Hogyan kell csipkebogyó lekvárt készíteni?
leírná nekem valaki onnantól, hogy leszedtem a bokorról a csipkebogyót?:)
nagyon megköszönném!
Elég macerás, mert a leszedett bogyót megmosod, utána éles késsel hosszában ketté kell vágni, és a belsejében lévö magos részt kiskanállal kikapargatni. Ez igen lassú és kellemetlen munka, mert a magokon található szörök szórnak és ersö viszketést okoznak.
Ha ezzel megvagy, akkor nagyon kevés vizben - csak hogy ne égjen le - elkezded fözni, ha megpuhult, akkor át kell törni szitán, minden kg csipkebogyópépre 40 dkg cukrot és fél, karikára vágott citromot venni, ezzel mégegyszer felfözni, a citromot kiszedni és a lekvárt forrón csavaros üvegekbe tölteni.
Tartósitószer nem kell bele, ha tisztán dolgozol, akkor évekig eláll.
Ha szereted, lehet bele kg-ként 1-2 savanykás almát is fözni, ezt egész az elején kell beletenni.
Az a módszer, hogy elöször megfözöd az egész bogyókat és utána szitán átnyomod, nem müködik, a szörökböl mindig elég sok átmegy és evéskor nagyon kellemetlem érzés, hogy szörös és szúrós a lekvár.
Stimmel. Valóban nagyon macerás. De ugye azt tudod, hogy csak akkor lehet leszedni a csipkebogyót, ha már megcsípte a dér?! Vagyis amikor már puha?
(Én kipróbáltam már azt is, hogy leszedtm, betettem mélyhűtőbe, hogy fagyjon meg. Gondoltam ha kienged, megpuhul...hát nem. A természetet nem lehet becsapni...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!