erre vonatkozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!