Élesztős nyers pizzatészta eláll másnapig?
Holnap korán megyek oda ahova ígértem, hogy összerakom előre a pizzát, de majd ott sütjük ki, hogy friss legyen. Gondoltam a tésztát előre megcsinálom az este, hogy reggel már csak össze kelljen rakni a pizzát, ne kelljen várni a kelésre stb.
Nem fog összeesni reggelre vagy akármi?
Liszt, langyos vízben felfuttatott élesztő, olíva olaj és só az összetevők.





Tehát, ha a recept alapján 1 óra alatt megkel, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag kelesztgethetném ugyan ezekkel az anyagokkal akár 3 napig is?
Hűtőbe tegyem?










A tésztát állítsd össze, de NE KELEESZD MEG, úgy tedd a hütöbe.
Akkor reggelre pont optimálisan kell meg!





Ezt jól bevállaltad :)
A kelt tészta nagyon érzékeny a hőmérsékletre. Alap esetben, meleg helyen 1-2 óra kelesztés elég is. Mivel szállítani is fogod a kész tésztát-nem tudom mennyi ideig- közben tovább kel. Ahova viszed ott is tovább kel, ha nem rögtön sütitek meg.
Sok kérdés felmerült: A feltéteket mikor akarod rátenni? Tepsiben sütöd? Ott még át fogjátok gyúrni? Hogy szállítod?
Ha hűtőben keleszted (8-24 óra), utána is nagyon ajánlott átgyúrni, majd meleg helyen rövid ideig állni hagyni!
Valójában nem bonyolult,sok sikert!
Huh, most hogy ez így olvasom tényleg jól bevállaltam :D
Úgy terveztem, hogy este begyúrom, reggel beleformázom a tepsikbe, ráteszem a feltétet és irány egy kb 45 perces út vele ott pedig be a sütőbe.
Szoktam pizzát sütni de soha nem hagytam még állni a tésztát, amint megkelt álltam is neki, ezért gondolkodtam el most rajta, hogy akkor hogyan is tovább.
Azt hiszem inkább a korán kelés, reggeli tésztagyúrás és dagasztás lesz a választott opció, a feltéteket majd rádobálom mielőtt megjönnek értem és akkor már csak az autóutat kell kibírnia. Voltaképp 45 perceket egymásra is várni szoktak a pizzák, ha több tepsivel sütöm így az még nem lehet túl vészes.





Mivel nem vagy teljesen kezdő, nagyon is jó a terved, ha a hűtőben is van elég helyed: "Úgy terveztem, hogy este begyúrom, reggel beleformázom a tepsikbe, ráteszem a feltétet és irány egy kb 45 perces út vele ott pedig be a sütőbe."
Amint begyúrtad, azonnal mehet a hűtőbe, akár nagyobb tálban, akár folpackba csomagolva, így reggel azért valamennyi időt csak nyersz. Átgyúrni így is át kell, különben útközben "túlkel", de ezt látni is fogod!










#9-es, elég határozottan állítod: "Eleve nem ritka dolog 2, akár 3 napig állni hagyni a tésztát. Csak tartsd hűvös helyen mikor nem dolgozol vele."
Hogy érted, hogy eleve nem ritka, te gyakran tárolod akár 3 napig a kelt tésztát? A hűvös hely alatt mit értesz, vigyem le a pincébe, vagy tegyem a kamrába?
Kíváncsi lennék, dagasztottál-e már, vagy csak hallottál ezt-azt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!