Hogy kell a cukrászdai puncsos tortát vagy puncsos minyont készíteni?
Nem vagyok cukrász, csak cukrász tanuló voltam, és ebben a minőségemben dolgoztam több cukrászdában is :)
A minyonban, meg egyéb puncsos süteményekben, amik cukrászdákban készülnek egy olyan massza van, ami maradékokból készül, és leöntik rummal. Ilyet otthon nem nagyon tudsz csinálni. Mindig úgy csináltuk a puncsot, hogy a cukrász összegyűjtötte a sütemények szélét, nyesedékeket egy nagy tálba, aztán amikor már elég sok volt, odaadta a tanulónak, erre locsoltunk egy adag rumot, aztán kézzel a tanuló szépen összegyúrta. Ez volt az egyik kedvenc elfoglaltságom :) De hát otthon általában nincs ennyi maradék, sütemény széle meg hasonlók.
Hát leírtam, hogy mitől puncs a puncs. Ennek nincs meghatározott receptje, egy cukrászdában van 20 féle sütemény, amikor szeletelik, mindig van széle, vége, csücske, azok mennek a tálba, abból lesz a puncs. Nem tudom, hogy egy otthoni sütéshez mennyi kell, mert ugye egy cukrászdában mások a mennyiségek. Ebből a sok dirib-darabból készült a töltelék úgy, hogy leöntik egy kis rummal, kézzel összenyomogatják, amíg barna massza nem lesz belőle. Ez maga a puncsos sütemények tölteléke.
Ehhez nem elég egy kis piskóta, vagy más tészta, ehhez kész sütemények szélei kellenek. Olyanok, amikben van valami krém is, nem csak tészta. Ezért mondom, hogy otthon ezt elkészíteni - bár lehetséges - nem túl gyakori.
Értem :O
És akkor miért rózsaszín az egész, és mitől vannak benne világos piskóta darabok? Beszínezik csak úgy?
Szia!
Ez az oldal talán segít a mignon elkészítésében. Leírja lépésről-lépésre több fajtát is, közte a puncsosat is, bár elég hosszan.
Két puncs-kocka sem egyforma. Én ki nem állhatom azt a fajta puncsszeletet, amelyikben csak tortakrém van, s csak a lekvárosat szeretem.
Én már készítettem itthon, nem lett az igazi, de majd még kísérletezgetek vele. Szerintem úgy is meg lehet csinálni, hogy sütsz barna és fehér piskótát és azt kockákra vágod, eltépkeded. Egy kicsit szikkaszthatod is, mert puhán nagyon tocsogni fog a rumtól. Aztán rum, barack lekvár ,vagy más gyümölcs íz. Lehet, hogy érdemes egy kis tortakrémet is belekenni, de mint írtam, én így nem szeretem, viszont így lehet, hogy szárazabb lesz.
Aztán sütsz egy sárga, sűrűbb tortalapot, amit kettévágsz. Mindkét oldalát belocsolod rummal, megkened vékonyan lekvárral, vagy ezzel a tortakrémmel. Ráhalmozod a puncs-részt, rá a másik lap.
Fondant-ot cukorból és forróvízből tudsz készíteni.
MOndom, nem teljesen olyan, mint a cukrászdai, de nekem finom volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!