Carbonara tejszínnel?
Milyen az igazi carbonara? Mert sok helyen olvastam magyar és külföldi oldalakon is, hogy az igaziban nincs tejszín.
Sőt, rendszeresen egymásnak ugranak a tejszínhívők a tejszínellenesekkel egy-egy tejszínes recept alatt.
Mostanában jártam németeknél egy olyan olasz pizzázóban, ahogy olaszok dolgoztak, valamennyire tudtak németül, de nekem olaszul kezdte el nyomni a szöveget, és náluk néztem, hogy a carbonara tejszínnel és hagymával van. Az utóbbiról még eddig nem is hallottam.
Hogy van akkor ez? Mint nálunk a gulyás, hogy mindenki jobban tudja, hogy hogy van, de mégis minden háznál kicsit más?
Sok minden "le lett már írva" (bár ez így teljesen magyartalan), amiről aztán kiderült, hogy nem igaz. Pl. leírták (ez magyarosabb), hogy sonka. Aztán kiderült, hogy szalonna az a sonka.
Ugyanez a parmezánnal is.
Most már kíváncsi lettem, és kis időm is volt így mátyásnapon, rá kellett jönnöm, hogy olyan nincs csak magában, hogy carbonara.
Spagetti alla carbonara néven találtam az adott receptet:
És az oldal alján millió dolog van, ami carbonara, de teljesen más, mint amit mi nevezünk annak:
carbonara di mare
carbonara di mare viareggina
pasta alla carbonara di zucchine
pasta patate e uova
carbonara agli asparagi
carbonara di salmone
supplì alla carbonara
Simán carbonarát mondani valszeg olyan lenne, mintha azt mondanám, "pincér, kérek egy péknémódrát".
32
Nem. Az alap carbonara szósz az amit írtam. Aztán ha hozzáadsz dolgokat az már egy más néven futó szósz. Ahogy az alap carbonara is cacio e pepe tojással meg guancaleval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!