A németeknél miért szokás nem müködö recepteket megadni?
Cssak két példa, egyszer vettem egy könyvet vadételekröl.
Kb. 45 percet akarták a szarvast meg a vaddiszót sütni, ami nekem eddig mindig inkáb 2-3 óra alatt puhult meg.
Mostnában többször volt, hogy ilyen aldi, rewe stb szupermarketek adtak ki recepteket, gondoltam kipróbálok párat, de vagy a mennyiségek lehetetlenek (pl. egy körözött szerü cuccba annyi köményt írtak, hogy nem mertem annyit beletenni, mégis töményen köményíze lett.
Másik eset, hogy kenyérlángos szerü cuccra annyi tejszínt + creme fresch-t ír, hogy úszik a cucc a krémben.
Ma egy tepsis krumplis ételt próbáltam ki, ami egyébként nagyon finom volt, de 200 fokon 15 percet ír sütésnek a nyers krumplira, majd többi hozzátevö plusz mozarella rá és még 15 perc. Én 30-ig sütöttem a krumplikockát, majd 15 percet a másdik fázisra, még így is ropogott a krumpli, olyan nyers volt, még kb 20 percet kellett sütni pluszba.
Létezik, hogy ennyire dilettánsok írnak recepteket?
Föleg, hogy ezekre az egyszerü receptekre olyan a célközönség nagy része, hogy nekik tényleg pontosan kell leírni mindent, mert nem tapasztalt hobbiséfek.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Sütni a krumplit soha nem fözöm elö, megpucolom, feldarabolom és olajban kb 10-15 percig sütöm, 45 perc alatt szénné égne! Belül puha, kívül ropogós. Vorwiegend festkochend, amit használok.
Az újkrumplit meg a fözni akarom, a forrástól számítva 15 perc alatt megpuhul. (Amíg elökészítem a krumplit, addigra felforr a víz!)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Javaslom, itt keress recepteket, ha egyébként nem boldogulsz:
11 akkor a sütés szó miatt beszélünk el egymás mellett. :)
Te olajban sütésre gondolsz, ott elhiszem, hogy szétég. Nekem az a 2x15 perces ami majdnem nyers maradt, az tulajdonképp tepsis krumpli.
Röviden krumplikocka tepsibe, só bors, 15 perc 200 fokon, majd közé némi bébispenót, paradicsom, mozarella, plusz fasírt, és 15 perc alatt összesütni.
Ez lett nekem tulajdonképp duplája, úyg finom lett.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ok. Akkor a magánvéleményem a problémáról:
A sütö nem az elöírt höfokra melegít (ez gyakori hiba, sütöhömérövel lehet ellenörizni), a megadott höfok nem alsó-felsö sütésre vonatkozik, hanem légkeverésesre (a légkeverésesnél megadott höfok helyett normál sütö esetében + 20 fokot kell számolni), a sütöt feltétlen elö kell melegíteni, az élelmiszereket egy rétegben tenni az edénybe, lehetöleg vékony tepsibe, nem vastag üveg/kerámiaedénybe (az ugyanis lassan melegszik fel), a krumplikockák mérete nagyobb, mint amire gondoltak (érzésem szerint max 2 cm-es kockßak kellenek ahhoz, hogy elég gyorsan átsüljenek), sütés elött az összes hozzávalót legalább egy órára ki kell szedni a hütöböl (különben lassabban forrósodik fel)
Nem tudom müködik-e a link, ez volt a recept. Ez is 2 cm-es kockákat ír, én inkább 1cm-1,5cm-eseket szoktam csinálni. Alsó felsö 200 °C, Umlufz 180-at ír.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A recept egyébként jónak tünik, a sütési idö tényleg elég rövidnek tünik, a krumpli meg feltehetöen ha még fiatalabb, akkor megpuhul. Normál esetben ha még nem elég puha, akkor még sütöm valameddig, nem szoktam kicentizni az idöt.
Amire gondolnék még, ha a krumplit letakarod sütöpapírral vagy mással, akkor hamarébb lesz puha, ezt még ki lehetne próbálni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!