A németeknél miért szokás nem müködö recepteket megadni?
Cssak két példa, egyszer vettem egy könyvet vadételekröl.
Kb. 45 percet akarták a szarvast meg a vaddiszót sütni, ami nekem eddig mindig inkáb 2-3 óra alatt puhult meg.
Mostnában többször volt, hogy ilyen aldi, rewe stb szupermarketek adtak ki recepteket, gondoltam kipróbálok párat, de vagy a mennyiségek lehetetlenek (pl. egy körözött szerü cuccba annyi köményt írtak, hogy nem mertem annyit beletenni, mégis töményen köményíze lett.
Másik eset, hogy kenyérlángos szerü cuccra annyi tejszínt + creme fresch-t ír, hogy úszik a cucc a krémben.
Ma egy tepsis krumplis ételt próbáltam ki, ami egyébként nagyon finom volt, de 200 fokon 15 percet ír sütésnek a nyers krumplira, majd többi hozzátevö plusz mozarella rá és még 15 perc. Én 30-ig sütöttem a krumplikockát, majd 15 percet a másdik fázisra, még így is ropogott a krumpli, olyan nyers volt, még kb 20 percet kellett sütni pluszba.
Létezik, hogy ennyire dilettánsok írnak recepteket?
Föleg, hogy ezekre az egyszerü receptekre olyan a célközönség nagy része, hogy nekik tényleg pontosan kell leírni mindent, mert nem tapasztalt hobbiséfek.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A németek és a főzés!
Mindent amúgy eleceteznek!
Minden nepnek van 1 max 2 fogása ami ehető, a többi sájze.
A magyar es ezen belül az erdélyi konyha a legjobb a világon!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Egész egyszerü: ott mások az alapanyagok és másmilyenek a tüzhelyek, illetve nem szokás mindent péppé fözni.
Másrészt nem mindegy, honnan szeded a recepteket, rengeteg online oldalon olyanok írnak be valamit, akik nem tudnak fözni. (Mellesleg ez a magyar oldalakra is jellemzö, pl a Nosalty-n minden 2-3. recept hibás)
Az elsö meg a tipikus buta ember, semmi újra nem nyitott, nem tud semmi más ételt elfogadni, csak a jó zsíros-tocsogós "magyaros" vackokat.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Valószínűleg nem keszítik el csak megpróbálnak egy nagyjábóli mennyiséget fejből írni.
Ez itthon is előfordul.
"Egész egyszerü: ott mások az alapanyagok"
A krumpli az krumpli németeknél is. Nyilván azért csináltam német receptböl, mert német alapanyagból csináltam, a bevásárlásnál szoktak néha ilyen receptötleteket adni, hogy vedd ott meg a dolgokat hozzá. Ez történt.
"másmilyenek a tüzhelyek,"
Nem másmilyenek. Csak a gáz nem divat, a villanyos pedig ugyanaz mint magyarországon. Ha pedig azt írják, 15 perc 200 fokon alul felül vagy 180 légkeverésesen, nincs német 200 fok meg magyar.
"illetve nem szokás mindent péppé fözni."
Tehát csak a nyers ropogós gusztustalan krumpli van, meg a péppé fözés?
Azért szerintem a németek sem rágósan szeretik a húst, ha valahol kajáldában eszek, ott sem jellemzö.
"Másrészt nem mindegy, honnan szeded a recepteket, rengeteg online oldalon olyanok írnak be valamit, akik nem tudnak fözni"
Ez ismerös, ezen meg sem lepödnék, de a vadas könyvet rendesen könyvesboltban vettem, ott többet vártam volna.
"Az elsö meg a tipikus buta ember, semmi újra nem nyitott, nem tud semmi más ételt elfogadni, csak a jó zsíros-tocsogós "magyaros" vackokat."
Nem fogalmaztam volna ilyen durván. Egyébként van nekik a Schäufele(bajor), Haxe, krumpligombóccal, szerintem a mieink ezekhez képest fittnesszmenük. Mondjuk ezek pont szét vannak fözbe, ha étteremben veszed.
Egyébként én szeretem a konyhájukat, bár egységes nem létezik ekkora országban.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Hidd el, másmilyenek az alapanyagok!
Németországban élek, amikor valamit Magyarországon akarok elkészíteni, amit már sok százszor föztem, a magyar alapanyagokból egész más ízü/állagú lesz. Még a krumpli sem krumpli, eleve több száz fajta van, a többi alapanyagról nem, is beszélve, ül a közönséges sárgarépa is teljesen más.
A tüzhelyek is mások, hiába 200 fok mindenhol a 200 fok, az teljesen más, hogy mennyi idö alatt éri el, illetve menet közben mennyire ingadozik a hömérséklet.
Egyébként Magyarországon ezért nem tudok sehol étteremben vagy hasonló helyen enni, mert mindent agyonföznek - és a péppé fözött meg nyers/ropogós között elég tág tér van.
De tényleg nézd végig a magyar receptes oldalakat, minden 3 recept közül egy nem jó.
Ennyire nem másmilyenek. Én is kint élek pont 15 éve, és fözök rendszeresen.
Nemláttam még itt kint sem olyan krumplit, ami 2x 15 perc sütés (közben kis szünet) nemnyers még.
Egy AEG sütöt vettem, szerintem magyarországon is lehet ugyanezt kapni. Nyilván ha valaki valami ócska noname kínait vesz az más.
Hogy mennyi alatt éri el, az csak akkor releváns, ha nem elömelegítettbe tesszük, pont ezért szokták a receptekben ezt írni.
A magyar receptes oldalakhoz annyit, hogy általában mindig felülbrálom.
Pl. feleség szereti a sárgaborsófözeléket, van két recept a nosalityn-n, a kettöböl gyúrtam egy sajátot, eddig nem volt panasz.
De hát ezek csak hobbioldalak, mindenki azt ír, amit akar. Esetleg a kommenteket érdemes megnézni, ott kiderül ha nagy marhaság.
Mondjuk azt, hogy otthon péppé föznek dolgokat, nem annyira tapasztaltam egy kivétellel. Bár mára ritka, hogy étteremben eszek, abban 4 napban amikor otthon vagyok. Sporttábori menza, + a rokonok kitömnek 1 hónapra elöre. Az egy kivétel a menzai "bolonyai" ami széfött paradicsomos húsos tészta trappista sajttal.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
"Nemláttam még itt kint sem olyan krumplit, ami 2x 15 perc sütés (közben kis szünet) nemnyers még"
Én meg rengetegszer!
"Én meg rengetegszer!"
És az milyen fajta volt? Általában a normál Speisekartoffel-t veszem, festkochend, vagy vorwiegend festkochend. Fözés 20 perc mindig, de ha elöfözés nélkül sütöm, akkor 45 perc minimum, ha közben nem kell kivenni.
A spárgához való újkrumpli meg a drillinge is mindig 20 perc fözni, ezeket mondjuk nem szoktam sütni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!