Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Házilag lehet citromsavat...

Házilag lehet citromsavat előállítani?

Figyelt kérdés

2012. szept. 20. 16:20
 1/2 doboszoli ***** válasza:

Biztosan lehet, de minek???

Filléres holmi.

2012. szept. 20. 17:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

A citrom levét előbb tojásfehérjével derítik, azután kalcium-karbonáttal és kalcium-hidroxiddal telítik. A forraláskor a különben hideg vízben oldható kalcium-citrát dús fehér csapadék alakjában leválik. A csapadékot még azon forrón a folyadéktól elválasztják, forró vízzel kimossák és centrifugális gépekben megszikkasztják. Az így kapott kalcium-citrátot azután alkalmas keverőgépekben, amelyek ólommal vannak bevonva, híg kénsavval melegen elbontják. Az oldhatatlan kalcium-szulfátról leszűrt citromsav oldatot eleinte szabad tűzön, utóbb vákuum-készülékekben erősen besűrítik és kikristályosodó, még tisztátalan citromsavat vízből újból átkristályosítva megtisztítják. A citromsavat összetevés (szintézis) útján is előállították, úgy hogy szerkezeti képlete biztonsággal ismeretes. A citromsav vízből kristályosítva színtelen, átlátszó rombuszos prizmákból áll, melyek fajsúlya 1,617 és 1 mol kristályvizet tartalmaznak.


Egyszerű mint az ágybavízelés!

2012. szept. 26. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!