Észrevettétek már, hogy a hazai trappista sajtok minősége évről-évre rosszabb?
Azért nem egészen igaz amit írsz, de van benne igazság. Én imádom a sajtot, napi 1 kg-t meg tudnék enni ha lenne rá pénzem:)
Pl én a Tescoban szoktam vásárolni, mert az van közel. Az ott kapott sajtok állaga is sokat romlott mostanában, pl az Edami az, amin nagyon észrevettem. Semmi íze nincs, nyúlik mintha vmi gumicukor lenne, és 1-2 nap múlva édeskés illata kezd lenni, amitől elmegy a kedvem tőle.
De pl van a füredi trappista, ha le van árazva, mindig veszek pár gurigával, mert nagyon finom. Nem nyúlik, a külseje kicsit keményes, amit imádok, és érezni rajt egy kis sóst ízt is.
Igen... nemcsak a húsiparra lett jellemző a gyorsérlelésű, füstízű pácban készített "füstöltáru"
piacra dobása, sajnos a gyorsérlelés a tejiparban is elterjedt.
A hagyományos technológia, hosszú érlelés, tárolás költséges, így gyorsítanak a tempón, sajnos a minőség rovására...
Pár éve kaptunk volna valakitöl ajándékba egy egész (bontatlan) guriga trappistát, be csak három hónappal késöbb tudtuk megkapni. Elvileg közben már lejárt volna, de ha már az illetö sok pénzt ráköltött, felvágtuk, hogy milyen is lehet.
Legnagyobb megdöbbenésünkre mintha visszamentönk volna sok évet, teljesen érett, lyukacsos és FINOM trappistasajt lett belöle.
Ebböl levontuk a következtetést, hogy nyilván nem várják meg az üzemekben azt, mire megérik rendesen, hanem sokkal elöbb kerülnek a boltokba, mint ahogy kellene. Igaz, igy sokkal kevesebb a gyártóknál a tárolási/érlelési költség, csak éppen a végeredmény ehetetlen.
Ez igaz.
2-3 éve még finom sajtok voltak.
Most meg már semmi ízük.
Még annyit fűznék hozzá: régen a sajt tejtermék volt...most egyre gyakrabban használnak növényi eredetű zsírokat is a sajtokba.
Így készül a "pizzafeltét".
Sajnos...
Ne is mondd... Már lemondtam róla. Valahogy az ízük folyamatosan romlik. Van amelyik puha, mint az olvadt teavaj, némelyiknek semmi íze nincs, a többi meg esik szét. Édesanyám vett vagy 2 hete a Sparban valami nagyon olcsó sajtot (gondolom akciós lehetett, mert 1000Ft körül volt kilója) az egész ehető volt. Azóta sem hozott olyat:D
Én inkább ritkábban veszek egy parasztbácsitól házi kecskesajtot. Szerintem jobban járok vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!