Karácsonykor szoktatok mákos/diós gubát enni? Főételként a böjt miatt vagy desszertként?
Mi 24-én ebédre szoktuk enni. A nagymamáim még mákos tésztát ettek ebédre.
Idén először külföldön töltjük a karácsonyt. Mindenképp akarok készíteni, de kiflit itt nem lehet kapni. Úgy gondoltam, hogy bagettből készítem. Remélem, hogy működik majd.
Ez a guba mint ünnepi étel nekem kissé fura. Nálunk hétköznapi édesség szokott lenni máskor. Sütünk kalácsot, mákosat is, diósát is, valami finom tortát, aprósütiket még. De gubát még ezek mellé, na neeee…..
Elhiszem, hogy voltak olyan idők, hogy csak erre tellett ünnepekkor a legtöbb családnak. És mi most sem vagyunk gazdagok, de annyira még be tudjuk osztani, hogy ne csak gubára fussa.
Ha valaki nem ismerné... Amikor megszűnt az otthoni kenyérsütés, már kifliből készítették.
Nálunk is mindig ez volt a menü 🙂 illetve anyum sütötte a szokásos halat, halászlé, stb, és nagymamám amikor atjott este a családi vacsira mindig hozott egy nagy tál mákos gubát, vaníliás szósszal. Ő nem pudingbol csinálta, valahogy máshogy ezért írom szosznak.
Amióta mama meghalt én készítem mindig a családi vacsorához, bár, ugyanúgy csinálom mint ő, valahogy mégsem olyan finom, én vaníliás pudinggal csinálom, mama pedig fogalmam sincs hogy csinálta de puding nélkül és eszméletlen finom volt. Én nem azért csinálom, mert nem futja másra, futja, de az emlék és hagyományőrzés nekem fontos. Ilyenkor mamarol is megemlekezunk kicsit.
Bagettből is ugyanúgy működőképes. 🙂
Egyébként peldanak írom, szlovák rokonainknál meg mákos kukorica is szokott az asztalra kerülni. Csak karácsonykor, soha máskor, ők is a hagyomány miatt. Nem túl guszta szerintem, viszont finom.
Jó, hogy te is őrzöd nagymamád emlékét.
Erről még nem hallottam, utána nézek. Köszi!
Nálunk is van mákos guba karácsonykor (év közben nemigen).
Nálunk különböző vendégeskedések miatt 24-én késői ebédre 2-3 körül eszünk halászlét és mákos gubát és aznap a vacsora csak este 8-9 környékére szokott összejönni.
A nem pudingos vanília sodó:
2 db tojássárgája
3 ek cukor
1 csapott ek finomliszt
5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor, (vagy kikapart vanília és egy evőkanál cukor)
Keverjük ki a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral.
Ha már elkeveredett és kissé habos, adjunk hozzá kevés lisztet és tejet. (Mindig kevés liszttel kezdjük, hogy ne legyen csomós.)
Gőz fölött sűrítsük be, és már tálalhatjuk is a gubához.
Kérdező!
Szerintem mákot is vigyél, mert annak a megvásárlása szokott gondot jelenteni a nyugati országokban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!