Sok zöldalmából mit csináljak?
Többféle almafánk van, többnyire nyári fajták. Még éretlenek többségében, de nagyon potyognak. Van amelyik már nyersen magában is ehető, de azért a nagy részére nem ez jellemző, meg nem is lehetne akkora mennyiséget megenni, még a full érett lenne, akkor sem.
El nem áll, pár nap alatt megrohad, ha nincs feldolgozva. MÁr annyi mindent csináltam belőle, de még mindig kevés az ötlet, hogy mit csinálhatnék, hogy ne vesszen kárba a nagyja.
Feldolgozva, kis cukor hozzáadásával teljesen finom amúgy, ezek már nem annyira zöldek, még ha egyértelműen éretlenek is.
Reszelem rétesbe, pitébe, kevertbe, karamellizáltan vagy sült almaként is rakom mindenbe, fagyasztottam is már le, de ezeknek is van egy korlátja... Végén mindig kénytelen vagyok befőttesüvegekbe befőzni almalekvárként (vagy püréként, mert nem tolom tele cukorral...). De már unom ez utóbbit és ebből is van elég.
Várom a ti ötleteiteket! :)
Köszönettel! :)
(Ja, amin agyalok még, pehelynek vagy chipsnek szeletelve kiszárítani, csak ahhoz nincs elég kapacitásom, hogy annyi mennyiséget le bírjak takarni a legyek elől miközben szárad.... :( )
Torta
Amúgy ha a sütőt 30 fokra állítod (nekünk van kiolvasztó funkciónk, ami nagyjából ilyen hőfokú, de ha nincs, akkor szerintem résnyire nyitott 50 fokos is megteszi), akkor egyszerűbben tudod aszalni. Esetleg beszerezhetsz egy aszalót is, de nem biztos, hogy megérné, ha utána sose használnád többet
Kérdező, átérzem a problémádat, én is utálom nagyon, hogy a komposztra hordjuk vödörszám a hullott almát.
De sajnos az éretlen almából soha nem lesz igazán élvezhető cucc, és őszintén szólva egy átlag 4-5 fős háztartásban nem is kell ötven-hatvan üveg almaszósz... :)
Logikusan végiggondolva, nem nagyon éri meg "beletolni" rengeteg energiát és munkát (aszalás, sütő) - mert drágábbra fog kijönni, mintha készen megveszi az ember. :(
Az aszaláshoz én is írnám, hogy ha elektromos a sütőd, akkor egyszerre 3 tepsi is befér. Én így csinálom sikerrel (igaz almát nem, de cseresznye, eper, málna, szilva, paradicsom már megvolt):
50 fok, néha légkeverés, egy fakanállal kitámasztom az ajtót, hogy a gőz kijöjjön.
Időnként és éjszaka kikapcsolom, megy reggel két órát meló előtt, aztán ha hazaértem, szintén megy 2-3 órát. Akkor van kész, ha nyomásra már nem jön belőle nedvesség. Utána még jön az utószárítás a szekrény tetején.
Különben csokiba mártva isteni gasztroajándék lehet karácsonyra. :)
Isten
Isteni akart lenni. :)
Viszont ez csak tényleg az érett almából jó, a zöld mehet a komposztra. Az is érték lesz, hiszen ha lebomlott, kiváló tápanyag jövőre a növényeknek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!