Mennyire étkezel "nemzetközien"?
Sziasztok, ez a kérdés a puszta kívancsiság végett kerül ki.
Angolórán a magyar ételekről illetve étkezési szokásokról kellett beszélni, én pedig azt találtam mondani hogy a magyarok szerintem egész "nemzetközien" étkeznek. Persze egész sokan rámkontráztak.
A saját családomból indultam ki, nem mondom hogy nem főzünk egy jó gulyást, húslevest, csirkepaprikást, töltött paprikát vagy káposztás tésztát... De az étkezésünkben túlsúlyban a görög, olasz, japán, kínai, koreai ételek vannak, hogy párat említsek.
És bár tudom hogy ez a paletta egész kirívó, én mégis úgy gondolom hogy egy átlag budapesti család azért 1/3-ad részt külföldi ételt fogyaszt, annak ellenére is hogy ezek nagy része nagyon erős módosításokon ment át. Szerintem az olasz (illetve általunk annak gondolt) konyha vezethet az idegen gasztronómiák között.
Nem tudom hogyan kellene a választási opciókat megfogalmaznom hogy értelme legyen, így egyszerűen inkább arra kérlek hogy az állításaimat erősítsd vagy cáfold meg.
(Ha van hozzá kedved, akár kifejtve/szokásaidat analizálva is.)

























Mi jellegtelenül eszünk :D
Csirke, tojás, hal/garnéla + rizs + párolt zöldségek.
Ez persze nem jelenti, hogy ne csinálnánk itthon néha egy gulyást, hamburgert, tiramisut... stb.





Ahogy te is írod, a választ erősen befolyásolhatja, hogy ki mit tart nemzetközinek. Szerintem egy menzás ketchupos-darálthúsos, szarráfőtt tésztás "milánói" meg a valódi között akkora a különbség, hogy az ilyen ételek már nem mondhatóak idegennek. Ahogy a girosz, pizza vagy a "magyaros" kínai sem.
Ha a tényleg egy fix konyhához köthető, autentikusan elkészített ételeket számolom csak, akkor új ízekre nyitottként is maximum 10-15%-ra tenném az ilyen étkezéseimet. Az elmúlt kb. 2 hónapban Budapesten ettem mongolt, többször autentikus kínait a Jegenye utcában, grúzt, tapast, olaszt, törököt, libanonit, pakisztánit, nigériait és mexikóit. Meg persze sokkal többször a munkahelyemhez közeli kantinban magyaros és nem magyaros, de "általános" ételeket. Azok közt is bőven akadt mondjuk tengeri hal grillzöldséggel és hasonlók, amiket nem lehet egy országhoz kötni, de biztosan nem magyarosak.





Mivel egyre több multiban elérhető a nemzetközi konyha alapanyagai szívesen kipróbalja szerintem mindenki.
Nyilván az olasz áll az első helyen.





Évente 1-2 alkalommal csinálok paprikás krumplit, azon kívül kb csak “külföldies” stílusú ételeket eszek. Most pl legutóbbi kajáim az elmúlt napokból pestos gnocchi, falafel wrap, szójaszószos zöldséges udon tészta tofuval, thai curry, sült haloumi kuszkusszal, ilyesmik.
Kifejezetten nem szeretem a hagyományos magyaros ételeket. :D mondjuk én nem igazán eszek húst (kivéve halat, de abból is csak tengerit) így a magyar konyha nagy része eleve ki is esik. De azelőtt se szerettem, inkább ettem egy olaszos tésztát darált hússal, mint egy gulyáslevest vagy hasonlót.










Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!