Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Igaz hogy a hideg víz hamarabb...

Igaz hogy a hideg víz hamarabb forr fel? Hideg vagy meleg vízbe jobb a tésztát főzni? / Nyilván a hideg is fel fog melegedni. / Tésztát valamint az olajat / csomósodás ellen / mikor kell vízbe rakni?

Figyelt kérdés

2019. nov. 15. 16:43
 1/9 anonim ***** válasza:
90%

"Igaz hogy a hideg víz hamarabb forr fel?"

Nem igaz.


"Hideg vagy meleg vízbe jobb a tésztát főzni?"

Hideg vízben nem lehet tésztát főzni.


"Nyilván a hideg is fel fog melegedni."

Nyilván fel fog.


"Tésztát valamint az olajat / csomósodás ellen / mikor kell vízbe rakni?"

A tésztát akkor, amikor már hevesen forr a víz. Olajat semmikor.

2019. nov. 15. 16:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
93%
Nagyon kezdő lehetsz. Tedd fel a vizet bármilyet, fedő alatt hamarabb felforr. Sózd meg, olaj nem kell. Tésztát a lobogva forró vízbe kell tenni.
2019. nov. 15. 16:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
43%
Tésztát sós forró vízben főzzük! Valóban szoktak egy kiskanál olajat tenni a forró vízben.Pergősebb, finomabb lesz tőle.
2019. nov. 15. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
51%
Valóban ajánlatos egészen kevés (teáskanálnyi) olajat önteni a főzés végén az anyagra, leszűrés után nem ragad össze a tészta és nem is szárad ki annyira.
2019. nov. 15. 17:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
71%

"Igaz hogy a hideg víz hamarabb forr fel?"

Már miért történne így? A fizika szabályait egyetlen háziasszony sem tudja megmásítani.


"Hideg vagy meleg vízbe jobb a tésztát főzni?"

A háziasszonyok továbbra sem képesek megmásítani a fizika törvényeit, így hideg vízben képtelenség főzni bármit is.


"Nyilván a hideg is fel fog melegedni."

Ha nincs hőforrás a közelben, akkor nem. Bár remélem, hogy a tűzhely, főzőlap, vagy egyéb hőforrás használatát ismered.


"Tésztát valamint az olajat / csomósodás ellen / mikor kell vízbe rakni?"

A tésztát ízléstől függően be lehet tenni azelőtt, hogy forrni kezdene a víz, vagy forrás után is. Ha úgy rehidratálod a tésztát, hogy nem forr a víz, akkor erőteljesebb íze lesz, de ez több idő, és jól el kell találni a hőmérsékletet. Ha forrásban lévő vízbe teszed, akkor nem lesz annyira ízes, de hamarabb elkészül, és könnyebb jóra készíteni. Olajat pedig soha ne rakj a tésztára, mert így a szósz sem fog rajta megtapadni.


Amit javaslok: Tégy fel egy alkalmas edényben vizet melegedni. Mikor már lobog (elkezd forrni), tégy bele literenként 10g sót (eleinte inkább méricskélj, aztán majd menni fog érzésre is). Hagyd 1 percre tovább lobogni a vizet, majd mehet bele a tészta. (Ha spagetti, akkor fogd össze a tésztát, tedd bele a vízbe, míg nem ütközik az edény aljával, majd a még vízből kilógó részt finoman nyomd lefelé, míg tudod. Rövidebb tésztánál erre nincs szükség értelemszerűen.) Hagyd fél percig az egészet, majd keverd át fakanállal, hogy ne tapadjon össze, és le a tészta. Ezt csináld meg még egyszer úgy 3 perc után, és utána már csak kóstolgatni kell, hogy mikor jó. Ha érzed hogy mindjárt kész, minél gyorsabban szűrd le róla a vizet, mielőtt túlfőne. Tipp: Ha szószos tészta lesz, egy kevéske vizet hagyj a tésztán, és ezt öntsd a szószba. Jó ízt is ad, és sűrít is.


Ha pedig melegíteni akarod, mert nem akarsz minden evés előtt főzögetni, akkor szedj tányérba, tégy rá a szószból, és keverd össze. Így az összetapadt tészták a szósz miatt szét fognak csúszni.

2019. nov. 15. 17:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
72%
figyelni kellett volna fizika oran. olajat en sose ontok se a fozovizbe, se a leszurt tesztara, egybol belekeverem a szoszba (ahogy az olaszok csinaljak)
2019. nov. 15. 17:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
86%

sot a vizbe csak forras utan teszunk

ha hideg vizbe teszed a sot, tovabb tart elernie a forraspontot

2019. nov. 15. 22:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:

na az uccsó és a értelmesebbnek köszi,a többi meg úgyis tudja.

mindig vannak ostoba embörök. :)


egyet hibáztam , nem raktam tele linkekkel a kérdést

szóval itt vannak okosok fizikusok satöbbi :)


és úgy látom fordítva van.de már mindegy.


[link]


és itt is volt


https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudom..

2019. nov. 20. 01:44
 9/9 anonim ***** válasza:

Tudom, régi a kérdés.

De az első linked nem is kapcsolódik a kérdésedhez, a másodikat meg alapjaiban cáfolták meg.


Amúgy meg próbáld ki. De te még a szemednek sem fogsz hinni.

2020. szept. 28. 11:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!