Hogyan fognátok hozza egy ilyen étel elkészítéséhez?
Bosnyák csupor
Hozzávalók : Borjú, marha és/vagy birkahús (elvégre mohamedán vallásúak a bosnyákok), én marhalábszárból készítem, de semmi hártyázás, csak kockázás! egy kis birka igen jó mellé!!!! - érdemes 1 kg-ból kiindulni, másnap még finomabb
Egy egész fej fokhagyma, 1-2 hagyma, (az egyik lilahagyma is lehet!), 1-2 színes és húsos paprika (nem baj, ha eltérő színűek, szebb a tányéron), 1-2 paradicsom felkockázva (én 1-2 ek paradicsompürét sem sajnálok hozzá!) Leveszöldség, legalább fehér és sárgarépa, de paszternák, zeller is jó bele, kevés fejeskáposzta. Pár szem krumpli felkockázva (én fejenként egy krumplit legalább belevágok + 2 darabot a váratlan vendégnek)
Fűszerek: só, csípős paprika, édespaprika, bors, borókabogyó,1-2 szem szegfűbors. Zöldfűszer is kell hozzá, leginkább petrezselyemzöld, zellerzöld egy csokor fele (a másik fele jó lesz a tálaláshoz!). Csípős paprika: jóféle bogyiszlói, vagy hosszú, csípős zöldpaprika kell hozzá! Ennyi belevalóhoz kell legalább másfél liter víz, és 1-2 dl bor.
Elkészítése lustán:
1. A cserép aljára egy kis olajat öntök
2. A felkockázott húst és a felaprított zöldségféléket (krumpli kivételével) beleöntöm.
3. Fűszerezem: sózom, borsot szórok rá, meghintem egy késhegynyi szegfűborssal, beleszórok egy pár szem egész borsot, opcionálisan borókabogyót , zöldfűszert vágok bele.
4. Felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Ha van bor, akkor most van itt a helye annak is!
5. Egy órát lefedve párolom, a sütőben 180-200 fokon.
6. Aztán leveszem a fedelét, hozzáadom a krumplit. Visszateszem a sütőbe – még egy fél órára.
A bosnyák csupor sűrűsége a magyar gulyásleves és a pörkölt között van. A bosnyákok savanyítva eszik - az asztalra friss kenyeret, tejfölt vagy joghurtot és ecetet tesznek mellé.
Süsd meg a húst füstölt szalonnazsíron a zöldségekkel, 1-2 babérlevéllel (1dl vízzel) a cserépedényben, amikor kész boríts bele mustárral ízesített tejfölt, kevés őrölt borsot, ízlés szerint citromlevet, kevés cukrot és egy vadasszerű szószod lesz.
A krumplit főzd meg kockázva sós vízben, pürésítsd, tegyél hozzá tojást, kevés lisztet és kis rudak formájában süsd ki (krokett) Ez legyen a köret.
Hozzáteszem, hogy az igazi vadasnál nem kockázva van a hús, ezért a zöldséges zaftját lehet turmixolni vagy passzírozni, de ettől most tekintsünk el. A lényeg, hogy így ahogy leírtam nem egy nagy művészet elkészíteni és finom lesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!