A káposztás pirogot savanyú káposztából készítik?
Szia!
Igen, a pirogot savanyú káposztából készítik a lengyelek, de van más töltelékkel is. Nemzeti ételnek számít még az "pierogi ruskie" (azaz orosz pirog), amit édes túrós keverékkel töltenek. Van gomba és reszelt krumplis keverék, ez természetesen sós. Van még húsos pierogi is. Mindegyik fajtát egyaránt sütik is (kevés olajon hirtelen) és főzik is (sok vízben lassan). A sós változatokhoz kedvelik az aranybarnára pörkölt szalonnadarabkákat. A túróshoz általában tejfölt esznek. Egyébként a környékbeli országokban létezik a pieroginak valamilyen változata: ilyen az ukrán vareiniki vagy a lett pelmeni.
Bocsi az okoskodásért, csak ha már pierogi, legyünk precízek. :)
Üdv
Tótújlyhelyi (Sátoraljaújhely elszakított része) "pirohy s kapustou" - káposztás derelye.
Csakis savanyú káposztából készítik krumpli tésztából (mint a szilvás gombócot), háromszög alakú.
A krumplit hajában megfőzzük puhára, megpucoljuk, krumplinyomón megtörjük, sózuk, félgrízes liszetet adunk hozzá, tojást. 2 mm vastagra síkáljuk, felvágjuk négyszögekre derelyevágóval, megtöltjük, a széleket megkenjük hideg vízel vagy tojás fehérjével hogy jobban össze ragajdon és összehajtjuk háromszögre, összenyomjuk a szélét, kifőzzük megsózott vízben amíg fel nem jön a víz tetejére. Kiszedjük és megszórjuk pirított szalonnatepertővel és a zsírjával zsírozzuk. A töltelék: apró kockára vágott szalonnát megpirítunk, belekeverjük az apróra vágott kicsavart savanyúkaáposztát, nem lehet lucskos, puhára pároljuk de fedő nélkül, mert ha lucskos, nedves lesz a töltelék, széthul a derelye. (máshol a tótok csinálják borsos cukros párolt édeskáposztával is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!