Hogyan készül a zabpehely? Lehetséges házilag előállítani?
Van egy képes gyerekkönyvünk, szerzői Bill és Jim Slavin, címe Hogyan készül.
No abban szépen leírják:
1. Magas nyomáson szépen kigőzölik a zabot (búzát, kukoricát).
2. Így elbomlik benne minden természetes vitamin.
3. Mindenféle gyanús mesterséges, vitaminnak titulált anyagot hozzátesznek.
4. Dobozolják.
Kuktafazékban megpróbálhatod leutánozni, de minek.
Rusnya, de tömör angol kifejezéssel a gabonapelyhek szerintem a "junk food" kategóriába tartoznak.
Előző, a kérdező nem azokra a puffancsokra gondolt! A zabpelyhek gyakorlatilag kilapított zabszemek, semmi sincs hozzáadva. Így néznek ki:
Kérdező, sajnos nem tudom a választ, de nekem is nagy kedvencem a zabpehelykása (úgy csinálom, mint a tejbegrízt).
Angliában négy hétig kaptam minden reggelire sárga "corn flakes"-t tejjel és cukorral. Előtte volt grapefruit juice, amit jó ötletnek tartok, utána pedig pirítós lekvárral. Több nem telt a házigazdától.
Amikor a gyerekeimnek vettem, mindig az lett belőle, hogy két reggeli után a többi megbüdösödött a spájzban.
No, én találtam egy szöveget:
"Pelyhesítés
A gabonapelyheket gőzöléssel és hengerek közötti lapítással állítják elő, legtöbbször a teljes gabonaszemből, ezért az egész gabonaszem összes tápanyagait tartalmazzák. Biológiai értékük jelentős. A zabot, az árpát, a hajdinát, és a kölest hántolják pelyhesítés előtt, a búza és a rozs azonban héjasan pelyhesíthető. A gabonapelyhek egy részét vassal, esetleg kalciummal és különféle vitaminokkal is kiegészíthetik. Táplálkozás-élettani szempontból különösen értékes a zabpehely és a zabkorpa, melyek jelentős mennyiségű, vérzsírcsökkentő tulajdonságú, oldható rostanyagot (ß-glükánt) tartalmaznak, és így magas vérzsírszintű betegek diétájához javasolhatók. Továbbá lassítják a velük együtt elfogyasztott szénhidrátok felszívódását, fogyasztásuk ezért cukorbetegek és fogyókúrázók számára is ajánlott. Nem elhanyagolható tulajdonságuk, hogy gyorsítják a széklet áthaladási idejét a bélrendszeren, ezzel csökkentik a székrekedés és a vastagbéldaganatok kialakulásának esélyét, valamint a vastagbéldivertikulózis (a bélfal kóros kiöblösödése) veszélyét is. A zabpehely további feldolgozásával (őrlés, szitálás) nyerik a zabpehelylisztet, mely igen jó sűrítő anyag, de sütemények készítéséhez is kiváló. A malomipari termékek közül említést érdemelnek még a puffasztott termékek. Puffasztáskor a gabonaszem térfogata 8-10-szeresére nő, így könnyebben emészthetővé válik, ezért ezek emésztési panaszokkal küzdők számára javasolhatók. Leggyakrabban édességek, levesbetétek előállításához használják őket."
Üdv.
> egész gabonaszem összes tápanyagait tartalmazzák
Már amit a magas hőmérsékletű és nyomású gőz el nem bont.
Valahol hallottam egy újfajta hántolást feltaláló ürge szövegét. Az illető csak a nem tudom milyen vékony külső rétegét szedi le a gabonaszemeknek. Szerinte a teljes kiőrlés káros. Ezt azzal indokolja, hogy a szem legkülső rétege egyfajta védőgát, ahol összegyűlnek a nehézfémek és a gombatoxinok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!