Igaz hogy a hideg víz hamarabb forr fel? Hideg vagy meleg vízbe jobb a tésztát főzni? / Nyilván a hideg is fel fog melegedni. / Tésztát valamint az olajat / csomósodás ellen / mikor kell vízbe rakni?
"Igaz hogy a hideg víz hamarabb forr fel?"
Nem igaz.
"Hideg vagy meleg vízbe jobb a tésztát főzni?"
Hideg vízben nem lehet tésztát főzni.
"Nyilván a hideg is fel fog melegedni."
Nyilván fel fog.
"Tésztát valamint az olajat / csomósodás ellen / mikor kell vízbe rakni?"
A tésztát akkor, amikor már hevesen forr a víz. Olajat semmikor.
"Igaz hogy a hideg víz hamarabb forr fel?"
Már miért történne így? A fizika szabályait egyetlen háziasszony sem tudja megmásítani.
"Hideg vagy meleg vízbe jobb a tésztát főzni?"
A háziasszonyok továbbra sem képesek megmásítani a fizika törvényeit, így hideg vízben képtelenség főzni bármit is.
"Nyilván a hideg is fel fog melegedni."
Ha nincs hőforrás a közelben, akkor nem. Bár remélem, hogy a tűzhely, főzőlap, vagy egyéb hőforrás használatát ismered.
"Tésztát valamint az olajat / csomósodás ellen / mikor kell vízbe rakni?"
A tésztát ízléstől függően be lehet tenni azelőtt, hogy forrni kezdene a víz, vagy forrás után is. Ha úgy rehidratálod a tésztát, hogy nem forr a víz, akkor erőteljesebb íze lesz, de ez több idő, és jól el kell találni a hőmérsékletet. Ha forrásban lévő vízbe teszed, akkor nem lesz annyira ízes, de hamarabb elkészül, és könnyebb jóra készíteni. Olajat pedig soha ne rakj a tésztára, mert így a szósz sem fog rajta megtapadni.
Amit javaslok: Tégy fel egy alkalmas edényben vizet melegedni. Mikor már lobog (elkezd forrni), tégy bele literenként 10g sót (eleinte inkább méricskélj, aztán majd menni fog érzésre is). Hagyd 1 percre tovább lobogni a vizet, majd mehet bele a tészta. (Ha spagetti, akkor fogd össze a tésztát, tedd bele a vízbe, míg nem ütközik az edény aljával, majd a még vízből kilógó részt finoman nyomd lefelé, míg tudod. Rövidebb tésztánál erre nincs szükség értelemszerűen.) Hagyd fél percig az egészet, majd keverd át fakanállal, hogy ne tapadjon össze, és le a tészta. Ezt csináld meg még egyszer úgy 3 perc után, és utána már csak kóstolgatni kell, hogy mikor jó. Ha érzed hogy mindjárt kész, minél gyorsabban szűrd le róla a vizet, mielőtt túlfőne. Tipp: Ha szószos tészta lesz, egy kevéske vizet hagyj a tésztán, és ezt öntsd a szószba. Jó ízt is ad, és sűrít is.
Ha pedig melegíteni akarod, mert nem akarsz minden evés előtt főzögetni, akkor szedj tányérba, tégy rá a szószból, és keverd össze. Így az összetapadt tészták a szósz miatt szét fognak csúszni.
sot a vizbe csak forras utan teszunk
ha hideg vizbe teszed a sot, tovabb tart elernie a forraspontot
na az uccsó és a értelmesebbnek köszi,a többi meg úgyis tudja.
mindig vannak ostoba embörök. :)
egyet hibáztam , nem raktam tele linkekkel a kérdést
szóval itt vannak okosok fizikusok satöbbi :)
és úgy látom fordítva van.de már mindegy.
és itt is volt
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudom..
Tudom, régi a kérdés.
De az első linked nem is kapcsolódik a kérdésedhez, a másodikat meg alapjaiban cáfolták meg.
Amúgy meg próbáld ki. De te még a szemednek sem fogsz hinni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!