Karácsonykor szoktatok mákos/diós gubát enni? Főételként a böjt miatt vagy desszertként?
Mi 24-én ebédre szoktuk enni. A nagymamáim még mákos tésztát ettek ebédre.
Idén először külföldön töltjük a karácsonyt. Mindenképp akarok készíteni, de kiflit itt nem lehet kapni. Úgy gondoltam, hogy bagettből készítem. Remélem, hogy működik majd.
Nálunk mindig van mákos guba.
Pedig ha libamájra telik, alighanem futná másra is, mint a guba! Csakhogy szeretjük.
Kérdező!
Ti keresztények vagytok?
Ha nem, akkor mit ünnepeltek egyáltalán?
Ha igen, akkor hogy jön a Megváltó születéséhez a mákos guba? Akkor már inkább valami hal (keresztény jelkép), vagy pásztortarhonya (a jászol és a pásztorok miatt)/
Félre ne értsd, én is szeretem a mákos gubát, de nem való a karácsonyi asztalhoz!
"A mákos guba vagy mákos gubó vagy bobajka jellegzetes magyar édesség, de ismert egy változata Németország keleti felén (Mohnpielen) és Lengyelországban (makówki) is.
Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Napjainkban már egész évben készítik ezt a desszertet. A századforduló idején még a kemencében a kenyerek mellett sütötték, később már sütőben, tepsiben.
Édesszájú őseink lőnye néven ismerték a mákos gubát, de bizonyos régiókban – a hagyományos kelt tésztás verzióra – bobajkaként is hivatkoznak.
Az első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv, a Szakáts mesterségnek könyvetskéje (1695) már tartalmazza a mákos guba receptjét, amely nem sokban tér el a napjainkban készített változattól."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!