Friss élesztőből lehet szárított élesztőt csinálni itthon? Pizzatésztához kellene, hogy ne kelljen felfuttatni mert azt nem tudom hogyan kell. :S
Egyáltalán nem kell felfuttatni semmiféle élesztőt.
Úgy is csinálhatod, hogy belemorzsolod a langyos vízbe, feloldod, és úgy öntöd a liszthez, úgy is csinálhatod, hogy a lisztbe morzsolod szét, (nem olyan egyenletes, így annyira nem szeretem, de tény, hogy így is lehet, és így is tökéletes)
Úgy is lehet, hogy felfuttatod, igazából nincs sok jelentősége.
Konkrétan semmi.
Ez igaz egy fánknál, de nem igaz egy pizza tésztánál.
A pizzatésztába 3 kiló liszthez is elég 1/3 csomag élesztő felfuttatás nélkül.
Ennek, egy "háztartásbeli" receptben a többszöröse élesztő szerepel, már itt jelentőségét vesztette a felfuttatás, hiszen az induló élesztő gomba mennyiség is jócskán túlbiztosított eredményt hoz.
Ha ehhez hozzáadom a dagasztás (pizzatészta esetében inkább gyúrás) idejét, plusz az utókelesztés idejét, az legalább fél óra, de inkább háromnegyed.
A felfuttatás mondjuk 5 perc.
A dagasztás és utókelesztés közben pedig ugyanúgy szaporodik az élesztő, mint felfuttatáskor.
Tehát arról beszélünk, hogy egy eleve 5-ször- 10-szer annyi élesztő, mint ami egyébként elégséges lenne, az sütés előtt 45, vagy 50 percig szaporodik.
Csak megerősíteni tudom, semmi jelentősége!
(Továbbá akármikor a gyakorlatban is bebizonyítom.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!