Hogyan tudnék otthoni körülmények között PÁRMAI sonkát előállítani, vagy valami hasonlót?










Nem kell semmi különös! Én voltam a pármai sonkagyárban, ahol ma már mesterségesen állítják elő azokat a klimatikus körülményeket, amelyek az eredeti, és érlelési körülményeket szimulálják! A "sonka gyár" több 200x50 m-es csarnok, ahol a sonkák több 10000 (igen 10 ezer!) db, agy hatalmas kb. 10-15 m magas szekrényrendszerben lógnak, előtte egy emelő halad,sínen, amiből kinyúl egy fogó pár , kiveszi a sonkákat, lekeféli a képződött nemes penészt, majd vissza akasztja, a rendszerben állandóan
" fúj a szél" ! ez a szárítás több hónapig tart, állandó hőmérséklet, páratartalom mellet. A pármai sonka válogatott hús alap anyagból készül, melyeket a beszállított egész sonkából kivágott "dióból" nyernek. A szakavatott emberek kézi tapintással válogatják ki a sonkakészítéshez megfelelő darabokat. Azoknak tömött, kemény szerkezetűnek kell lenni, ha alul megfogod és felfelé tartod nem dűlhet el. Ami nem megfelelő, az megy a kolbászba, szalámiba. Ez után sózás, meg valamibe bele mártják,pácolják! A pácnak fontos eleme a cukor(!) és só, de fűszer nincs benne! Ez a folyamat egy évig is eltarthat, majd jön a szikkasztás további egy évig!És megy a szárítóba! Eredetileg az Alpokban kis fa házakban készítették ezt. Ezekből ma is működik néhány, no az az igazi pármai, de megfizethetetlen! és semmivel sem különb mint a "gyári". Ha egy hűtőt átalakítasz hogy abba legyen légmozgás, és -5 +5 C fok közötti hőmérséklet és rendszeresen ellenőrzöd, meg tisztogatod, akkor talán lesz belőle valami, de nem tudom honnan veszel nemes penész miceliunot. Talán ha veszel egy nagy db.ot a hűtőben tovább érleled, és a keletkező fehér penész rátelepíted a te sonkádra!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!